głośniki w S.S.
-
ok ale i tak dziękuje
tylko co teraz? -
Nie wiem. Serwis car audio
-
dziękuje
-
W każdym,nawet golasie GL jest instalacja radiowa
-
nie ma kabli pod głośniki sa puste miejsca
-
zastanów się i dokładnie pozaglądaj. ile masz kostek w miejscu gdzie powinno być radio ? zajrzyj od dołu z latarką , może gdzies się ukryło.
następnie zajrzyj w miejsca głośnikowe z przodu. czy nie wiszą tam gdzies kabelki
po 3 to nie jest trudne. masz antene w aucie ? jak tak to MUSI BYĆ instalacja pod radio -
kostka jest jedna sa jakies kable ale miejsca głośnikowe przód tył jest pusto /z tyłu najłatwiej spradzić/?
-
Nie masz jakiego kumpla co ma o tym blade pojęcie? Montaż radia i głośników to jedna z najprostrzych rzeczy jaką można zrobić w samochodzie, nawet jak niema kabli. Zawsze śmieszyli mnie ludzie którzy za to płacili, jeszcze cholera wie jakie pieniądze. Od bardzo dawna montuję sobie i znajomym alarmy i centralne zamki, nikt mnie nigdy tego nie uczył, wystarczy trochę poczytać. Montaż radia to banał, naprawde spróbuj się trochę zagłębić w temat i zrobisz bez problemu. Musisz poznać oznaczenia na kablach wychodzących z kostek ISO, LF- i LF+ to lewy przód plus i minus, RF- i RF+ to prawy przód plus i minus itd. Oznaczenia są z angielskiego, chyba wiesz jak jest przód, tył, prawo i lewo? Jak niema kabli to puszczasz swoje i sam zapamiętujesz kolorami, trzeba się tylko trzymać oznaczeń plusa i minusa z radia/kostki ISO i oznaczeń na głośnikach. Plus na głośniku to chyba zawsze szersza wsówka, nie pamiętam, jak to robię to zawsze automatycznie . Jeśli kupisz nowe radio to będzie miało instrukcję i może jakiś schemat podłączenia, więc będzie Ci łatwiej. Przy radiu czerwony zawsze plus (jak dawany przez stacyjkę to po jej wyłączeniu radio gaśnie a jak na stałe to nie gaśnie), czarny minus/masa, żółty pamięć (też pod plus, ale na stałe),jeszcze może być jeden od automatycznej anteny i jeden od świateł który po włączeniu świateł powoduje przyciemnienie podświetlania radia, jeszcze jeden od telefonu. Jak jest kostka, to wpinasz ją w radio i po bólu. Jedna połowa kostki to właśnie to zasilanie a druga to kable na głośniki.Naprawdę nic trudnego, spróbuj to zrobić. Powodzenia . Jak coś, to pytaj.
-
wszystko zależy od tego jakie posiadasz radio. Np. pioneery miały podłużną jedną kostkę.
Najlepiej jak jest kostka ISO. są wtedy 2 kostki.
*jedna od zsilania
*druga od głośników.kolega ma już tą od zasilania.
teraz tylko trzeba sobie kabelki od głośników przeciągnąć.
nie warto tego nikomu oddawać. samemu można zrobić za darmo i być dumnym z samodzielności. -
odezwę się jeszcze bo ie wiem jakie mam radio dostałem od koleżki a ona sie zna na podłączaniu tylko mi nie może pomóc /farmazoniasz/ też wolę zrobić to samemu. Nie wiem jaki zestaw głośników mam kupić /dwa przód i dwa tył/, moge Was prosić o link będę miał zaczepienie tam sa tez i kable.
Czy jakies zwrotnice są mi potrzebne? -
do czego ci potrzebne radio ? do głośnego słuchania ? to jest ważne.
chcesz mieć super mega audiofilski zestaw w autku czy po prostu nie chcesz jechać w ciszy słysząc mruczenie silnika i wyjących łożysk w skrzyni biegów?znając radio dobierzesz sobie głośniki. jaką ma moc i czy ma wyjście na 4 głośniki czy a 2 bo i takie sie zdarzają przecież. (ja mam akurat na 6 :P)
z przodu masz głośniki 10. zwykłe jakieś tanie kupić najlepiej. a jeszcze lepiej jakbyś miał sklep na miejscu i kupic i na miejscu przymierzyć czy wejdą. ja na jakiś peijingach jezdze i nie narzekam. z tyłu nie mam głośników. do toczenia się miejskiego i posłuchania radia uwazam ze z przodu wystarcza. -
chcę słuchac radia i czasem CD /od tego powinienem zacząc/
i żaden audiofilski sprzęt, faktycznie musze zobaczyc to radio albo kipie tanioche grającą? -
z przodu płaskie
dziesiątki, z tyłu jajeczka chyba 6/9 ? było wiele razy na forum. uzyj szukajkiz tyłu 6x9 to wchodzą na pociętą półkę, standardowo w 5D jest miejsce na 4x6 nie wiem jak w 3D, bo tam różnie ludzie pchają
Nie mniej jednak z obu rozwiązań dźwięk jest z du** Tak samo z 10 cm w nogach -
no nie gadaj? ze zwględu na miejsce głośników?? gdzie powinno byc miejsce głośników? podjade do audio cara chyba ale wole tozrobić sam
-
dlatego to jest wazne po co mu radio w aucie jak do tego zeby troche mniej auta słyszeć to w ogach wystarczy. ja tak jezdze i jest OK
Ale ponieważ dużo także jeszcze w trasach na wysokich obrotach to trzeba autko ulepszyć trochę. ja sie zbieram zeby przejechac sie na szrot i kieszenie boczne z renault 19 kupić.
-
no nie gadaj? ze
zwględu na miejsce głośników?? gdzie powinno byc miejsce głośników? podjade do audio
cara chyba ale wole tozrobić samraczej ze względu na same głośniki, usytuowanie też jest ważne.
Nie mniej jednak coaxy w nogi + elipsy na półce to porażka ...
Posłuchaj sobie zestawu odseparowanego pod radiem nawet - dużo lepiej.
A tu lektura do poduszki why - FAQ CA by Nazar -
dziękuje;)
-
Pany, nie chce zakładać nowego temata, więc pytam tu. Ile wynosi max głębokość osadzenia głośników w 3D? Da radę typowy głośnik wrzucić bez dystansu w miejsce, gdzie jest ten "schowek" w drzwiach? Nie mam akurat warunków sprawdzić, może ktoś wie i podzieli się doświadczeniami.
-
Pany, nie chce
zakładać nowego temata, więc pytam tu. Ile wynosi max głębokość osadzenia głośników
w 3D? Da radę typowy głośnik wrzucić bez dystansu w miejsce, gdzie jest ten
"schowek" w drzwiach? Nie mam akurat warunków sprawdzić, może ktoś wie i podzieli
się doświadczeniami.wielokrotnie wałkowane - jeśli chcesz pakować 16,5 cm w drzwi to bez dystansu się nie obejdzie. 44mm - tyle jest od blachy do spuszczonej szyby
-
wielokrotnie
wałkowane - jeśli chcesz pakować 16,5 cm w drzwi to bez dystansu się nie obejdzie.
44mm - tyle jest od blachy do spuszczonej szybyzalezy.... ja nie mam dystansu, ale mam dość mocno wystające kieszenie z R 19, ale wiadomo drzwi i tak trzeba było ciąć żeby głośnik się schował...
aha szyba normalnie schodzi w dół bez żadnego wadzenia o głośnik