[all] Płyn hamulcowy - jak często wymieniacie
-
prawda jest taka ze wymiana płynu hamulcowego nie ma wpływu na skuteczność hamowania. Jak komus zle hamuje to wymiana nic nie da. Ewentualnie moze zapobiec korozji elementów układu, bo nowy płyn nie zawiera wody
-
Zerknąłem w instrukcję. Zalecają wymianę co 80 tys. km
-
prawda jest taka ze wymiana płynu hamulcowego nie ma wpływu na
skuteczność hamowania. Jak komus zle hamuje to wymiana nic nie
da. Ewentualnie moze zapobiec korozji elementów układu, bo nowy
płyn nie zawiera wodyPłyn hamulcowy ma wpływ na hamowanie...
Płyn hamulcowy jest bardzo higroskopijny, z łatwością wchłania wodę, nawet 1% wody może obniżyć temperaturę wrzenia płynu o 50stopni. Dlatego powinno się wymieniać płyn co najmniej raz na 2 lata., bez względu na przebieg auta.
http://www.motofakty.pl/artykul/plyn_hamulcowy_2.html -
A nie co 40 tys km? A w nowszych z serwisami co 15 tys wymienia sie go co drugi serwis.
Pozdrawiam -
A nie co 40 tys km? A w nowszych z serwisami co 15 tys wymienia
sie go co drugi serwis.
PozdrawiamA no nie. Wg. instrukcji obsługi wymiana płynu hamulcowego
co 30000 km.
Wymieniam jak mi przymiar pokazuje, że jest do wymiany.
Kiedyś zmieniałem co 2 lata jak robił się brązowy. -
A no tak. dla Suzuki z serwisami co 10000km plyn hamulcowy wymienia sie co 40000km
-
A no nie. Wg. instrukcji obsługi wymiana płynu hamulcowego
co 30000 km.
Wymieniam jak mi przymiar pokazuje, że jest do wymiany.
Kiedyś zmieniałem co 2 lata jak robił się brązowy.to u mnie w książce jest jeszcze inaczej
Sprawdzenie i ewentualna wymiana co rok lub 20 tysi lub ewidentna wymiana co 80 tysi ... i bądź tu mądryJa jak coś to będę wymieniać w tym roku, no chyba że ...
-
Ktory masz rocznik? Ale skoro pisza ze co 80000 to masz serwisy co 10000 wiec przynajmniej wedlug dunskiego serwisu jest wymiana co 40000 lub 2 lata. Od roku 1999 zmienilo suzuki czestotliwosc serwisow na 15000 i wtedy jest 2 lata lub 30000
Pozdrawiam -
prawda jest taka ze wymiana płynu hamulcowego nie ma wpływu na
skuteczność hamowania. Jak komus zle hamuje to wymiana nic nie
da. Ewentualnie moze zapobiec korozji elementów układu, bo nowy
płyn nie zawiera wodyA jak nowy plyn nie zawiera wody to jego temperatura wrzenia ma 270 stopni. Zawodniony w 4 procentach ma 150 stopni a nie powinien miec mniej niz 170.
Plyn nie wymieniany przez 3-4 lata zagotuje Ci sie podczas gwaltownego hamowania wiec skutecznosc tez sie zmniejszy. -
Ktory masz rocznik? Ale skoro
pisza ze co 80000 to masz serwisy co 10000 wiec przynajmniej wedlug dunskiego serwisu jest
wymiana co 40000 lub 2 lata. Od roku 1999 zmienilo suzuki czestotliwosc serwisow na 15000 i
wtedy jest 2 lata lub 30000
Pozdrawiamdokładnie 1999