głośniki w S.S.
-
Zdjęcia na szybko w załączników. Fotki z pracy i jakiś opis wrzucę w osobnym temacie koło piątku- soboty, tak dla potomnych. Otwory wyszły mi pięknie za sprawą otwornicy o dokładnie tej samej średnicy co zew średnica dystansów. Głowię się czym zaślepić otwory po kieszeni, ale chyba zastosuję oryginalne szare zatrzaski. Przy okazji jeszcze ułamałem kawałek przełącznika szyb, no trudno. W każdym bądź razie dzisiaj jak wypieprzyłem z auta wszelkiego rodzaju graty, to akustyka się polepszyła- fajnie się teraz tego słucha. Wzmak daje radę, ale ma wysoki poziom szumów- to razi. Muszę jakiś filtr wymyśleć, albo zainwestować w coś lepszego.
-
Dlatego chce kupić tanio kieszenie od 19, na allegro sa ale nie uśmiecha mi sie dawać stówę za 2 plastiki. Te dziury i wgniecenia po starej kieszeni nie wyglądają. Kup jakiś szarych kołków i powkładaj w te otwory.
Tweetery w trójkątach na czym przymocowałeś?
-
Dlatego chce kupić
tanio kieszenie od 19, na allegro sa ale nie uśmiecha mi sie dawać stówę za 2
plastiki.panel z mdf-u + obicie skórą = 200 zł najmniej, więc czy ja wiem czy to dużo
Te dziury i wgniecenia po starej kieszeni nie wyglądają. Kup jakiś szarych
kołków i powkładaj w te otwory.można też pobawić się ze starą kieszenią i przerobić ją, ale to już zdolności manualne dochodzą + trochę zabawy
-
panel z mdf-u +
obicie skórą = 200 zł najmniej, więc czy ja wiem czy to dużo
można też pobawić
się ze starą kieszenią i przerobić ją, ale to już zdolności manualne dochodzą +
trochę zabawyale ja lubię mieć te schowki w drzwiach wiec wole kieszenie zamiast panelu z mdf.
jak będę mial czas to na pewno gdzies znajde za pare złotych z jakiegoś rozbitka.Hellsin o jakie otwory technologiczne Ci chodzi ?
-
ale ja lubię mieć
te schowki w drzwiach wiec wole kieszenie zamiast panelu z mdf.panel z mdf-u można zrobić z kieszenią przecież
jak do zlotu skończę w końcu to auto, to będzie nareszcie co oglądać i słuchaćjak będę mial czas
to na pewno gdzies znajde za pare złotych z jakiegoś rozbitka.dokładnie, chłopaki kupowali je po 30-40 zł za szt. więc się da
Hellsin o jakie
otwory technologiczne Ci chodzi ?w drzwiach - masz 4 przestrzały. Tak to wyglądało u mnie :
-
Ja nie dawałem kieszeni ze względu na to, że bałem się trzeszczenia tychże. Dziury i "odbita" kieszeń nie wygląda, to fakt, ale nie wszystko naraz, przyjdzie i na to czas
Ubek: o kieszenie pytaj na szrocie na załężu na Ciepłowniczej, tam Cię nie zedrą raczej (o ile będą mieli). Na spota jestem chętny jak najbardziej, mów kiedy
Hellsin: Ty masz mkIV? Bo drzwi znacząco się różnią od mojego mkV 3d. Przede wszystkim masz więcej blachy (czyli jednocześnie mniej dziur :P), brak podłużnych otworów wentylacyjnych na krawędzi drzwi, oraz blacha fajniej uszktałtowana (łatwiej chyba było Ci dystans osadzić). Mi dystans siadł na blasze tylko w dwóch miejscach, reszta to "dystans dystansu" + wygłuszanie.
-
Hellsin: Ty masz
mkIV? Bo drzwi znacząco się różnią od mojego mkV 3d.tak, ale mam 5D
Przede wszystkim masz więcej
blachy (czyli jednocześnie mniej dziur :P), brak podłużnych otworów wentylacyjnych
na krawędzi drzwi, oraz blacha fajniej uszktałtowana (łatwiej chyba było Ci dystans
osadzić).blacha w swifcie - pojęcie względne przestrzały są, w 3D Mk III u Dajmosa nie było tragedii jak oglądałem je
-
Jak ktoś chce, to jest alternatywa dla kieszeni z R19. Polonezy też mają taką kieszeń (można sobie wybrać, starsze były czarne i kwadratowe, a w ATU plus szare i bardziej okrągłe). Jaki jest otwór na głośnik, to nie wiem, ale chyba nie taki znowu mały.
-
A jakiej średnicy użyłeś otwornicy zeby schowac magnes w drzwiach? Glosniczki na zdjeciach wygladaja dosc skowyrnie.
-
A jakiej średnicy
użyłeś otwornicy zeby schowac magnes w drzwiach?otwornic to jest pełno do wyboru do koloru wystarczy taka, żeby głośnik się schował i na mocowanie coś zostało zresztą każdy głośnik ma podane wymiary w specyfikacji od producenta, ba nawet co niektóre mają szablony.
Glosniczki na zdjeciach wygladaja
dosc skowyrnie.że jak ?
-
http://www.miejski.pl/slowo-skowyrnie
Ile ma otwornica to dokładnie nie mierzyłem, ale akurat było na styk. Na raz nie opłaca się tego kupować, taka otwornica w miarę dobra to przynajmniej 100zł. Co do rzeźbienia w blasze, to niestety nie obyło się bez diaxa, otwornica 100mm to mało, następną miałem 150.
-
dzięki za tłumaczenie
Na raz nie opłaca się tego
kupować, taka otwornica w miarę dobra to przynajmniej 100zł.dokładnie, ja pod lotkę do blachy kupowałem taką, ale wiedziałem, że jeszcze się przyda.
Musiałem kupić jeszcze coś do tej otwornicy ( jakąś oprawkę czy cuś )Co do rzeźbienia w
blasze, to niestety nie obyło się bez diaxa, otwornica 100mm to mało, następną
miałem 150.ja niestety w swoim też musiałem kawałek podciąć, bo niestety inaczej głośnik by nie wszedł
-
Jak ktoś chce, to
jest alternatywa dla kieszeni z R19. Polonezy też mają taką kieszeń (można sobie
wybrać, starsze były czarne i kwadratowe, a w ATU plus szare i bardziej okrągłe).
Jaki jest otwór na głośnik, to nie wiem, ale chyba nie taki znowu mały.czarne polonezowskie miały miejsce tylko na głośniki 10 cm
-
Tak troszkę zejdę teraz z tematu, chociaż w sumie...
Jakie radio polecacie do 500zł? Używane, czy nowe, wszystko jedno, byle w miarę grało. W moim kończy się złącze i powoli zaczynam się rozglądać za czymś lepszym.
-
Jakie radio
polecacie do 500zł? Używane, czy nowe, wszystko jedno, byle w miarę grało. W moim
kończy się złącze i powoli zaczynam się rozglądać za czymś lepszym.ja już wielokrotnie pisałem na forach, że w tej cenie da się kupić bezkonkurencyjne radio pod względem wyposażenie/cena/jakość - mianowicie JVC KD-SH1000.
Alpine CDA-9853 jeszcze jest ciekawą propozycją. -
ja już wielokrotnie
pisałem na forach, że w tej cenie da się kupić bezkonkurencyjne radio pod względem
wyposażenie/cena/jakość - mianowicie JVC KD-SH1000.Hell, ale gdzie to kupić, na alledrogo i ceneo ani sztuki...
-
Hell, ale gdzie to
kupić, na alledrogo i ceneo ani sztuki...były na alledrogo, obecnie może nie być.
-
Odświeżę temat.
Mam nadzieje, że komuś pomoże to w montowaniu audio w swoim swifcie.
Oto jak ja zrobiłem w swoim.
Zaczynając, też zamontowałem słynny eliptyczny zestaw 6x9 do tylnej półki. Z przodu wsadziłem zestaw trójdrożny o średnicy 10cm w miejscu seryjnych głośników.
Efekt taki, że przód był totalnie zagłuszany przez tył. Wyciszenie w radioodtwarzaczu tylnych głośników w celu wyrównania z przodem, powodowało niemal całkowity zanik basu, który dawały tylko te jajka w półce tylnej.
Więc albo z basem i słabo słyszalnym przodem, albo bez basu z lepiej wyczuwalnym przodem.Potem sprawdzałem zestaw odseparowany w drzwiach. Czyli tweeter na wysokości szyby i głośnik średnio-niskotonowy o średnicy 16.5cm w kieszeni z Renault 19.
Efekt - słabiutki bas, ponieważ głośnik w kieszeni miał za małą powierzchnie obudowy w dodatku niezbyt szczelną i sztywną. Słabe średnie tony, ponieważ głośnik średnio-niskotonowy był za nisko. Tylko wysokie tony były ok.
Podpięcie zestawu na tylnej półce powodowało pojawienie się basu i dużo średnich z tyłu, których zdecydowanie brakowało z przodu.Dopiero dołożenie w drzwiach na wysokości klamki zestawu trójdrożnego wyjętego z seryjnego miejsca(gdzie mało co było je słychać), dało średnie i wysokie pasmo na tym samym poziomie.
Wygląda to tak.
Eliptyczne głośniki z tylnej półki zostały zlikwidowane, a za niskie częstotliwości odpowiada subwoofer. Jest to głośnik o średnicy 25cm, zamknięty w obudowie o pojemności 30 litrów. Zasilany przez wzmacniacz z kondensatorem.
Cała kabina do wysokości szyb, została wygłuszona pianką poliuretanowo-kauczukową caflex 10mm.
Takie zestawienie w końcu dało całkiem zadowalający efekt. Teraz gra w miarę wyraźnie i przyjemnie w pełnym zakresie częstotliwości.
-
Te głośniki na wysokości klamek to za pięknie nie wyglądają, ale ważne, że udało Ci się trafić z dobrym ustawieniem dźwięku w całym aucie.
P.S. Ale bagażnika to Ty nie masz...
-
Takie zestawienie w
końcu dało całkiem zadowalający efekt. Teraz gra w miarę wyraźnie i przyjemnie w
pełnym zakresie częstotliwości.poległem dobrze że Tobie się podoba