swift mkV 1.3 16V słabe osiągi
-
czytałem kilka wypowiedzi na temat osiągów swifta z silnikiem 1.3 16V i stwierdzam ,ze sporo mi do nich brakuje.Jakie mogą być przyczyny?
-
czytałem kilka
wypowiedzi na temat osiągów swifta z silnikiem 1.3 16V i stwierdzam ,ze sporo mi do
nich brakuje.Jakie mogą być przyczyny?Pierwszą przyczyną może być to że czytasz o osiągach Swifta 1.3 16V DOHC (tzw. GTi) a Ty masz SOHC (czyli jeden wałek rozrządu)
-
Pierwszą przyczyną
może być to że czytasz o osiągach Swifta 1.3 16V DOHC (tzw. GTi) a Ty masz SOHC
(czyli jeden wałek rozrządu)do tego Sedan ...
-
najprościej. masz 85 KM, a nie 101 KM
-
Mówiąc , że Ci sporo brakuje to niewiele informacji. Powiem może na przykładzie mojego 1.3 16V SOHC hatchback , że osiągi powinny być mniej więcej takie : od 0 -100 km/h ok 9.5 s (sprawdzałem ,natomiast na krótkiej skrzyni to setkę osiągniesz w 9 sekund ), prędkość jaką powinien osiągnąć to przynajmniej 180 - na oponach o seryjnych rozmiarach to spokojnie tyle pójdzie (również sprawdzałem ), a spalanie w moim przypadku wychodzi ok 6.5 l/100km
-
z krótką skrzynką ok.15s do setki max.140km/h. Na oryginalnej skrzynce przyspieszenie było jeszcze gorsze max.150km/h
-
z krótką skrzynką
ok.15s do setki max.140km/h.to jakaś awaria ... mój ma dużo mniej a to tylko marne 1.3 8V
Na oryginalnej skrzynce przyspieszenie było jeszcze
gorsze max.150km/hcoś też kiepskawo.
-
Ja mam 1.3 8v a 170 km/h jak narazie leciałem Najlepiej nagraj jakiś filmik i wrzuć na forum (jutub, itp.) bo tak to możemy sobie tylko gdybać
-
1.3 8v sedan 170 licznikowe, potem było mocno z góry ale odezwał się zdrowy rozsądek
-
licznik jak licznik, mi liter licznikowe 180 na A4 poszedł dwa razy, przy czym na nawigacji było 159km/h
-
z krótką skrzynką ok.15s do setki max.140km/h. Na oryginalnej skrzynce przyspieszenie było jeszcze gorsze max.150km/h
To pewne jest już to, że coś jest mocno nie tak jak powinno być.
Pozostaje szukać przyczyny - najpierw może sam spróbuj określić czy silnik się normalnie wkręca na obroty, czy takie podstawowe rzeczy jak filtr powietrza, paliwa, świece, sonda - czy to na pewno jest sprawne ,czy samochód na luzie swobodnie się toczy( może głupie ale sprawdzić nie zaszkodzi) itp.
Jeżeli jesteś pewny tych elementów oraz tego ze silnik normalnie pracuje a mimo tego osiągi są tak mizerne to ja bym pojechał na diagnostykę komputera aby sprawdzili czy komp nie wyłapał jakiś błędów.
Od tego myślę, dobrze było by rozpocząć poszukiwanie problemu chyba, że ktoś tutaj poratuje Cię inna bardziej konkretną radą.