wysokie spalanie swift 1.3 96r.
-
Wyreguluj zawory oraz przy okazji kąt wyprzedzenia zapłonu - wsadź zworkę i usaw na 8stopni.
Jak będzie zapłon przestawiony na minus to auto będzie mułowate, ty będziesz więcej deptał i spalanie będzie kosmiczne (a raczej benzyna będzie wylatywać wydechem bo silnik nie będzie umiał jej spalić) -
A jaki masz w tym
aucie przebieg? Kilku kolegów po przebiegu 200 kkm miało tak, że pękł im tłok
właśnie w 1,3 8V...
około 150 tysięcy i nie mam 8V a pozatym wątpię, żeby coś takiego się stało, silnik pracuje równo, cicho. Zastanawiam się jeszcze nad tym czy pasek nie przeskoczył bo o tym tez gdzieś czytałem i objawy by się zgadzały tym bardziej ,że miałem problemy z wolnymi obrotami ale to przeszło. -
Wyreguluj zawory
oraz przy okazji kąt wyprzedzenia zapłonu - wsadź zworkę i usaw na 8stopni.
Jak będzie zapłon
przestawiony na minus to auto będzie mułowate, ty będziesz więcej deptał i spalanie
będzie kosmiczne (a raczej benzyna będzie wylatywać wydechem bo silnik nie będzie
umiał jej spalić)to wszystko by się zgadzało i warto sprawdzić zawory z 5 lat ma może i lepiej nie ustawiane zapłon to samo. Tylko jaką zworkę i jak to sprawdzić bo mnie uczono robienie tego na stroboskopie ale tego niestety nie posiadam...
-
około 150 tysięcy i
nie mam 8V96 i 16V
-
96 i 16V
jak dla mnie a przynajmniej tak uczyli 8V to tzw boxer ale jak sobie właśnie poczytałem źle mnie uczyli
-
jak dla mnie a
przynajmniej tak uczyli 8V to tzw boxer ale jak sobie właśnie poczytałem źle mnie
uczyliże co ? zmień mentorów ...
-
że co ? zmień
mentorów ...To było dawno temu jeszcze w liceum samochodowym a z racji tego, że nie pracuje w zawodzie średnio się orientuje.
-
jak dla mnie a
przynajmniej tak uczyli 8V to tzw boxer ale jak sobie właśnie poczytałem źle mnie
uczyliBoxer - silnik przeciwsobny, układ cylindrów względem siebie - 180 stopni. #-@-# (#-tłok, @-wał)
8V - silnik rzędowy, ośmiozaworowy
V8 - silnik w układzie cylindrów pod pewnym kątem względem siebie (więcej niż 0 stopni, mniej niż 90)Oczywiście nic nie wyklucza boxera 8V
-
Boxer - silnik
przeciwsobny, układ cylindrów względem siebie - 180 stopni. #-@-# (#-tłok, @-wał)
8V - silnik
rzędowy, ośmiozaworowy
V8 - silnik w
układzie cylindrów pod pewnym kątem względem siebie (więcej niż 0 stopni, mniej niż
90)
Oczywiście nic nie
wyklucza boxera 8VDzięki za info
szkołę juz dawno w tym kierunku skończyłem, tyle, że wtedy na topie były maluszki i poldki i od tamtego czasu niewiele miałem do czynienia z budową samochodów aż do teraz jak się zaczęło siuziuki pier***** i trzeba będzie sobie z tym jakoś poradzić -
Spróbuj zrobić to co ja. Spadło mi spalanie z prawie 12l do 8.
-
Spróbuj zrobić to
co ja. Spadło mi spalanie z prawie 12l do 8.A niby co takiego mam zrobić??
-
A niby co takiego
mam zrobić??Przeczytaj sobie moj temat który założyłem. >>>Swift 1.3 8v jaka kompresja na cylinder
-
Przeczytaj sobie
moj temat który założyłem.Po ceramizerze następna poważniejsza awaria = remont generalny silnika ...
-
Nie wierze w takie środki
Po za tym jakoś nie zauważyłem żeby mi olej brał nie kopci, oleju nie ubywa a do tej pory jeszcze na pełnym syntetyku śmiga, opory silnika ma jak dla mnie żadne, ponieważ już 2 lata temu miałem problem z akumulatorem a nawet przy -25 stopni nie miał większych problemów z odpaleniem i jeszcze jedno jedyny minimalny wyciek oleju jaki zaobserwowałem jest z czujnika ciśnienia oleju ale to podobno norma, że padają a już jeździ w samochodzie drugi tylko tylko nie mam kiedy wymienić.
Co do tych wynalazków powiem na przykładzie firmowego samochodu: był mały wyciek z chłodnicy, po co robić nalali uszczelniacza czy coś. Po niedługim czasie do wymiany chłodnica a o kondycji silnika już nie wspomnę. -
Po tym ceramizerze to silnik wykończy już całkiem.
-
Po tym ceramizerze
to silnik wykończy już całkiem.Więc na pewno nie będę tego lał i co do samego silnika naprawdę nie mam nic do zarzucenia jedyne to spalanie ale chwilowo nie mam się kiedy wziąć za niego a zbieram wszelkiego typu info, żeby jak już się zabiorę to sprawdzić i zrobić wszystko co się da za jednym razem.
-
Często przyczyną dużego spalania LPG jest uszkodzony termostat w aucie.
-
Często przyczyną
dużego spalania LPG jest uszkodzony termostat w aucie.Ale na nie mam gazu a tyle to palowa mi żłopie
-
Ale na nie mam gazu
a tyle to palowa mi żłopieTo sprawdź luzy zaworowe i czy któres koło ci nie obciera podczas jazdy to też może pare litrów spalanie zwiększyć.
-
To sprawdź luzy
zaworowe i czy któres koło ci nie obciera podczas jazdy to też może pare litrów
spalanie zwiększyć.sprawdzę jak będę miał chwile i koło odpada bo sprawdzone na hamowni