Przygotowanie do obspawania
-
Jutro zabieram się za usuwanie wszystkich mas bitumicznych i silikonów w budzie.
Czy mógłby się ktoś podzielić własnymi doświadczeniami, czym to najlepiej usuwać i ile mniej więcej czasu zejdzie?
Czy opalarka jest dobrym pomysłem? Jakaś chemia? Druciak do wiertarki? -
maty bitumiczne to ja zrywałem młotkiem serio, ale to było w zimie i ładnie pękało i odchodziło. Teraz też zdejmowałem resztę to trochę ciężej bo jakby przyklejone bardziej były ale też się dało jakoś oderwać rękami jak spękało.
Ile czasu? Z godzinę mniej więcej na samo zerwanie. Potem żeby to wyczyścić to trochę się zejdzie. Ciężko mi jest powiedzieć ile to może zająć. Czyszczenie to rozpuszczalnikiem albo benzyną. Chyba benzyną lepiej, tylko się trochę schodzi. No i trzeba pamiętać, że pod matami w swifcie lubi mieszkać korozja, więc wszystko może potrwać jeeeeszcze dłużej.
-
młotek, śrubokręt, czy tam jakiś mały przecinaczek i jazda
w temacie Erdego masz zdjęcia i opis -
Jutro zabieram się
za usuwanie wszystkich mas bitumicznych i silikonów w budzie.
Czy mógłby się ktoś
podzielić własnymi doświadczeniami, czym to najlepiej usuwać i ile mniej więcej
czasu zejdzie?
Czy opalarka jest
dobrym pomysłem? Jakaś chemia? Druciak do wiertarki?Jak maty bitumiczne masz w miarę twarde to coś typu przecinak i młotek - odpadają płatami Jak są ciągliwe to coś typu dłuto i zdrapywanie, na końcu czyścisz nitro.
Silikon ze zgrzewów ścinasz ostrym nożykiem / skalpelem, reszta wiertarką z druciakiem i jedziesz do gołej blachy Dniówkę musisz liczyć jeśli ma być zrobione porządnie -
Jak wywalasz też to cholerstwo od spodu, to polecam opalarkę. W środku młotek (najlepiej gumowy), bo te grube maty ładnie pękają i odpadają płatami. Mata która jest założona na ścianę grodziową pod deskę rozdzielczą waży chyba ze 200 kg
-
Suchy lod wysypac i nie bawic sie tym w zamknietym pomieszczeniu
-
Dzięki wszystkim za porady.
Toydols, o jakim cholerstwie od spodu piszesz?
Chce wywalić wszystko co waży i jest zbędne. -
Od spodu całe auto jest zakonserwowane tzw. barankiem.
-
Aaa... nie barana nie targam.
Po dzisiejszym dniu jestem już bliżej niż dalej i co najważniejsze oprócz 3 małych dziurek, buda jest nadzwyczaj zdrowa.
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi. -
Się wtrącę :
Od spodu całe auto jest zakonserwowane tzw. barankiem.
Baranek nie służy do konserwacji podwozia tylko profili np;p,,, do podwozia jest podwozie
Pozdrawiam -
Się wtrącę :
Baranek nie służy
do konserwacji podwozia tylko profili np;p,,, do podwozia jest podwozie
PozdrawiamPodwozie w sensie że co? Sie jakoś toto nazywa?