Zimno - biegi wchodzą ciężej.
-
Zauważyłem, że jak temp. spadnie poniżej zera to wajcha zmiany biegów chodzi ciężej niż normalnie. Nie jest problemem wrzucić bieg, ale różnica jest dość wyczuwalna. Jak już motor się nagrzeje po paru km. to dźwignia chodzi leciutko.
Jest się czym martwić? -
Nie zaszkodzi jak wymienisz olej w skrzyni.
U mnie też się takie coś dzieje, ale dopiero poniżej -20 -
Wymiana oleju to dobry pomysł, ja wymieniłem i śmiga bez problemu na -15 stopniach chodzi lepiej niż wcześniej na +20 stopniach jak go kupiłem.
-
Olej w skrzyni przy niskich temperaturach gęstnieje i biegi wchodzą trochę ciężej zanim się silnik nie rozgrzeje. Wymiana oleju w skrzyni powinna pomóc, ale przy bardzo niskich temperaturach będziesz to odczuwał.
-
OK, to jaki olej kupić i ile?
I gdzie jest wlew, czy to ten odstający od skrzyni kikut z śrubą inbusową? -
ta sruba nie jest na imbus tylko na kwadrat 3\8Cala ewentualnie normalna nakrętka na klucz 24
znajduje się od strony lewego koła , nad pól osią wyraźnie widać że to wlew.
Radzę dobrze dobrać klucz do odkręcenia tej śruby i dobrze go nabić bo bardzo łatwo ją obrobić.
Do skrzyni wchodzi 2.4L kup to , będzie ok
http://allegro.pl/castrol-syntrans-transaxle-75w90-75w-90-1l-taf-x-i2981448221.html
-
gdy tą srubę ma się wykręconą, można się pokusić o wspawanie na nią nakrętki pod zwykły klucz
-
ja sobie kawałek śruby przyspawałem
-
OK, to jaki olej
kupić i ile?
I gdzie jest wlew,
czy to ten odstający od skrzyni kikut z śrubą inbusową?Koniecznie musi być syntetyczny olej do skrzyni o lepkości 75W90.
Może poprzedni właściciel zalał jakiegoś taniego Hipola o większej gęstości i lewarek chodzi ciężej.
-
Koniecznie musi być
syntetyczny olej do skrzyni o lepkości 75W90.
Może poprzedni
właściciel zalał jakiegoś taniego Hipola o większej gęstości i lewarek chodzi
ciężej.Yyyyy... to jeszcze tylko brakuje info o częstotliwości wymiany oleju w skrzyni.
ps:Jak jest poniżej 0stC nawet te -5 to u mnie również ciężej wchodzą biegi.Polukam przy wolnym czasie ile taki olej kosztuje.
Pozdrawiam.
-
Cóż, stówka na olej pójdzie. W weekend wymienię i dam znać jaki efekt.
-
Cóż, stówka na olej
pójdzie. W weekend wymienię i dam znać jaki efekt.Ok.Czekamy
-
Co tak często? Ktoś z Was w ogóle wymienia systematycznie olej w skrzyni?
W mercedesie od 8 lat nie wymieniałem ani w skrzyni ani w silniku -
-
Wg instrukcji
obsługi dokładnie co 20 tys. km lub 12 miesięcy.To chyba w Twojej bo u mnie napisali że co 45 tys A nie był wymieniany od 100 tysiecy ponad i jeździ
-
OK, to jaki olej kupić i ile?
Do skrzyni tylko i wyłącznie Castrol TAF-X 75W-90 (w każdym razie do GTi ale działanie naszych skrzyń jest identyczne) - tani nie jest ale warto!!
Z tego co pamiętam optrzebne jest 2.4L czyli 5 pojemników po 0.5L (tak go sprzedają)Sprawdź dokładnie an stronie Castrola
-
Do skrzyni tylko i
wyłącznie Castrol TAF-X 75W-90 (w każdym razie do GTi ale działanie naszych skrzyń
jest identyczne) - tani nie jest ale warto!!
Z tego co pamiętam
optrzebne jest 2.4L czyli 5 pojemników po 0.5L (tak go sprzedają)
Sprawdź dokładnie
an stronie Castrola150 zł pójdzie
-
Kurde, myślałem że to cudo na górze zaznaczonego miejsca to śruba imbusowa, ale jak przetarłem smar to zobaczyłem, że jest okrągłe...
Bliżej koła też wlewu nie widać.