[ALL/GTi] Wszystko o przepustnicy z Nissana SR20DE
-
jesli mnie pamiec nie myli to przelacznik tylko daje mruganie bledu, spinanie swieci sie caly czas CE.
Według mojego mechanika daje ten sam efekt - i faktycznie po przełączeniu go silnik od razu inaczej zaczyna pracować.
Dodatkowo dziś rano ustawiliśmy ponownie zapłon - teraz jest ustawiony na 10-11 (troszkę opóźniliśmy) ale tym razem ustawiliśmy w trybie serwisowym (przełącznik pod deską) i śrubką na przepustnicy trochę ją przymknęliśmy bo pokazywało 1200obr/min na biegu jałowym. Teraz jest okł 900obr/min i na rozgrzanym silniku wszystko pięknie działa, nie zalewa się ani nic z tych rzeczy
Zobaczymy potem jak będzie na zimnym silniku (tam się głównie zalewał).TPS został ustawiony tak jak mówi service manual czyli tak jak na oryginalną przepustnice GTi i jak narazie od rana działa bardzo dobrze (przejechałem narazie tylko kilka kilometrów do pracy).
Podsumowując na mój wcześniejszy problem rozwiązaniem było:
- ustawienie TPSa jak na oryginalną przepustnicę
- lekkie opóźnienie zapłonu w stosunku do tego co miałem (remedium na zalewanie silnika)
- obniżenie obrotów biegu jałowego za pomocą śrubki regulującej uchylenie przepustnicy na biegu jałowym.
-
Z tego co pamiętam to chyba u mnie była różnica przy ustawieniu zapłonu. Ja spinałem pod maską. Po spięciu silnik zaczyna inaczej chodzić oraz gdy patrzysz lampą stroboskopową to nic nie drga i precyzyjnie idzie ustawić.
-
Rozumiem że
mierzysz napięcie na obwodzie włącznikowym, czyli tym który na wolnych obrotach ma
mieć rezystancję pomiędzy 0 a 500. Jeśli tak to wartość 5V jest odpowiednia...Nie, mierzę napięcie tak jak jest napisane na stronie 6E1-70 w manualu, czyli w tym złączu przy kielichu.
To jest kalibracja zaworka IAC, żeby "wiedział" kiedy ma się otwierać, a kiedy przymykać
Ale widzę, że chyba nikt tego nie robi? -
A nie ISC (Idle Speed Control) zaworku? Bo on zapodaje powietrze omijając przepustnice, kiedy silnik pracuje na jałowych obrotach.
-
A ISC i IAC (Idle Air Control) to nie to samo ?
-
Dokładnie, mówimy o tym samym zaworku.
U mnie w manualu jest ciągle nazywany IAC (Idle Air Control)W załączniku strona manuala, o której wcześniej pisałem.
-
Panowie,
Mam pytanie, bo mój swift gti poza licznymi zmianami czeka rozkminka check engine który nie reaguje na włącznik serwisowy ani na reset, silnik rzadko odpala za pierwszym razem a obrotomierz pokazuje na niskich obrotach 1500 obrotów, chociaż wcale tak nie brzmi a silnik kręci aż na godzinę 6, mój obrotomierz jest do 8tys więc wychodzi jakieś 10tys...podejrzewam że powodem może być wspomniany przepływomierz ale ja się nie znam...
co z tym fantem zrobić i czy znacie jakiegoś magika w Poznaniu który może pomóc?? -
A masz przepustnice z nysy ?
jak nie to nie róbmy bałaganu, bo i tak ciężko się czegoś doszukać.
Załóż temat to pewno chłopaki pomogą. -
Prosze powiedzcie do jakiej średnicy mam rozwiercic seryjny kolektor pod przepustnice od nissana
-
do takiej jaka jest srednica przepustnicy od wewnatrz, lub minimalnie wiecej zeby nie bylo progow
-
Prosze powiedzcie
do jakiej średnicy mam rozwiercic seryjny kolektor pod przepustnice od nissanaTakiej jak przepustnica, żeby przejście było idealnie gładkie.
Troszkę źle:
Dobrze - po poprawieniu:
-
a zeszlifowac lebki srubek to co? :-P
-
Idąc za rada Fetormana ustawiłem TPS bez szczelinomierza czyli na 0mm (a nie na 0.65mm jak sugeruje manual). Potem za rada mojego mechanika na kilka godzin odłączyłem mu akumulator a potem na zimnym silniku go odpaliłem bez dotykania pedału gazu i pozwoliłem rozgrzać się az do włączenia wentylatora chłodnicy - i to pomaga - teraz działa prawie tak równo jak na seryjnej (jedynie zaraz po odpaleniu przez kilka sekund jakby sie leciutko zalewał).
No ale chociażby dla tego dźwięku teraz warto było ją założyć
Teraz ECU Master 3 i trzeba by go trochę bardziej wystroić
-
Witam,
Panowie, czy ktoś może wstawić zdjęcie przepustnicy z Nissana, która pasuje do Swifta. Obejrzałem kilka przepustnic i z tego co zauważyłem, to są co najmniej trzy różne TPS-y. Szukać z dwoma wtyczkami i czterema pinami?pzdr, W
-
W swifcie tpsy mają taką samą wtyczkę, choć są w dwóch wielkościach. TPS bierzesz ze swifta i zakładasz do przepustnicy z nissana. Mam taką przepustnicę na zbyciu, w tym tygodniu wyjętą ze swifta.
-
Hmmm, a można wiedzieć dlaczego wyjęta? U mnie padł TPS. Używki w dobrym stanie próżno szukać. Pomyślałem, że dobrym pomysłem mogłaby być zmiana przepustnicy na tę z Nissana razem z TPS-em. Towar jest łatwiej dostepny i może mniej awaryjny? Zostawiając oryginalny przepływomierz jest szansa, że skład mieszanki pozostanie niezmieniony. Jeśli TPS-y mechanicznie są podobne, to może sam TPS od nissana rozwiąże mój problem? Dokładając równolegle rezystor do białego przewodu jest szansa uzyskać podobną charakterystykę zmian rezystancji jak w oryginale. Jeszcze tylko potrzebny byłby rezystor między czerwonym i czarnym przewodem i powinno jakoś to zagrać. Ktoś trenował takie rozwiązanie?
pzdr, W
-
napewno pasuje przepustnica z p11 2.0 16v a tps'a nie testowalem.
-
mam pytanko - co to daje, więcej kucyków? jeśli tak to ile?
i czy znacie jakiegoś magika w Poznaniu który się na tym zna - bo ja jak czytam wasze posty to nie mam bladego pojęcia o czym piszecie - nie techniczny -
sama przepustnica poza radością nic nie da.
-
Mało tego - sama zmiana przepustnicy na większą może nawet trochę popsuć. A już rozwiercanie przepływomierza bez strojenia auta to szaleństwo. Ktoś mierzył afr po zmianie samej przepustnicy i porównywał pomiar z oryginalnym dolotem?
pzdr, W