Problem z gazem


  • Użytkownik archiwalny

    Witam.
    Mam załozoną od 3 lat instalacje gazową w Tico. DO niedawna nie było żadnych problemów z jazda na gazie i spalaniem. Ostatnio szczególnie podczas gorących dni mam problem z gazem. Autko gaśnie i nie chce pracować na gazie. Na benzynie jedzie aczkolwiek przy mocniejszym wciśnieciu pedału gazu czasami sie przydławi. Spalanie gazu na poczatku było bardzo dobre ok. 6l średnio w mieście a w trasie nawet 4,5 -4,9l/100. Teraz pali w miescie 8-8,5l/100 i w gorace dni nie da rady jeżdzić na gazie. Dzisiaj w serwisie wymienili mi cewke przy instalacji gazowej bo podobno to sie nagrzewa i dlatego takię są problemy i wyregulowali spalanie. Jak nie pomoże to powiedzieli że trzeba rozebrac reduktor i go wyczyścić. Mam pytanie czy ktos z grupowiczów miał podoby problem i ewentualnie co może byc przyczyną. Przebieg 60tys. 2 tygodnie po przegladzie i wymianie rozrzadu oleju filtrów itp. Proszę o pomoc bo nie da rady w upalne dni jeździć na gazie i to spalanie ponad 8l w mieście też jest szokujace.

    Drugie pytanie mam o magnetyzer czy warto to zamontować i gdzie najlepiej ( na końcu grubej rury za zaworem regulujacym gaz prowadzący pod filtr powietrza do gaźnika czy gdzie indziej).

    Pozdrawiam


  • Użytkownik archiwalny

    Witam.
    Mam załozoną od 3 lat instalacje gazową w Tico. DO niedawna nie było żadnych problemów z jazda na gazie i spalaniem.
    Ostatnio szczególnie podczas gorących dni mam problem z gazem. Autko gaśnie i nie chce pracować na gazie. Na
    benzynie jedzie aczkolwiek przy mocniejszym wciśnieciu pedału gazu czasami sie przydławi. Spalanie gazu na
    poczatku było bardzo dobre ok. 6l średnio w mieście a w trasie nawet 4,5 -4,9l/100. Teraz pali w miescie
    8-8,5l/100 i w gorace dni nie da rady jeżdzić na gazie. Dzisiaj w serwisie wymienili mi cewke przy instalacji
    gazowej bo podobno to sie nagrzewa i dlatego takię są problemy i wyregulowali spalanie. Jak nie pomoże to
    powiedzieli że trzeba rozebrac reduktor i go wyczyścić. Mam pytanie czy ktos z grupowiczów miał podoby problem
    i ewentualnie co może byc przyczyną. Przebieg 60tys. 2 tygodnie po przegladzie i wymianie rozrzadu oleju
    filtrów itp. Proszę o pomoc bo nie da rady w upalne dni jeździć na gazie i to spalanie ponad 8l w mieście też
    jest szokujace.
    Drugie pytanie mam o magnetyzer czy warto to zamontować i gdzie najlepiej ( na końcu grubej rury za zaworem
    regulujacym gaz prowadzący pod filtr powietrza do gaźnika czy gdzie indziej).
    Pozdrawiam

    Tez serdecznie witam <img src="/images/graemlins/cfaniaczek.gif" alt="" />



  • Sprobuj spuscic "smołę" z parownika, może cos pomoze...


  • Użytkownik archiwalny

    Sprobuj spuscic "smołę" z parownika, może cos pomoze...

    Witam.
    Narazie po wymianie tej cewki obroty sie ustbilizowały i samochód dobrze jedzie na gazie. Dodatkowo zamontowałem magnetyzery na weżu gazowym. Sobaczymy jak bedzie dalej się jeździło ale mieszalnik tez jutro wyczyszcze bo ma 3 lata i nikt do niego niezagłądał przez ten czas i nieczyścił. Dziękuje za wszystkie wzkazówki.
    Pozdrawiam.


  • Użytkownik archiwalny

    A moze bys tak zaczal od podwieszonego watka? Wisi u gory, zeby latwo go bylo znalezc... <img src="/images/graemlins/cfaniaczek.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Witam.
    Mam załozoną od 3 lat instalacje gazową w Tico. DO niedawna nie było żadnych problemów z jazda
    na gazie i spalaniem. Ostatnio szczególnie podczas gorących dni mam problem z gazem. Autko
    gaśnie i nie chce pracować na gazie. Na benzynie jedzie aczkolwiek przy mocniejszym
    wciśnieciu pedału gazu czasami sie przydławi. Spalanie gazu na poczatku było bardzo dobre
    ok. 6l średnio w mieście a w trasie nawet 4,5 -4,9l/100. Teraz pali w miescie 8-8,5l/100 i
    w gorace dni nie da rady jeżdzić na gazie. Dzisiaj w serwisie wymienili mi cewke przy
    instalacji gazowej bo podobno to sie nagrzewa i dlatego takię są problemy i wyregulowali
    spalanie. Jak nie pomoże to powiedzieli że trzeba rozebrac reduktor i go wyczyścić. Mam
    pytanie czy ktos z grupowiczów miał podoby problem i ewentualnie co może byc przyczyną.
    Przebieg 60tys. 2 tygodnie po przegladzie i wymianie rozrzadu oleju filtrów itp. Proszę o
    pomoc bo nie da rady w upalne dni jeździć na gazie i to spalanie ponad 8l w mieście też
    jest szokujace.
    Drugie pytanie mam o magnetyzer czy warto to zamontować i gdzie najlepiej ( na końcu grubej rury
    za zaworem regulujacym gaz prowadzący pod filtr powietrza do gaźnika czy gdzie indziej).
    Pozdrawiam

    osobiście to mi się wydaje że mogła zesztywnieć juz ta
    membrama co jest pod śróbą do regulacji i ciężko wyrególować pożądaną
    mieszankę.


  • Użytkownik archiwalny

    Witam.
    Mam załozoną od 3 lat instalacje gazową w Tico. DO niedawna nie było żadnych problemów z jazda
    na gazie i spalaniem. Ostatnio szczególnie podczas gorących dni mam problem z gazem. Autko
    gaśnie i nie chce pracować na gazie. Na benzynie jedzie aczkolwiek przy mocniejszym
    wciśnieciu pedału gazu czasami sie przydławi. Spalanie gazu na poczatku było bardzo dobre
    ok. 6l średnio w mieście a w trasie nawet 4,5 -4,9l/100. Teraz pali w miescie 8-8,5l/100 i
    w gorace dni nie da rady jeżdzić na gazie. Dzisiaj w serwisie wymienili mi cewke przy
    instalacji gazowej bo podobno to sie nagrzewa i dlatego takię są problemy i wyregulowali
    spalanie. Jak nie pomoże to powiedzieli że trzeba rozebrac reduktor i go wyczyścić. Mam
    pytanie czy ktos z grupowiczów miał podoby problem i ewentualnie co może byc przyczyną.
    Przebieg 60tys. 2 tygodnie po przegladzie i wymianie rozrzadu oleju filtrów itp. Proszę o
    pomoc bo nie da rady w upalne dni jeździć na gazie i to spalanie ponad 8l w mieście też
    jest szokujace.
    Drugie pytanie mam o magnetyzer czy warto to zamontować i gdzie najlepiej ( na końcu grubej rury
    za zaworem regulujacym gaz prowadzący pod filtr powietrza do gaźnika czy gdzie indziej).
    Pozdrawiam


  • Użytkownik archiwalny

    Witam.
    Mam załozoną od 3 lat instalacje gazową w Tico. DO niedawna nie było żadnych problemów z jazda
    na gazie i spalaniem. Ostatnio szczególnie podczas gorących dni mam problem z gazem. Autko
    gaśnie i nie chce pracować na gazie. Na benzynie jedzie aczkolwiek przy mocniejszym
    wciśnieciu pedału gazu czasami sie przydławi. Spalanie gazu na poczatku było bardzo dobre
    ok. 6l średnio w mieście a w trasie nawet 4,5 -4,9l/100. Teraz pali w miescie 8-8,5l/100 i
    w gorace dni nie da rady jeżdzić na gazie. Dzisiaj w serwisie wymienili mi cewke przy
    instalacji gazowej bo podobno to sie nagrzewa i dlatego takię są problemy i wyregulowali
    spalanie. Jak nie pomoże to powiedzieli że trzeba rozebrac reduktor i go wyczyścić. Mam
    pytanie czy ktos z grupowiczów miał podoby problem i ewentualnie co może byc przyczyną.
    Przebieg 60tys. 2 tygodnie po przegladzie i wymianie rozrzadu oleju filtrów itp. Proszę o
    pomoc bo nie da rady w upalne dni jeździć na gazie i to spalanie ponad 8l w mieście też
    jest szokujace.
    Drugie pytanie mam o magnetyzer czy warto to zamontować i gdzie najlepiej ( na końcu grubej rury
    za zaworem regulujacym gaz prowadzący pod filtr powietrza do gaźnika czy gdzie indziej).
    Pozdrawiam

    Jak często regulujesz zawory? Przy LPG powinno się regulować nawet co 8tys., bo szybciej się kasuje luz. Ja mialem podobnie, palił mi 8.5l, pojechałem na reg. zaworów i okazało się, że prawie nie było wogóle luzu na zaworach. Teraz autko jeżdzi o wiele lepiej.


  • Użytkownik archiwalny

    osobiście to mi się wydaje że mogła zesztywnieć juz ta
    membrama co jest pod śróbą do regulacji i ciężko
    wyrególować pożądaną
    mieszankę.
    Witam!! <img src="/images/graemlins/cool.gif" alt="" />
    Membrany w parowniku to są dwie i raczej ta pierwsza zesztywniała(I poziomu rozpręzania LPG) niż ta druga która się reguluje (II poziomu). <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" />
    Pozdrawiam Darko <img src="/images/graemlins/30.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Jak często regulujesz zawory? Przy LPG powinno się regulować nawet co 8tys., bo szybciej się
    kasuje luz. Ja mialem podobnie, palił mi 8.5l, pojechałem na reg. zaworów i okazało się, że
    prawie nie było wogóle luzu na zaworach. Teraz autko jeżdzi o wiele lepiej.

    Witam.

    Rozebrałem parownik i wyczyściłem był cały zapchany "smołą" Membranki wymieniłem bo juz zesztywniały i miały ok 40 tys przebiegu. Do tego zakleiłem wiekszą połowę rury od powietrza. Teraz autko pali znowu 6l/100km a nie 8-8,5l w mieście gazu i silnik pracuje równo i niegaśnie. Jak sie nagrzeje też działa bardzo dobrze "nie dusi się ". Troche to dziwne z tym zaklejaniem rury od powietrza jak sie jeździ na gazie w Tico ale to pomaga i likwiduje szarpanie i zrywanie auta. Zatankowałem całą butle po wyjeźdżeniu napisze ile teraz pali.
    Dziękuje za porady.


  • Użytkownik archiwalny

    Co do magnetyzera- IMHO jest bez znaczenia gdzie go zabudujesz. Jeśli Ci pasuje, to możesz nawet na tłumiku <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Witam!!
    Membrany w parowniku to są dwie i raczej ta pierwsza zesztywniała(I poziomu rozpręzania LPG) niż
    ta druga która się reguluje (II poziomu).
    Pozdrawiam Darko

    `Miałem na myśli tą która jest pod śróbą regulacji na wężu tuż za parownikiem


Log in to reply