swift hamulce
-
Mam pytanko: czy w przewodzie podciśnieniowym idącym od kolektora ssącego (dolotowego) do serwa hamulców jest taki zaworek z kulką taki sam jak stosowany w Tico? W sumie i to Suzuki i to Suzuki... Pytam, bo jak moje autko postało w garażu kilka m-cy to wspomaganie hamulców praktycznie padło - pedał hamulca jest strasznie twardy. Sprawdziłem tarcze, klocki i zaciski, tłoczki nie są zastane ani zapieczone. Profilaktycznie wymieniłem pompę z serwem na sprawną używaną (thx dla borucha) i w sumie nic to nie dało. Podciśnienie też nie ucieka, żadnych syków spod maski nie słychac...
Na forum Tico pisali, że w Tico właśnie - technika w sumie Suzuki - odpowiedzialny jest za to przewód podciśnienia kolektor-serwo, który ma w środku taki zaworek kulowy przeciwdziałający uciekaniu podciśnienia z serwa do kolektora w momencie hamowania. Jeśli ten zaworek jest zwalony to podciśnienie w momencie hamowania wraca do kolektora i wspomaganie hebli szwankuje... Jest w Swifcie też takie coś? Może tu jest wyjaśnienie zagadki słabego wspomagania? Gdyby tak było, to kawałek przewodu za kilkanaście/kilkadziesiąt złotych i heble jak nowe -
Owszem, jest tam zaworek. Ściąg sobie ten przewód i dmuchnij z obu stron. Jak w jedną powietrze leci stronę a w drugą trzymie to jest OK.
-
Czy korektor siły hamowania - ten na ściance grodziowej vis a vi pompy hamulcowej może się zepsuć? Bo sprawdziłem już wszystko prócz tego i nie wiem co robic, bo hampli nie ma
-
Owszem, jest tam zaworek. Ściąg sobie ten przewód i dmuchnij z obu stron. Jak w jedną powietrze leci stronę a w drugą trzymie to jest OK.
Żeby było jasne nie chodzi mi o ten zawór przy samym serwie, tylko od strony kolektora ssącego...
-
Temat dalej jest otwarty. Stanęło na tym, że idzie do mnie z allegro serwopompa z Baleno 1.6 kombi. Pasuję bo wymiary rozstawu śrub posprawdzałem i wiem. Ino będzie trzeba trochę miejsca zrobić na większy dysk serwa..
-
Ino będzie trzeba trochę miejsca zrobić na większy dysk serwa..
Wytniesz dziurę w masce i będzie git.
-
Czy korektor siły hamowania -
ten na ściance grodziowej vis a vi pompy hamulcowej może się zepsuć? Bo sprawdziłem już
wszystko prócz tego i nie wiem co robic, bo hampli nie maTroszke odswieze - u nas padl korektor sily hamowania. Znajomy mechanik obszedl nam to za free i swift przeglad przeszedl bezproblemowo. Roznica miedzy kolami wynosila max. 10%. Przy czym przed tymi modyfikacjami roznica przekraczala na tylnych hamulcach 50% (miedzy lewym i prawym). :|
Sam korektor jest czescia ponoc b. trudno osiagalna i kosztuje sporo (podobno ok 400pln). Oczywiscie mozna kupic na demobilu z zerowa gwarancja, ze demobilowy dziala.
-
W jaki sposób obszedł korektor?
-
Szczerze mowiac nie wiem i mimo, ze to rodzina - nie chcial zdradzic
Samochod byl sprawdzany dosc dokladnie przez niego, pozniej na stacji diagnostycznej (akurat gosc, ktory sie nam trafil byl dosc czepliwy ), wiec ufam, ze dziala tak jak powinno. Narazie nie mialem zadnych problemow mimo 850km zrobionych od czasu swiat -
W jaki sposób obszedł
korektor?Najprostszy sposób to zamiast sprężyny która się znajduje w korektorze (mowa o korektorze na ścianie grodziowej nie wiem jak jest np. w sedanach) zastosować kawałek rurki. Aby dostac sie do tej sprężyny wystarczy zdjąć blaszany kapturek z góry korektora. Ja poki co podłożyłem tylko dwie podkladki pod tą spręzyne i hamulce z tyłu i prawy przód są wyraznie lepsze(miałem problem z przejsciem przeglądu a wszystkie klocki, szczęki, bębny itd w idealnym stanie). Aha każdy robi tą modyfikacje na swoja odpowiedzialność
-
Ja w gti na obecną chwilę mam zaciski od hondy civic plus servo od civica niestety nie wiem od jakiego, kupiłem od innego swifta w którym takie servo było zamontowane.
Na seryjnym servie zupełnie nie funkcjonowało , tzn coś hamowało .
Plusy : łapie super całą powierzchnię tarczy ;
Minus : klocki od hondy , trochę trzeba przyrzeźbić ( przewody hamulcowe są w innej pozycji i istnieje przy złym zabezpieczeniu niebezpieczeństwo przetarcia)
Alee jechałem swiftem Mkv i u niego wiem , że były robione hamulce , tzn tłoczki , gumki itd. i efekt był bardzo podobny , przy czym obydwaj jeździmy na 195/45/15 -
Masz przesuniętą linkę sprzęgła w związku z większym serwem? Bo ja będe dawał od baleno i ono wymusi przesunięcie linki o 3 cm w strone lewego koła. Ciekawe jak mi to wyjdzie.
-
Ja w gti na obecną chwilę mam
zaciski od hondy civic plus servo od civica niestety nie wiem od jakiego, kupiłem od innego
swifta w którym takie servo było zamontowane.
Na seryjnym servie zupełnie
nie funkcjonowało , tzn coś hamowało .
Plusy : łapie super całą
powierzchnię tarczy ;
Minus : klocki od hondy ,
trochę trzeba przyrzeźbić ( przewody hamulcowe są w innej pozycji i istnieje przy złym
zabezpieczeniu niebezpieczeństwo przetarcia)to od czego masz te zaciski? ja mam od crx-a i przewod jest w tym samym miejscu przykrecany co do ori zaciskow, i nie zauwazylem nic niebezpiecznego w ulozeniu przewodu wrzuc fote serwa
-
Fotka może w przyszłym tygodniu .
A co do zacisków to koniec przewodu , tenz oczkiem skierowany jest w dół a w swiftowym zacisku idzie w gór , w tym jest problem.
Zacząłem tak jeździć a później miałem problem przy hamowaniu i wyszło ze przetarłem o manrzetę przegubu . -
a przyczepiony masz przewod do mocowania przy amortyzatorze? jutro z ciekawosci zobacze
-
Nie , niżej bo z powodu tej budowy zacisku nie da rady zamontować w przewodu w tym "uchwycie" w amorze .
Jest za krótki . -
kurcze, u mnie jest zamocowany, i nie byl za krotki moze masz nieoryginalny przewod jutro wrzuce fote jak to u mnie wisi