Wysokie obroty biegu jałowego, gotowanie sie .
-
może się nie znam ale z tego co czytałem na forum:
1. U niektórych jałowe obroty były za wysokie przez niedoładowany akumulator (klemy, walniety aku, może coś innego)
2. Obroty biegu jałowego jak pamiętam ustawiać powinno się czujnikiem położenia przepustnicy (TPS)
ale takie jest moje zdanie, inni mogą mieć inne
-
może się nie znam
ale z tego co czytałem na forum:
1. U niektórych
jałowe obroty były za wysokie przez niedoładowany akumulator (klemy, walniety aku,
może coś innego)
2. Obroty biegu
jałowego jak pamiętam ustawiać powinno się czujnikiem położenia przepustnicy (TPS)
ale takie jest moje
zdanie, inni mogą mieć inneAkumulator i klemy mam nówki od miesiąca
TPS był nie ruszany , więc co miało mu się stać skoro to tylko potencjometr ślizgowyMyśle nad dziurką gdzieś w wydechu ...co Wy na to ??
-
a jaki masz "krokowy silniczek" ? elektryczny czy na podciśnienie ?
-
Elektryczny , tak mi się wydaje przynajmniej . Chłodnica nagrzewa się ok , wentylator chodzi . Czyli źle wcześniej zaobserwowałem . Ale obroty nadal lipa ...Ten krokowiec powinien cały czas ssać powietrze , czy jak auto się nagrzeje to powinien przestawać ??
-
no i widzisz,
najpierw piszesz ze elektryczny a teraz o ssaniu powietrza, trzeba sprecyzować dokładniej niestety
to duże czarne cos
-
Takiego chyba nie mam ...co do sprecyzowania to nie bić - staram się jak moge
Od mojego wychodzi wężyk który idzie do takiej śmiesznej bańki i od niej wychodzi do obudowy filtra powietrza .
-
Takiego chyba nie
mam ...co do sprecyzowania to nie bić - staram się jak moge
Od mojego wychodzi
wężyk który idzie do takiej śmiesznej bańki i od niej wychodzi do obudowy filtra
powietrza .najlepiej jest odlączyc krokowca i sprawdzic jak wtedy mają się obroty. tak jak w przypadku elektrycznego polegało poprostu na wyciągnięciu wtyczki bądz wykręceniu go tak w Twoim przypadku nie wiem co zrobić aby go zdeaktywować. moze ktos inny wie.
wtedy wyeliminujesz czy to jego wina jest
-
byłem w aucie . I teraz tak : do mojego dochodzą dwa przewody i dwa wężyki . Jeden podpięty do obudowy filtra powietrza i stamtąd zasysa powietrze , które idzie przez krokowiec i dalej . I teraz jeśli dobrze czaje to krokowiec to elektrozawór który powinien ograniczać po nagrzaniu auta zasysanie tego powietrza . Ale nie odcina . Jakie powinno być napięcie na tych dwóch przewodach które do niego dochodzą ?? Przed rozgrzaniem +12 , a po rozgrzaniu zero ?? bo nie wiem czy jest uszkodzony elektrozawór jako element wykonawczy , czy może problem jest z pomiarem temperatury , lub komputerem .
-
W razie czego mam całość do sprzedania Z Podcisnieniowym korkowcem na czele... Tak to jest zawór... Przy klimie jest jeszcze jeden który przy włączeniu klimy podciąga obroty ... U mnie w 1.6 też warjuje ale tak z 850 do 1200 więc jest do przeżycia...
-
No u mnie jest też klima ( częściowo niekompletna ) ale drugiego się nie doszukałem Masz tego gada krokowego na sprzedaż ?? Mógłby ktoś mi powiedzieć czy jak auto się rozgrzeje to on powinien przestać zaciągać powietrze ??
-
jezdzij z odlaczonym
wiadomo - brak ssania na zimnym, ale autko rozgrzewa sie szybko i tak.
lepsze to niz 1500 obr -
Tak jest na sprzedaż ale nie powiem ci czy tamten akurat tak odcina ale spróbuje dziś w 1.6 swoim... bo mam do sprzedania z gs-a 1.3...
-
No to weź sprawdz jak to jest u Ciebie i jak coś to napisz na priv jaka cena za to .
-
U mnie jest tak.... Dolny przewód jest za przepustnicą i z tamtąd jest brane podciśnienie... Automatyczne ssanie działa jeżeli zaworek jest otwarty i daje podciśnienie na górę do rondla... Pozatym po odłączeniu tego przewodu od zaworka ssanie zaczyna już działać... Wychodzi z tego że zaworek jest normalnie zamknięty (po nagrzaniu się zamyka a na zimnym jest otwarty i dostaje 12v)...
Zdjęcia wrzucę wieczorem...
-
witam, ten "krokowiec" w swiftach to ZAWÓR TERMOSTATYCZNY podwyższonych obrotów
-doprowadza do kolektora dodatkowe powietrze jak jest zimny silnik i podnosi obroty jak pracuje to słychać charakterystyczne cykanie, jak chcesz go sprawdzić to wyciągnij wężyk z dołu obudowy powietrza-jeśli praca silnika się zmieniła to zaworek jest dobry i spełnia swoje funkcje