[GTi mk3] Projekt DanbaR - czyli wszystko co się będzie działo
-
W poniedziałek GTi'k dostał "nowy" rozrusznik, dawcą był GTi mk2 z allegro.
Doktor Przemas i Doktor Danbar przewodzili operacji na kanale otwartym
Operacja przebiegła bez żadnych problemów, a teraz w skrócie:
Autko odpala od dotyku, aż się zdziwiłem, bo nawet tak nie odpalało po tym jak je kupiłem
Stary rozrusznik już niestety od jakiegoś czasu odmawiał posłuszeństwa, aż w ten weekend postanowił siąść na dobre, nawet napitalanie w niego młotkiem nie pomogło.
Dokładna data jego zgonu to 17.10.2010r godz. 6:55 rano
Montaż okazał się dość łatwy, cała operacja zajęła może 40 minut.
Teraz trochę o montażu/demontażu rozrusznika:
do głównych dwóch śrub (12) mocujących można było dojść od góry.
Jedna bliżej ściany grodziowej i łapy silnika, a druga bliżej bloku nieopodal rury od pompy wody. Generalnie ciasno, ale mała grzechotka i jakoś to poszło
Do tego jeszcze na elektromagnesie trzeba było odkręcić jedną nakrętkę (13) i wyjąć wsówkę. Dojście do niego preferowane od dołu.
Nowy rozrusznik jest ciutkę dłuższy od tego z mk3, ale bez problemu można go usadowić na swoim miejscu, dlatego dla potomnych jak będą mieli taką przygodę, bez problemu można do GTi mk3 montować rozrusznik z GTi mk2.Na całe szczęście pogoda dopisała i nie wymroziło nas na kanale
Przemo
Nadchodzi zima i trzeba było kupić jakieś nowe oponki, wybór padł na oponki firmy BFGOODRICH model Winter G. Na razie dwie sztuki. Niestety magazyny oponiarskie w Szczecinie i w Polsce okazały się posiadać braki i nie było oponek jakich bym chciał dlatego trzeba było wybierać z tego co jest
Rozmiar 185/55R14, wyższe niestety mi obcierają, więc zapowiada się kolejna ciężka zima
W takim razie przednie letnie Toyo idzie do przechowalni, a w ich miejsce wejdą na razie te właśnie BFGOODRICH'e, na tyle do następnej wypłaty będą musiały jeszcze pojeździć Uniroyale RainsportyPozdro
-
Ordynatorze DanbaR, wykonaliście zadanie na 5 z + Tudzież chciałbym zauważyć iż pacjentowi może dokuczać taka guma w warunkach jesienno-zimowo-dziurawych, no ale jak żeście Towarzyszy chcieli gleba to teraz macie
-
Ordynatorze DanbaR,
wykonaliście zadanie na 5 z + Tudzież chciałbym zauważyć iż pacjentowi może
dokuczać taka guma w warunkach jesienno-zimowo-dziurawych, no ale jak żeście
Towarzyszy chcieli gleba to teraz macieprzylanczam sie do towarzysza dejmosa
macie przechlapane
polecalbym nokinaki wrzucic nie sa drogie a przy naszych drogowcach swietnie daja rade
-
przylanczam sie do
towarzysza dejmosa
macie przechlapane
polecalbym nokinaki
wrzucic nie sa drogie a przy naszych drogowcach swietnie daja rade295 zł lub 358 zł ... nie, nie są drogie
P.s: Danbar - czemu się nie słuchasz z tymi oponami, mówiłem co ma iść na tył
-
Kontroluj lepiej doktora Przemasa, bo mi nie dokrecil przegubow
-
Kontroluj lepiej
doktora Przemasa, bo mi nie dokrecil przegubowto przeguby sie dokreca?
-
to przeguby sie
dokreca?oo ktos zapomnial o nakretce centrującej na przegub:P
-
oo ktos zapomnial o
nakretce centrującej na przegub:Pnakretke wkreca sie w otwor piasty aby trzymala poloske z przegubem
Mi doslownie chodzilo ze przeguby same sobie sie przykreca, tak wynika z textu
-
295 zł lub 358 zł
... nie, nie są drogiehehe no dokładnie nie są drogie
P.s: Danbar - czemu
się nie słuchasz z tymi oponami, mówiłem co ma iść na tyłPiter..... jeszcze nie wiem jakie będę miał dwie kolejne nowe oponki więc, tak jak napisałem dla nie niszczenia letnich toyek na przód idą na razie BFGooDrich'e a na tyle tymczasowo zostają Rainsporty. Koniec kropka inaczej nie będzie
-
hehe no dokładnie
nie są drogie
Piter..... jeszcze
nie wiem jakie będę miał dwie kolejne nowe oponki więc, tak jak napisałem dla nie
niszczenia letnich toyek na przód idą na razie BFGooDrich'e a na tyle tymczasowo
zostają Rainsporty. Koniec kropka inaczej nie będziezimówki jak teraz dasz na przód, to potem będzie po sezonie, że ale mięcha znikło bo w dzień masz +11/13 stopni
-
zimówki jak teraz
dasz na przód, to potem będzie po sezonie, że ale mięcha znikło bo w dzień masz
+11/13 stopnibez przesady u nas nie dochodzi do +10
ale może i racja i zrobie na odwrót ale już siiicho koniec o tym w tym temacie ! -
nakretke wkreca sie
w otwor piasty aby trzymala poloske z przegubemOtoz to, a jak sie jej nie dokreci... A ja zamknalem licznik prawie na tym...
Mi doslownie
chodzilo ze przeguby same sobie sie przykreca, tak wynika z textuPrzenosnia
Danbar, a po co CI narazie zimowki? Do sniegu to moze byc jeszcze i dwa miechy, narazie zimno ale i mokro, letnia lepsza. A jak maja byc prognozy ze snieg, to lepiej zimowki na przod, jak dupa ucieknie to sobie skontrujesz najwyzej, a letnie na przodzie w snieg to albo komus w tyl zaladujesz albo z garazu wogole sie nie wygrzebiesz.
-
a letnie na przodzie w snieg to albo komus w tyl zaladujesz albo z garazu wogole sie nie wygrzebiesz.
nie wyjedzie bo nie będzie komu śniegu odgarniać
-
A wracając do rozrusznika to czy GTI ma inny niż 8V?
-
A wracając do
rozrusznika to czy GTI ma inny niż 8V?nie mam pojęcia ale to nie jest temat do tego !!!!!!!!!!!!!!!!
Proszę o nie spamowanie w tym temacie !!!! -
nie mam pojęcia ale
to nie jest temat do tego !!!!!!!!!!!!!!!!
Proszę o nie
spamowanie w tym temacie !!!!Oj tam, oj tam
A co ja piszę nie w temacie? Chcę się dowiedzieć czy rozrusznik z GTI (to temat o GTI przecież i m.in. o jego problemach z rozrusznikiem) pasuje do 8V i odwrotnie
To ważne dla potomnych
-
Nadejszla wiekopomna chwiła żeby odkopać wątek po zimie
Trochu się działo przez ten czas który nie pisałem w temacie, także po łebkach te mniej ważne:
- Wymiana szkła lusterka prawego zewnętrznego ( Manual )
- Wymiana lewego przedniego wahacza, z powodu wybitego sworznia ( nowy wahacz firmy Yamato )
- Klejenie zbiornika paliwa, póki co nie cieknie, ale i tak za jakiś czas będę się rozglądał za innym
- Pasek przyciemniający na przedniej szybie niestety musiał zostać zerwany, ze względu na upartego diagnostę
- Wymiana sondy lambda na nową firmy Denso ( na zdjęciu widać jeszcze oryginalne mimośrody do ustawiania zbieżności kół tylnych, oraz oring aparatu zapłonowego ).
Okazało się, że starą miałem uszkodzoną, przez co silnik zalewało paliwem o kosmicznym spalaniu nie wspomnę. Co dziwne nie miałem przy wybłyskaniu błędów kompletnie nic.Po wymianie, auto zachowuje się wreszcie normalnie i normalnie spala paliwo.
cdn....
-
Majster a gdzie masz ostatnią fote jak się chwaliłeś nowymi kierunkami ?
-
Majster a gdzie
masz ostatnią fote jak się chwaliłeś nowymi kierunkami ?No właśnie tak myślałem, że o czymś zapomniałem, za chwilę się poprawie.
Zimą jeszcze założyłem komplet przednich białych kierunkowskazów ( od Dajmosa )
oraz cleary kierunkowskazy boczne ( również od Dajmosa )W między czasie również zmodyfikowałem trochę dolot powietrza,
skróciłem rurkę aluminiową i wstawiłem kolanko o kącie 120 stopni.
Niby niewiele, ale dzięki temu, że powietrze ma teraz łatwiejszą drogę do pokonania, czuć, że auto lepiej reaguje na gaz.cdn...
-
No i malina
To teraz jeszcze halogeny wrzucaj może też chcesz jeden od Dajmosa?Noo i myju myju,wosku wosku i focić czyściocha a nie brudasa