Ciągnięcie przyczepy - kwestia prawna
-
Witam.
Wiem, że było to wałkowane milion razy, ale to, co czytam na poniektórych forach sprawia, że mam mętlik w głowie.. Mój ojciec jest posiadaczem przyczepki typu SAM, o MW 130kg, ładowności 300kg, co daje DMC 430kg.. Świstak w dowodzie ma O1. 800kg, oraz O2 350kg, przyczepa nie ma hamulca, więc rozpatrujemy O2. .. Pomijając już to wszystko, co wyczytałem.. Rozumiem, że nie mogę ciągnąć tej przyczepki.. .? Wybaczcie banalne pytanie, ale mnie już szlag trafia powoli.. -
Możesz ciągnąc do 350kg, to że ma DMC 430kg to nie znaczy że musisz tyle wieść. Jak przewieziesz dwa worki cementu i dwa gipsu to nikt Ci nic nie zrobi.
-
Czyli jakby odliczyć masę przyczepy to mogę upchać 220 kg ziemniaczków tak? Na forum prawnym był niewielki spór odnośnie tego, nie rozstrzygnięty.. Dlatego pytam..
http://prawnikow.pl/forum/thread/116257,Przyczepka-a-mandat.htm
-
Panowie! Umiecie liczyć? Toż to jest proste jak metr drutu w kieszeni
-
Jeśli DMC przyczepy bez hamulca jest 430 kg, a O2 jest 350 kg, to znaczy, że 350 jest mniejsze niż 430, a co za tym idzie, nie możesz takiej przyczepy ciągnąć... nawet jeśli jest pusta. Podobnie jest z masą O1. Zawsze jako ciężar przyczepy bierze się jej DMC. I po pierwsze uciąg na haku musi być większy lub co najmniej równy niż DMC przyczepy, a po drugie twoje prawo jazdy musi pozwalać na prowadzenie danego zestawu (tu już oczywiście nie mówimy o swifcie).
-
No i tak właśnie myślałem.. Jedynie te forum prawne mi namieszało.. W miarę oczywiste, że policja nie będzie ważyć tych przysłowiowych 'worków z ziemniakami' .. Ciężko znaleźć normalną przyczepę do Swifta.. Ech..
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi..
-
Hej kolego, trochę dałeś plame. Właśnie, że DMC się liczy. To tak jak bys miał na drodze ograniczenie tonażowe do 2 t i wjechałbyś busem z dmc do 3,5 t tłumacząc się tym, że jesteś przecież pusty..Policja i ITD patrzy właśnie na DMC niezależnie od tego czy coś wieziesz czy nie.
-
Ja tam z przejazdem pustakiem nie miałem nigdy problemu (a w Lanosie notorycznie mam problem z masą na haku). Przyczepa też ma masę własną w DW wpisaną.
Policjant też człowiek