[GTI] Swift Gti się dławi i słabo przyspiesza od 0-100
-
masz racje sprawdza sie na cieplym...
-
Szukałem w internecie o przepływkach itp. I znalazłem temat gościa od którego kupiłem przelot i wychodzi na to, że jest chyba za mały i dławi silnik(chodzi mi dokładnie o to zdanie:"i na koniec wisienka, czyli wydech:D cały zrobiony na 52mm na dwóch tłumikach przelotowych i strumienica zamiast kata. Jest cicho i przyjemnie co mnie zdziwiło, widocznie stary wydech był za mały i dławił dobrze, bo teraz auto przyśpiesza juz od 1500 ob/min a góra obrotów jest znacznie lepsza."), zresztą sami przeczytajcie:
http://mac.phorum.pl/viewtopic.php?t=118&postdays=0&postorder=asc&start=15
Chyba muszę zmierzyć swoją serię i ten co kupiłem i wtedy się okaże czy jest różnica -
nie no jesli to byla seria, to chyba jest 47mm(jesli dobrze pamietam) i watpie zebys miał cos robione z wiekszej srednicy do mocy 101km(okolic). Jedynie co to moze pozbycie sie kata czy tlomikow i zmiejszenie "oporu" na wydechu takie cos robi, choc nie powinno. Pozatym sam poprzedni wlasciciel napisal osiagi sie poprawily. wiec u Ciebie nie powinien jechac jak "slimak".
Ja jak pisalem, u siebie mialem z przyspieszeniem podobnie jak Ty na tym filmiku(ale sie nie krecil tak-to juz zalezy do skrzyni) mialem walnieta lambde. W pt wymienilem na nowa, all wrocilo do normy i jest jak na filmie zapodanym przez Krissgti a moze i ciut lepiejA jak sadzicie nie lepiej do tego wydechu bylo by wsadzic tlumik przelotowy w obudowie kata zamiast tej strumienicy?
-
moj kolega mechanik mowi ze jak wydech jest odprezony to trzeba dostarczyc silnikowi wiecej powietrza, ma to sens w przypadku kolegi...
-
moj kolega mechanik mowi ze
jak wydech jest odprezony to trzeba dostarczyc silnikowi wiecej powietrza, ma to sens w
przypadku kolegi...no to wiaodmo ze o doplyw powietrza trzeba zadbac, faktem jest ze przy tych 6,5k w gore on potrzebuje naprawde sporej ilosci powietrza.
-
nie no jesli to byla seria,
to chyba jest 47mm(jesli dobrze pamietam) i watpie zebys miał cos robione z wiekszej srednicy
do mocy 101km(okolic). Jedynie co to moze pozbycie sie kata czy tlomikow i zmiejszenie
"oporu" na wydechu takie cos robi, choc nie powinno. Pozatym sam poprzedni wlasciciel napisal
osiagi sie poprawily. wiec u Ciebie nie powinien jechac jak "slimak".
Ja jak pisalem, u siebie
mialem z przyspieszeniem podobnie jak Ty na tym filmiku(ale sie nie krecil tak-to juz zalezy
do skrzyni) mialem walnieta lambde. W pt wymienilem na nowa, all wrocilo do normy i jest jak
na filmie zapodanym przez Krissgti a moze i ciut lepiej
A jak sadzicie nie lepiej do
tego wydechu bylo by wsadzic tlumik przelotowy w obudowie kata zamiast tej strumienicy?Czyli wymiana lambdy by coś pomogła u mnie,a i jakiej firmy kupiłeś sonde? Bo jak sprawdzałem poprawność działania tej sondy to wyszło, że jest już zepsuta ale mogłem coś źle robić...
A i jak proponujecie najprostszym sposobem zwiększyć mu dopływ powietrza, może stożek w obudowie i rura ze zderzaka do stożka?
Mam jeszcze jeden problem bo mam nowe sprzęgło a przy kilku startach od 0-100 zaczyna się ślizgać tylko na 1 biegu...Czym to może być spowodowane? -
lambda ngk to okolo 150 zl, a sprzeglo jak sie slizga to albo zle ruszasz albo kieskie sprzeglo albo ktos zrobil cie i wymienil tylko tarcze a docisk moze juz byc kijowy.
-
lambda ngk to okolo 150 zl, a
sprzeglo jak sie slizga to albo zle ruszasz albo kieskie sprzeglo albo ktos zrobil cie i
wymienil tylko tarcze a docisk moze juz byc kijowy.sprzęgło wymienione jest kompletne AISIN, sam wymieniałem i nie była to moja pierwsza wymiana sprzęgła i sprawdzał po mnie jeszcze bardziej doświadczony mechanik czy wszystko dobrze robię. A jak z tą przepływką bo nie mogę manuala do swifta gti pobrać.
-
manuali do swifta wsedzie jest pelno... poszukaj
-
Czyli wymiana lambdy by coś
pomogła u mnie,a i jakiej firmy kupiłeś sonde? Bo jak sprawdzałem poprawność działania tej
sondy to wyszło, że jest już zepsuta ale mogłem coś źle robić...
A i jak proponujecie
najprostszym sposobem zwiększyć mu dopływ powietrza, może stożek w obudowie i rura ze zderzaka
do stożka?
Mam jeszcze jeden problem bo
mam nowe sprzęgło a przy kilku startach od 0-100 zaczyna się ślizgać tylko na 1 biegu...Czym
to może być spowodowane?sonda magnati marelli. org. NGK to koszt okolo 280zł(nie mowie o tym czyms na allegro), dalem za sonde 68zł.
dolot to trzeba by najlpiej przepustnice zmienic, roztoczyc przeplywke, wsadzic stozek, odzdzielic stozek i zrobic do niego doplyw powietrza.
odpal autko przy jakis 90 wrzuc 5 bieg jedz spokojnie i zachwile daj gazu w podloge zobacz po obrotach czy sie slizgnie. Moze sruby nie popusciles wystarczajaco i na lapie nie masz luzu?? -
sonda ngk to ok 150 plnow, pytalem w zeszly czwartek w sklepie z czesciami do aut japonskich.
-
sonda magnati marelli. org.
NGK to koszt okolo 280zł(nie mowie o tym czyms na allegro), dalem za sonde 68zł.
dolot to trzeba by najlpiej
przepustnice zmienic, roztoczyc przeplywke, wsadzic stozek, odzdzielic stozek i zrobic do
niego doplyw powietrza.
odpal autko przy jakis 90
wrzuc 5 bieg jedz spokojnie i zachwile daj gazu w podloge zobacz po obrotach czy sie slizgnie.
Moze sruby nie popusciles wystarczajaco i na lapie nie masz luzu??na łapie mam luz, ale tak miałem od początku. Tak powinno być chyba.
A dzisiaj na rozgrzanym silniku nagle obroty na luzie spadły mi do takiego poziomu[IMG=http://img28.imageshack.us/img28/3225/dsc00317lg.jpg][/IMG]
A po wyłączenie świateł wzrosły do takiego jak trzeba czyli do około 950[IMG=http://img186.imageshack.us/img186/2246/dsc00318k.jpg][/IMG] I dodam, że wcześniej zdarzało się tak czasem i jak znowu włączę światła jest ok ale po ruszeniu znowu spada tak nisko, czym to może być spowodowane? -
na łapie mam luz, ale tak
miałem od początku. Tak powinno być chyba.
A dzisiaj na rozgrzanym
silniku nagle obroty na luzie spadły mi do takiego
poziomu[IMG=http://img28.imageshack.us/img28/3225/dsc00317lg.jpg][/IMG]
A po wyłączenie świateł
wzrosły do takiego jak trzeba czyli do około
950[IMG=http://img186.imageshack.us/img186/2246/dsc00318k.jpg][/IMG]
I dodam, że wcześniej zdarzało się tak czasem i jak znowu włączę światła jest ok ale po
ruszeniu znowu spada tak nisko, czym to może być spowodowane?slabym akumulatorem, podladuj go pojezdzij sobie, zresetuj kompa, potem sam sie ustabilizuje.
-
slabym akumulatorem, podladuj
go pojezdzij sobie, zresetuj kompa, potem sam sie ustabilizuje.dokladnie slaby aku, slaba masa
Ja u siebie jak mialem lambde walnieta to takie wolne obroty miałem, silnikiem zdeka zarzucalo.
-
dokladnie slaby aku, slaba
masa
Ja u siebie jak mialem lambde
walnieta to takie wolne obroty miałem, silnikiem zdeka zarzucalo.No ok sprawdzę ten akumulator, ale według mnie jest dobry kręci jak opętany, a i jest nowy.
Wymienię tą lambdę jak najszybciej się da i sprawdzę kompresje silnika, a tak w ogóle to jakie powinno być ciśnienie? -
14,5 kg/cm2 , 206,2 psi
-
14,5 kg/cm2 , 206,2 psi
Dzięki postaram się w tygodniu to sprawdzić mam nadzieję, że wszystko będzie git...
Bo już się tego boje Ale po wymianie filtra i zalaniu lepszego paliwa trochę się poprawiło przyspieszenie i elastyczność jest lepsza, najlepsze wyszło mi 9,4 ale wiecie jak to jest na stoperze... -
Słaby akumulator? A co ma akumulator do tego? Akumulator jest potrzebny w samochodzie tylko do uruchomienia silnika, później wszelkie urządzenia są zasilane z alternatora, więc raczej w nim bym szukał przyczyny, lecz najpierw w połączeniach. Ważna jest masa dochodząca do silnika, bo czasami pozornie jest, lecz nie łączy. Możesz puścić jakąś dodatkową masę z karoserii na silnik i zaobserwować czy coś się poprawi. Akumulatorowi dajcie spokój, skoro kolega pisze że kręci jak wariat.
-
juz chyba wiem co Ci doskwiera w twoim swifcie.ale to juz na Pw
-
Dzisiaj zmierzyłem ciśnienie sprężania i wszystko jest ok znaczy na 1i4 cylindrze 14,5 a na 2i3 14,0. Mam kolejne pytanie, jakie paliwo polecacie ?