[Mk IV 1.0] kilka kwestii i pytań
-
pozostaje pytanie
czy masz 3 czy 5 drzwi bo te z sedana raczej nie składane do przodu
aha siedziałem na
szrocie w takim sedanie z welurowymi fotelami - bardzo wygodnie i dobrze wyglądająNo ten welurek fajnie wygląda, w sumie to bym chyba wolał takie welurowe niż te z GTi
-
rav - mi chodzi o wygodniejsze siedzisko, jak bedzie brzydko to sobie obszyje kawalkiem materialu:)
bendzji - mam 5 drzwi hatchback, rozumiem ze te fotele maja regulowane oparcie, ale nie skladaja sie calkiem do przodu, czy to masz na mysli? boje sie jeszcze jednego - te fotele sa chyba wieksze od oryginalnych - nie za bardzo zmniejszy mi sie przesrzeń w srodku? zona siedzi z tylu z dzieckiem, jesli wymienie tylko przod nie bedzie narzekala?:) bo jakbym zamontowal z tej aukcji http://allegro.pl/suzuki-swift-mk3-fotel-sedan-fotele-przod-fotel-i3283005763.html przod i tyl to chyba juz niewiele zostanie wolnego miejsca?
-
Pomierz swoje fotele i poproś użytkownika Adamo81 żeby zmierzył swoje i będziesz miał odpowiedź czy się zmieszczą i czy nie będą zajmować większej ilości miejsca niż dotychczasowe.
-
skoro bpx moje sedanowe wsadził do siebie to nie ma z tym problemu. są delikatnie szersze, ale nie głębsze
-
rav - mi
chodzi o wygodniejsze siedzisko, jak bedzie brzydko to sobie obszyje kawalkiem
materialu:)
bendzji -
mam 5 drzwi hatchback, rozumiem ze te fotele maja regulowane oparcie, ale nie
skladaja sie calkiem do przodu, czy to masz na mysli? boje sie jeszcze jednego - te
fotele sa chyba wieksze od oryginalnych - nie za bardzo zmniejszy mi sie przesrzeń w
srodku? zona siedzi z tylu z dzieckiem, jesli wymienie tylko przod nie bedzie
narzekala?:)Ja mam takie właśnie welurowe jak z tej aukcji klik i polecam - wygodne i fajny materiał - spokojnie możesz je montować do 5D, ciaśniej się nie zrobi - one mają szersze oparcia tylko - wygodniejsze dla pleców i nawet nieźle trzymają na zakręcie.
Siedziałem ostatnio w Swifcie z fotelami z GTI i moje chyba wygodniejsze i niżej się siedzi.
Poszukaj jakichś sedanowych welurków w dobrej cenie
-
Pomierz swoje
fotele i poproś użytkownika Adamo81 żeby zmierzył swoje i będziesz miał odpowiedź
czy się zmieszczą i czy nie będą zajmować większej ilości miejsca niż dotychczasowe.Jak pisałem wyżej mają szersze oparcie i wyglądają przez to masywniej.
Od biedy nawet do 3d można zamontować, bo po pociągnięciu za dźwignię oparcia składają się do przodu o spory kąt - zresztą BPX ma w swoim 3D fotele z sedana i jakoś pasażerowie do tyłu mu wchodzą
-
Więc tak:
1 i 5. Fotel i
drążek - zakupiłem pokrowiec, ale niewiele dał, więc go zwracam i pytanko do
Was: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=fotel+swift+sedan czy te fotele
będą pasowały ? Z drążkiem narazie nic nie robię, bo może jak wymienię fotel to coś
się zmieni...
2.Spalanie -
źle obliczyłem - założyłem, że tak jak w mojej byłej corsie bak paliwa mieści 45 l
paliwa (-głupek-) a jest inaczej: waha na full, 200 km i znowu full - wynik to 5,2 l
/ 100 km
3.Piszczałka
odłączona!
4.Kierownica- znalazłem na szrocie, jak wpasuje to zostanie.
Te 5,2 l / 100km to w trasie czy po mieście? Jeśli miasto lub mieszany teren, to gratuluję i zazdroszczę trochę:)
-
Nie siedziałem w sedanowych fotelach, ale w moich w gti'ku w dłuższą trase np. jak cisnełem do Warszawy z Wałbrzycha 450km to dupsko mnie niemiłosiernie bolało, nie wiem czy to problem z ubitą już gąbką czy poprostu one tak mają w sobie
-
Ładować fotele z Baleno GS Szyny te same, trzeba zmienić jedynie zapięcie pasa.
-
Od biedy nawet do
3d można zamontować, bo po pociągnięciu za dźwignię oparcia składają się do przodu o
spory kąt - zresztą BPX ma w swoim 3D fotele z sedana i jakoś pasażerowie do tyłu mu
wchodząDokładnie!
A moim zdaniem sedanowe są lepsze od tych z GTi bo duuużo tańsze. -
To zależy, gość na innym forum dorwał te GTI'owskie za 60zł na szrocie.
-
Ja bym swoich nie zamienił na te z GTi.
P.S. Ja swoje dorwałem za 20 zł (a właściwie to mniej, bo w tej cenie był jeszcze stabilizator), więc nadal uważasz, że te z GTi można dorwać taniej...
Dzięki Karol jeszcze raz! -
Te 5,2 l / 100km to
w trasie czy po mieście? Jeśli miasto lub mieszany teren, to gratuluję i zazdroszczę
trochę:)5,2/100 - Warszawa, rano do pracy 15km (ok. 25 min.) bez korków, ale już po pracy w godzinach szczytu połowa tej samej drogi w dużych koreczkach (ok. godzinki). Obroty 2000-2500, hamowanie silnikiem - tak na marginesie:)
Widzę, że jeszcze ktoś polecił foteliki z Boleno.. popatrzę, ale skoro piszecie w tak pozytywnych słowach o tych z sedana to pewnie je zawezmę. (tak BTW - w pracy korzystam ze służbowego nowego SX4 oraz Sedici - nijak nie umiem się w tych fotelach ustawić. A w mojej byłej Corsie w ogóle nie narzekałem na siedzisko)
Acha, nie chcę zakładać nowego tematu, więc jeszcze napiszę o czterech rzeczach (bo pomogliście mi niezwykle w poprzednich 5 punktach:) :
a) zapięcie pasa nisko w rogu i pas chyba za mocno trzyma, bo za każdym razem jak wysiadam, to oddaję mocz nawet jak nie mam czym...
b) planuję założyć radio i głośniki (bo to podstawowa wersja nie posiadająca nic, z wyjątkiem immob.): rozumiem, iż jeśli nie ma w drzwiach miejsca na nie, to muszę sobie po prostu wyciąć dziury i zakupić jakieś zaślepki? (na tylnej półce bagażnika ten problem nie występuje)
c) planowałem jeszcze założyć centralny na 4 drzwi i bagażnik (np. taki http://allegro.pl/centralny-zamek-5d-otw-bagaznika-super-piloty-i3315836084.html ), ale tak sobie myślę: mój bagażnik otwiera się w sposób następujący - wkładam kluczyk, przekręcam i klapa leci od razu do góry. Jeśli założę na tył centralny to za każdym razem przy odblokowaniu będzie mi się ona otwierała, czy dobrze kombinuję?
d) jeśli do radia i centralnego dorzucę elektryczne szyby to czy ten mały akumulator nie będzie potrzebował częstszego ładowania (ewentualnie wymiany na jakiś o większej pojemności)?
-
a) zapięcie pasa
nisko w rogu i pas chyba za mocno trzyma, bo za każdym razem jak wysiadam, to oddaję
mocz nawet jak nie mam czym...Nie bardzo rozumiem...
b) planuję założyć
radio i głośniki (bo to podstawowa wersja nie posiadająca nic, z wyjątkiem immob.):
rozumiem, iż jeśli nie ma w drzwiach miejsca na nie, to muszę sobie po prostu wyciąć
dziury i zakupić jakieś zaślepki? (na tylnej półce bagażnika ten problem nie
występuje)Możesz kupić kieszenie z Renault 19 i tam ładować głośniki. Podobno podchodzą bez większych przeróbek.
c) planowałem
jeszcze założyć centralny na 4 drzwi i bagażnik (np. taki
http://allegro.pl/centralny-zamek-5d-otw-bagaznika-super-piloty-i3315836084.html ),
ale tak sobie myślę: mój bagażnik otwiera się w sposób następujący - wkładam
kluczyk, przekręcam i klapa leci od razu do góry. Jeśli założę na tył centralny to
za każdym razem przy odblokowaniu będzie mi się ona otwierała, czy dobrze kombinuję?Jak to klapa sama Ci się otwiera?!
d) jeśli do radia i
centralnego dorzucę elektryczne szyby to czy ten mały akumulator nie będzie
potrzebował częstszego ładowania (ewentualnie wymiany na jakiś o większej
pojemności)?Bez przesady. To nie jest aż taki pobór prądu...
A jakiej pojemności masz teraz? -
Otwieranie bagażnika czasem realizowane jest jak przytrzymasz dłużej przycisk, jeżeli naciśniesz normalnie, otwierają się tylko drzwi.
-
Otwieranie
bagażnika czasem realizowane jest jak przytrzymasz dłużej przycisk, jeżeli
naciśniesz normalnie, otwierają się tylko drzwi.Pod warunkiem, że kolega zamontuje i podłączy 5 siłownik do zamka bagażnika, z tego co się orientowałem jak to tam wygląda to może być ciężko z miejscem na ten siłownik w bagażniku.
-
5,2/100 - Warszawa,
rano do pracy 15km (ok. 25 min.) bez korków, ale już po pracy w godzinach szczytu
połowa tej samej drogi w dużych koreczkach (ok. godzinki). Obroty 2000-2500,
hamowanie silnikiem - tak na marginesie:)Nareszcie ktoś, komu litrówka spala tyle co powinna
Widzę, że jeszcze
ktoś polecił foteliki z Boleno.. popatrzę, ale skoro piszecie w tak pozytywnych
słowach o tych z sedana to pewnie je zawezmę.Ja mam fotele z wersji gti, są mega wygodne, każdy je chwali z wyglądu i właśnie komfortu
b) planuję założyć
radio i głośniki (bo to podstawowa wersja nie posiadająca nic, z wyjątkiem immob.):
rozumiem, iż jeśli nie ma w drzwiach miejsca na nie, to muszę sobie po prostu wyciąć
dziury i zakupić jakieś zaślepki? (na tylnej półce bagażnika ten problem nie
występuje)Kilka osób od nas z forum zakładało samemu głośniki w drzwiach, poszukaj sobie w tematach w kąciku organizacyjnym, w 5d są nieco mniejsze drzwi niż w 3d, także może nie być tak łatwo, a głośniki w półce z tyłu mam i odradzam, tam tylko sub jakiś
d) jeśli do radia i
centralnego dorzucę elektryczne szyby to czy ten mały akumulator nie będzie
potrzebował częstszego ładowania (ewentualnie wymiany na jakiś o większej
pojemności)?Jeżeli ten co masz jest sprawny i nie masz problemów z odpalaniem, to nie ma sensu
-
Nareszcie ktoś,
komu litrówka spala tyle co powinnaZważ również na styl jazdy.
Mi też by tyle paliła przy takim poruszaniu się. -
A ja mam 9-9,5L po samym mieście i mam już wywaloną faję na to. Bo co mi po tym jak spali nawet te 1,5L mniej skoro będzie zamulać i będą wyprzedzać mnie 126P. A przy takiej mieszance nie czuję różnicy między PB a LPG, a mimo wszystko nadal oszczędzam bo tankując za 2,23zł/ litr robię po mieście 100km za 21zł. Mi by na pewno nie spaliła tyle co autorowi z racji krótkich odcinków, szerszych i większych kapci oraz stylu jazdy bo praktycznie cały czas kręcę sobie do 4k obrotów i wyżej i mam gdzieś ekodrajwing . Trasa ~7,2L praktycznie niezależnie czy turlam się na krajówce czy autostradzie. Spalania na benzynie niestety nie było mi dane sprawdzić, czysto teoretycznie wydaje mi się, że miałem okolice 6,5L po samym mieście.
-
A ja mam 9-9,5L po
samym mieście i mam już wywaloną faję na to. Bo co mi po tym jak spali nawet te 1,5L
mniej skoro będzie zamulać i będą wyprzedzać mnie 126P. A przy takiej mieszance nie
czuję różnicy między PB a LPG, a mimo wszystko nadal oszczędzam bo tankując za
2,23zł/ litr robię po mieście 100km za 21zł. Mi by na pewno nie spaliła tyle co
autorowi z racji krótkich odcinków, szerszych i większych kapci oraz stylu jazdy bo
praktycznie cały czas kręcę sobie do 4k obrotów i wyżej i mam gdzieś ekodrajwing
. Trasa ~7,2L praktycznie niezależnie czy turlam się na krajówce czy autostradzie.
Spalania na benzynie niestety nie było mi dane sprawdzić, czysto teoretycznie wydaje
mi się, że miałem okolice 6,5L po samym mieście.nie będzie zamulać tylko masz instalację kiepską bądź źle ustawioną, plastek ma gti a mniej mu tego gazu pali (a widziałem jak jeździ i to wcale nie jest jakoś mega eco), tak czy inaczej 10l gazu kosztuje 23zł, a 6,3l mojej benzyny kosztuje 33zł także i tak masz fajnie, a co do wielkości felg, szerokości opon, to ja nie zauważyłem różnicy pomiędzy 13' a 15' w spalaniu.
Za czasów kiedy pracowałem w telepizzy i robiłem odcinki po 2km, suzuki spalał prawie 7litrów bez względu na wyżej wspomniany rozmiar kół
Znowu będę wracał do 15stek niedługo, ciekaw jestem czy się coś zmieni