[GTI] słabe ciśnienie oleju - załamka


  • Użytkownik archiwalny

    dzisaj pomierzyłem, manometrem do cisnienia oleju i okazuje sie że wsaznik auto gauge pokazuje tylko 0,2 bara za malo a co sie z tym wiąze mam za małe cisnienie oleju

    po 7 km oesu, jazda na maxa cisnienie na wysokich obrotach 1,8 bara na wolnych 0,5, az szklanki słychac
    olej 10w60 castrola

    Pomózcie , raczej tak nie powinno byc? Co może byc, podczas remontu kapitalnego wał mierzony i ok, panewki nowe,

    może na wałkach rozrzadu gubi cisbnienie
    rece opadają, tyle roboty i taka klapa.............


  • Użytkownik archiwalny

    dzisaj pomierzyłem, manometrem do cisnienia oleju i
    Pomózcie , raczej tak nie powinno byc? Co może byc,
    podczas remontu kapitalnego wał mierzony i ok,
    panewki nowe,
    może na wałkach rozrzadu gubi cisbnienie
    rece opadają, tyle roboty i taka klapa.............

    a jak tam kompresja ?
    Tłoki i pierścienie ?

    Olej Castrola nie wzbudza u mnie osobiście zaufania ale to aż tak źle by chyba nie było <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    kompresja jest ok

    spróbuje zalac5w30 i zobacze jaki efekt


  • Użytkownik archiwalny

    kompresja jest ok
    spróbuje zalac5w30 i zobacze jaki efekt

    a jakie panewki wlozyles ?


  • Użytkownik archiwalny

    nie pamietam, ale jakies podobno dobre, zastanawiam sie nad chłodnica oleju
    ale zrobiłem dopiero 1000 km
    to nawet kiepskie panewki by trzymały, a wal byl ok

    mysle ze puszcza górą dzies w głowicy na wałkach


  • Użytkownik archiwalny

    Mój Auto Gauge pokazuje mi jeszcze lepsze cuda. Ta firma to ZŁO <img src="/images/graemlins/czerwona.gif" alt="" /> . Podjedź gdzieś niech Ci zmierzą <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    niby badziew

    ale na zimno pokazuje ok, a spada dopiero po nagrzaniu


  • Użytkownik archiwalny

    Mój Auto Gauge pokazuje mi jeszcze lepsze cuda. Ta firma to ZŁO . Podjedź gdzieś niech Ci
    zmierzą

    ee tam mi dobrze wskazuje <img src="/images/graemlins/biglaugh_.gif" alt="" />

    to znaczy w normie chyba <img src="/images/graemlins/smirk.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    jutro jeszcze raz podepne manomtr i porównam


  • Użytkownik archiwalny

    niby badziew
    ale na zimno pokazuje ok, a spada dopiero po nagrzaniu

    Na zimnym normalnie czyli 6-7 tak?


  • Użytkownik archiwalny

    na zimnym 5
    ale wczoraj wymienialem pompe oleju i zobaczymy, staa okazało sie ze ma rysy, jak dobrze pójdzie to wieczorkiem bede wiedział


  • Użytkownik archiwalny

    na zimnym 5
    ale wczoraj wymienialem pompe oleju i zobaczymy, staa okazało sie ze ma rysy, jak dobrze pójdzie
    to wieczorkiem bede wiedział

    daj znać czy wymiana pompy załatwiła problem... ja mam podobny problem. Po zdjęciu wałków i założeniu na nowo (wymiana simmeringów) nie trzyma ciśnienia.
    Zimny: 4,0-4,2bara (wcześniej 5 bar+).
    Ciepły: 3,0-3,5bar na "gazie", na "wolnych" 1,2-1,5bar (wcześniej chyba 2,5-3bar).


  • Użytkownik archiwalny

    wymieniłem pompe i dalej lipa

    w moim przypadku to ciezko powiedziec bo nie wiem jak było wczesniej
    blok jest inny, a reszta od innego, robiłem swapa i nie wiem jak ten silnik chodził wczesniej
    narazie nie mam czasu, ale jak wymysle to dam znac

    u mnie na wolnych po rozgrzaniu cisnienie spadało do 0,2 i pare razy migneła kontrolka


  • Użytkownik archiwalny

    u mnie na wolnych po rozgrzaniu cisnienie spadało do 0,2
    i pare razy migneła kontrolka

    Wiesz co to oznacza. Nie odpalaj już lepiej więcej tego auta <img src="/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    daj znać czy wymiana pompy załatwiła problem... ja mam podobny problem. Po zdjęciu wałków i
    założeniu na nowo (wymiana simmeringów) nie trzyma ciśnienia.
    Zimny: 4,0-4,2bara (wcześniej 5 bar+).
    Ciepły: 3,0-3,5bar na "gazie", na "wolnych" 1,2-1,5bar (wcześniej chyba 2,5-3bar).

    mała poprawka, wczoraj przyjrzałem się dokładniej i jest tak:

    zimny: 4,0-4,2bar
    ciepły:

    • wolne obroty: 1,0-1,5bar (bardzo ciepły potrafi spaść poniżej 1,0bar i się kontrolka zapala),
    • wysokie obroty ok.4000obr/min: 2,6-3,0bar

    mam pytanie czy może być tak, że za słabo skręciłem wałki i nie trzyma przez to ciśnienia ?

    robiłem jeszcze:

    • uszczelnienie miski
    • wyjmowałem szklanki (czy może być tak, że pozamieniałem miejscami i mają większe luzu i nie trzyma ?)
    • simmering na wale od strony koła zamachowego

    macie jakiś pomysł co spowodowało taki obrót sprawy ?
    dodam, że przed tymi pracami wszystko było oki.


  • Użytkownik archiwalny

    U mnie sprawa rozwiązana.

    • dociągnąłem mostki na wałkach (z czuciem po 1/4 obrotu - nie mam klucza dynamometrycznego) i się polepszyło
    • wymieniłem olej (Elf 10w40) + filtr oleju i można powiedzieć ze jest jak dawniej <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

    teraz jest:
    zimnym: ok.5 bar
    ciepły:

    • wolne: 1,5-2,0 bar
    • ok.3000-4000obr/min: ok.3,4-3,8 bar

    Po wymianie oleju również stukanie popychaczy jest cichsze <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    możesz też założyć "mały" filtr oleju,podnosi nieco ciśnienie.


Log in to reply