Suzuki Swift mk4 99' 1.0 słabe ogrzewanie
-
A ja tam nie wiem co Wam wyciąga przy 100 km/h...
Ja nawet jadąc po 120 km/h zeszłej zimy i mając ustawione grzanie na 3/4 (zawsze tak jeżdżę i zawsze jest ciepło!) miałem gorąco w aucie (podróż w samej bluzie, bo w kurtce stanowczo za gorąco). Nie chcę myśleć co by było gdybym ustawił grzanie na 100%. -
wymień termostat -
firma wahler lub vernet , najlepiej temp otwierania 90C
będzie lepiej
dogrzany .
Chyba że masz mega
zapchaną nagrzewnice + dużo kamienia i syfu w środku. Jak zachowuje się wskazówka
od temp ?Wskazówka jest na równo z dolną kreską lub minimalnie nad nią
-
no to odpowiedź jest prosta , termostat się zaciał i jest otwarty - do wymiany . Koszt ok 30zł
-
Dzięki . Łatwa część do wymiany samemu? Czy lepiej oddać w ręce mechanika?
-
I jeszcze jedno pytanko- czy uszkodzony termostat może być powodem większego spalania?
-
tak ,bo silnik jest niedogrzany i możliwe że chodzi na ssaniu
Zmiana termostatu to ok 30minut roboty . Trzeba spuścić płyn z chłodnicy , odkręcić dwie śruby kluczem 12 , włożyć termostat i dobrze uszczelnić jego obudowę.
-
Wrzuciłem już link na priva koledze do mojego wątku w którym wszystko jest na ten temat.
-
I jeszcze jedno
pytanko- czy uszkodzony termostat może być powodem większego spalania?Bardzo możliwe, choć można wszystkiego się spodziewać
Tak na marginesie myślę, że dobrym pomysłem byłoby zebranie wszystkich zagadanień dotyczącyh zawyżonego spalania w takie ABC co sprawdzać i gdzie zajrzeć, bo coraz więcej osób ma z tym problem, a dwa - to moja skrzynka na PW już powoli się zapycha od wiadomości osób spoza forum
-
to nie warsztat ! później kup takie auto od kogoś , nie wiadomo co do czego ,jak ktoś ma pojęcie to sam da rade , reszta u mechanika , u nas mogą tylko pytać czy go mechanik zbytnio nie kroi
-
I jeszcze jedno pytanko- czy uszkodzony termostat może być powodem większego spalania?
Jeżeli termostat jest uszkodzony w sposób taki, że masz otwarty częściowo bądź całkowicie duży obiegu, to będziesz miał wyższe spalanie.
Silnik na dużym obiegu będzie się dużej nagrzewał, przez co dłużej będzie chodził na ssaniu.
W zimę, przy temp. poniżej 0 st wątpię, czy silnik w ogóle osiągnie temp roboczą, przy otwartym dużym obiegu.Ogrzewanie w takim wypadku, też będzie znikome.
Wymiana termostatu bądź też spr. czy jest sprawny zajmie max 20/30 min. a jeden z możliwych powodów znaleziony, bądź odhaczony z listy podejrzanych
Przy wyciąganiu termostatu wystarczy tylko trochę płynu spuścić ( ja nawet nie spuszczałem płynu przy 1.3 )
Pozdr
-
Też mam problem z ogrzewaniem sprawdzałem nagrzewnice i prawie nie ma przepływu,czy żeby ją wymienić muszę zdemontować całą deskę rozdzielczą
-
nie , sa prostrze sposoby
Ogarnac sobie dwa długie węże , podlaczyć do nagrzewnicy na ścianie grodziowej. Zalać gorącą wodę z kwaskiem cytrynowym. Na pewno każdy syf puści , kamień też.
-
A może ktoś podrzucić jakieś zdjęcie które węże są od nagrzewnicy?
-
jak patrzysz na ścianę grodziową to nie sposób jest nie zauważyć dwóch weży obok siębie wchodzących właśnie pod deskę
-
Coś podobnego robiłem próbowałem wodą i powietrzem przedmuch jest po kilku próbach nawet dobry ale podczas tych czynnosci z węża wypływały drobne jasne płatki prawdopodobnie ktoś wcześniej używał jakiegoś środka do uszczelnienia i chyba cała nagrzewnica jest pozapychana próbowałem też wodą z octem ale wyniki sa bardzo słabe. dlatego chcę wyjąć nagrzewnicę ale za bardzo niewiem jak się do tego zabrać.Może jest jakiś sposób bez wyciągania deski rozdzielczej
-
Bez demontazu deski jest to chyba nie możliwe. Czeka Cie kupa roboty
jak coś to mam 3 nagrzewnice luzem w garażu
-
Termostat okazał się uszkodzony. Wymieniłem i jest ok. Wielkie Dzieki
-
Termostat okazał
się uszkodzony. Wymieniłem i jest ok. Wielkie DziekiJaki termostat kupiłeś i za ile?
-
na 82 stopnie(pytanie czy dobrze?), 25zl.
Poprosilem o 88 dostalem 82, gdy wrocilem zeby wymienic sklep juz byl zamkniety to stwierdzilem, ze juz zamontuje ten co mam.