[1.0 MkV] Wycieki oleju?
-
Ostatnio zauważyłem pod samochodem małą plamkę, wyglądało na olej. Jednak oleju nie ubyło, kontrolnie spojrzałem jeszcze na płyn chłodniczy, była mniej wiecej połowa. Dzisiaj po powrocie z pracy podłoga byłą czysta, po wjezdzie do garazu zauważyłem większą plamę zaraz za wylotem z tłumika. Wyglądało na olej i płyn chłodniczy (brązowy w niebieskiej otoczce). Sprawdziłem po jakimś czasie olej i nie wyglądało żeby ubyło, za to przybyło w zbiorniczku płynu chłodniczego (było na max). W dodatku na bloku silnika pojawiły się zacieki. Czy to uszczelka pod głowicą czy coś jeszcze innego? Dodam, że trochę na biało mi z rury kopci.
-
Plyn po rozgrzaniu silnika sie rozszerza i wiecej go bedzie w zbiorniczku, wiec sprawdzaj najlepiej na zimnym silniku przed pojsciem do pracy.
CO do wycieku, to postaraj sie namierzyc najpierw skad sie saczy dokladnie, bo to potrafi wiele powiedziec. -
Ostatnio zauważyłem
pod samochodem małą plamkę, wyglądało na olej. Jednak oleju nie ubyło, kontrolnie
spojrzałem jeszcze na płyn chłodniczy, była mniej wiecej połowa. Dzisiaj po powrocie
z pracy podłoga byłą czysta, po wjezdzie do garazu zauważyłem większą plamę zaraz za
wylotem z tłumika.Jeśli za wylotem z tłumika końcowego to jeśli garaż masz nieogrzewany to o tej porze roku normalny objaw - para wodna ze spalin się w tak niskiej temperaturze skrapla. Może ta woda dawać takie tęczowe plamy, bo przeszła przez komorę spalania i to normalne.
Wyglądało na olej i płyn chłodniczy (brązowy w niebieskiej
otoczce). Sprawdziłem po jakimś czasie olej i nie wyglądało żeby ubyło, za to
przybyło w zbiorniczku płynu chłodniczego (było na max). W dodatku na bloku silnika
pojawiły się zacieki. Czy to uszczelka pod głowicą czy coś jeszcze innego? Dodam, że
trochę na biało mi z rury kopci.Płyn jak jest rozgrzany to zawsze jest go więcej - podstawowa zasada fizyki.
Podłóż na noc karton pod przód auta i rano sobie sprawdź co na nim będzie.
To, że na bloku silnika są zacieki to raczej w Swifcie normalne - uszczelki wszelakie i uszczelniacze lubią w tym aucie strzelić