Jaki olej do skrzyni > 1.0 1996r.
-
Jako iż ostatnio jakoś słabo wchodzą mi biegi postanowiłem dolać oleju do skrzyni. Wiem że ma to być 75W/90 GL4 ale jakiej firmy? Jaki olej był wlewany fabrycznie? Generalnie nie mam zamiaru wymieniać, tylko dolać do odpowiedniego poziomu.
Ewentualnie muszę pobawić się wybierakiem, bo podczas przyspieszania nie zawsze trójka chce mi wejść przy szybkiej zmianie biegu.PS> Próbowałem użyć wyszukiwarki ale po wpisaniu frazy wyszukuje mi tematy od czapy.
-
Koledzy polecali TAF X castrola. Ponoć pomaga nawet na zgrzytającą dwójkę.
-
na allegro patrzyłem, krzyczą ok. 25 PLN za o,5, wchodzi ponoć do skrzyni 2.4L, to daje ok. 100PLN :totalszok: taka przyjemność... może poleca ktoś coś przystępniejszego cenowo...?
-
No tak kosztuje. Też się do niego przymierzam. I na przymiarkach minął mi rok.
Coś tańszego? Było kiedyś na forum. Nie chce mi się czytać, ale może tutaj. -
Mój szwagier pół roku temu w swoim 1.0 wymienił olej na "Parus" od Lotosa 80W/90 12zł za butelke 1L Narazie jest bez najmniejszych problemów, skrzynia chodzi jak żyleta, a też wsteczny haczył i 2 bieg Oczywiście każdy leje na swoją odpowiedzialność
-
Mój szwagier pół roku temu w
swoim 1.0 wymienił olej na "Parus" od Lotosa 80W/90 12zł za butelke 1L Narazie jest bez
najmniejszych problemów, skrzynia chodzi jak żyleta, a też wsteczny haczył i 2 bieg
Oczywiście każdy leje na swoją odpowiedzialnośćPrzedwczoraj zalałem lotosa i nasuwają mi się te same wnioski co koledze wyżej Skrzynia swiftowska to nie jest Bóg wie jaki cud techniki, ważne tylko żeby oleju było tyle ile ma być i by nie był za gęsty
-
Ja mam w komórce chyba orlena 80w/90 i tak myślę,czy zalewać czy nie zalewać
-
Wczoraj wymienilem olej w skrzyni na Castrola (byc moze Lotos jest rownie dobry), ale obiektywnie rzecz biorac - nie wiedzialem, ze ta skrzynia moze tak fajnie dzialac Dwojeczka chodzi ladnie, redukcje, biegi plynnie, duzo lepiej niz przed wymiana...
-
Wczoraj wymienilem olej
nie
wiedzialem, ze ta skrzynia moze tak fajnie dzialacNie uwierzę, póki sam nie wymienię;)
-
A co powiecie na te oleje?
Mogę je kupić od reki. W sumie nie będę dolewał, wymienię na całkiem nowy.1. Castrol Manual EP80W-90 1L
2. Castrol Differential EPX 80W-90 1L
3. Halfords Gear Oil EP80W/90 GL4 1L
4. Castrol Manual SMX-S Gear Oil 1L
W sumie to tylko 1.0 wiec może nie przesadzać
Szkoda ze nie ma na stronce info odnośnie klasy GL. -
Wyszukiwarka Castrola zaleca jako bdb TAF-X, a dopuszcza jako dobry SMX-S. Po ile masz tego SMX-S, bo na allegro widzę w cenach identycznych jak TAF-X?
-
Wyszukiwarka Castrola zaleca
jako bdb TAF-X, a dopuszcza jako dobry SMX-S. Po ile masz tego SMX-S, bo na allegro widzę w
cenach identycznych jak TAF-X?Tak więc Castrol SMX-S kosztuje 19.99 euro za litr, czyli muszę kupić 3 litry = 60 euro
-
taf-x opłaca się zalać gdy słychać już 2 bieg albo jest to gti .
W pozostałych przypadkach jeśli nie strzelasz biegami można wybrać tańsze wersje . -
a czy taf-x pomoże na hałasujące (przy nie rozgrzanym oleju) łożysko na wałku głównym??
-
Niet panie yendrek , tu pomoże tylko wymiana tego łożyska .
Albo tańsza naprawa , podgłośnić radio -
A ja mam zamiar zakupić olej firmy valvoline durablend gl-4 75w-90 lub syn power 75w-90. Jeden jest półsyntetyczny a drugi full syntetyczny. Jaki powinno się zalać, dodam że nie wiem czy w skrzyni był już olej wymieniany. mój przebieg 132000
Proszę jeżeli ktoś wie o sugestie.
-
Witam
Rok temu wymieniałem w swoim 1.0 2001r. z oryginalnego na ten: [url=http://www.allegro.pl/item854857707_total_transmission_bv_75w80_1l_g4_f_ra.html][/url] i jak na razie biegi wchodzą perfekcyjnie (nie miałem wcześniej żadnych problemów ze skrzynią). Pozdrawiam -
Byłem w sklepie, wymacałem wszystkie oleje które podałem we wcześniejszym poście i wybór padł na:
http://www.halfords.ie/webapp/wcs/stores...yId_212351#dtab
Jest to olej klasy GL-4
Generalnie nie wiem co było zalane do skrzyni i czy kiedykolwiek ktoś ten olej zmieniał. Na moje potrzeby ten będzie w sam raz. Nie doczytałem czy to syntetyk, półsyntetyk czy mineral, ważne że klasa jest odpowiednia.Wymiana zaraz po Nowym Roku
-
miałem ten olej i się go pozbyłem,zimą kicha bo to mineral zalałem taf-x i wszystko wrociło do normy.Przy-25 skrzynka chodzi pięknie
-
Byłem w sklepie, wymacałem
wszystkie oleje które podałem we wcześniejszym poście i wybór padł na:
http://www.halfords.ie/webapp/wcs/stores...yId_212351#dtab
Jest to olej klasy GL-4
Generalnie nie wiem co było
zalane do skrzyni i czy kiedykolwiek ktoś ten olej zmieniał. Na moje potrzeby ten będzie w sam
raz. Nie doczytałem czy to syntetyk, półsyntetyk czy mineral, ważne że klasa jest odpowiednia.
Wymiana zaraz po Nowym RokuKolego... Jest taka fajna strona... I nie wiem dlaczego uparcie nie chcesz skorzystać z jej dobrodziejstwa. Idziesz w Castrola więc posłuchaj producenta i kup to co zaleca do swifta - TAF-X ewentualnie SMX-S. Ceny są chyba zbliżone.