[gti] det2 / lc-1 / afr


  • Użytkownik archiwalny

    chetnie wyslucham komentarzy <img src="/images/graemlins/sciana.gif" alt="" /> :

    x - przepustnica
    y - obroty
    z - afr


  • Użytkownik archiwalny

    najprostsze, co mozna stwierdzic, to za uboga mieszanka, a to jest dosc dziwne...
    seryjne kompy raczej maja tendencje w druga strone i swift nie jest tu wyjatkiem.
    AFR na serii trzyma sie stabilnie w okolicach 12,8.
    Lambda sprawna czy teraz w ogole odlaczona? jak cos, to ja wypnij (kabel do masy) i sprawdz AFR jeszcze raz.
    z innej beczki - uzyskujesz pelne 5V z TPS? u mnie max co osiagne, to 4,4 (dochodze do jakies 88% zakresu 0-5V), a TPS kalibrowalem wielokrotnie...


  • Użytkownik archiwalny

    chetnie wyslucham komentarzy :

    x - przepustnica

    y - obroty

    z - afr

    to masz na seryjnym silniku takie AFR? <img src="/images/graemlins/niewiem.gif" alt="" />

    obroty na 607rpm? <img src="/images/graemlins/niewiem.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    AFR na serii trzyma sie stabilnie w okolicach 12,8.
    Lambda sprawna czy teraz w ogole odlaczona? jak cos, to
    ja wypnij (kabel do masy) i sprawdz AFR jeszcze
    raz.

    kompa szlag trafil <img src="/images/graemlins/sciana.gif" alt="" />
    Dzis jadac do pracy byly jaja. Silnik chodzil 20s po czym gasl. Po wylaczeniu zaplonu mozna bylo od nowa odpalic <img src="/images/graemlins/zakrecony.gif" alt="" />
    Sonde mam lc-1 szerokopasmowa i do kompa sygnal 0-1V zmapowany.

    Ma ktos kompa gti tanio btw.?

    z innej beczki - uzyskujesz pelne 5V z TPS? u mnie max
    co osiagne, to 4,4 (dochodze do jakies 88% zakresu
    0-5V), a TPS kalibrowalem wielokrotnie...

    TPS tez mam skalibrowany i dziala 0,3V-4,5V mniej wiecej.


  • Użytkownik archiwalny

    to masz na seryjnym silniku takie AFR?

    seria + zab czasu

    obroty na 607rpm?

    teraz malo nim jezdze to zostawilem sprawe na potem ale juz "potem" nadchodzi <img src="/images/graemlins/food.gif" alt="" />


Log in to reply