[ALL] Zabezbieczane antykorozyjne od środka
-
Niedługo będzie trochę wolnego, więc trzeba wziąć się za Swifta.
Podwozie od zewnątrz zabezpieczone.Teraz będę się zabierał za środek (podłoga). Wszystko ze środka out i do roboty
Czym najlepiej (jakim środkiem) zabezpieczyć karoserię od środka?
Żeby później nie śmierdziało, i żeby wszystko było OK, pod dywanikami.Pozdrawiam,
Bak -
Ja waliłem 2 warstwy Hammerite`a, ale w zeszłą sobotę, więc jeśli chodzi o trwałość to się nie wypowiem Ale jak będzie dobrze opukane i wyskrobane to nie powinno się nic dziać od góry... Robota nie skomplikowana, z kumplem jedną warstwę na 2 pędzle robiliśmy z 10-15 minut
poszły na to 2 puszki 0,7l, prawie całe, ale mazałem calutką podłogę z bagażnikiem, tylnie nadkola od środka i pas tylny.Można też zabezpieczyć barankiem w spray
u do podwozi takim, wyjdzie trochę taniej jak Hammerite, on też się nadaję na górę podłogi i dodatkowo trochę wygłusza, ale do niego trzeba mieć podkład, albo starą farbę pod spodem (jak chcesz dobrze zrobić to musisz i tak poskrobać, bo na pewno od zimowej wilgoci, będzie rudy nalot gdzieniegdzie), bo jak położysz na gołą blachę to może odłazić i będzie problem... Ja walnąłem Hammerite
a, bo wydawał mi się lepszym i trwalszym rozwiązaniem... Ale to moja subiektywna opinia
Edit:
Aha, no i Toxim ostatnio zabezpieczał podkładem antykorozyjnym, ale na podkład musisz i tak położyć farbę, żeby nie rdzewiał
A od podkładu antykorozyjnego lepszy by był podkład cynkowy, tylko trochę droższy i musi być już lepiej pomalowane, odtłuszczone i odkurz z tego dziadostwa będzie WSZĘDZIE.Decyzja należy do Ciebie. Może ktoś jeszcze się wypowie?
Edit2:
Po pierwszej warstwie
-
Ja będę smarował cortaninem, na to urecor (czy jak się to zwie) i na to zwykła farba. Taki mam plan.
-
Dzięki za odpowiedzi. Jutro może pojadę do sklepów szukać jakiś cudownych leków na rdzę.
Dzisiaj zabrałem się za rozbiórkę wnętrza.
Wszystko by było OK, ale... jak odkręca się tylną kanapę?
Oparcia odkręciłem, te śruby trzymające dół kanapy od strony bagażnika odkręciłem, ale z przodu coś jeszcze trzyma. To są jakieś śruby? Zatrzaski? Jak się do tego dobrać? -
Kanapa tylna ma na przodzie taki metalowe zatrzaski które wchodzą w podwozie wystarczy
mocno szarpnąć do góry zaznaczone na czerwono obok kabli co idą po lewej stronie.
a potem też masz śruby które trzymają kanapę na czerwono długości pasów.
Śrubka na śrubokręt krzyżak. -
Gdy zabierzesz się za robotę polecam zedrzeć wszystek kit z łączeń blach, bo pod nim lęgną się diabły... Zasmarować cortaninem, a po 24 godz. urekorem, a na deser (jak wyschnie)zwykłą farbą i na to albo kit samochodowy albo silikon.