Seat Ibiza II który rok wybrać?
-
Witam. Zamierzam
właśnie kupić Seata Ibize II 1.4 z gazem i nie wiem który najlepiej rocznik wybrać
pomiędzy 1996-1999 ?
Proszę o jakieś
podpowiedzi i na co zwracać uwagę przy oglądaniu przed zakupem.
Dzięki wielkie z
góryWybierz nie rocznik a ten w najlepszym stanie technicznym. Choć samochód od razu z gazem raczej będzie miał już spory przebieg, jak ktoś mało jeździ to gazu nie zakłada
Tym bardziej uważaj na silnik 1.4 16v (na pewno 75KM i być może ten 100KM). Mają "małą" wadę konstrukcyjną. -
To czyli nie ma znaczenia jaki rocznik z pomiędzy 1996-1999 wybiore?
Chce z silnikiem 1.4 60KM
Ile mniej wiecej wytrzymują te silniki? Z jakim przebiegiem przejechanych km kupić maksymalnie? -
To czyli nie ma
znaczenia jaki rocznik z pomiędzy 1996-1999 wybiore?
Chce z silnikiem
1.4 60KM
Ile mniej wiecej
wytrzymują te silniki? Z jakim przebiegiem przejechanych km kupić maksymalnie?Tu też zależy jak ktoś traktował ten samochód i ile razy obrócił się licznik
A na poważnie to istotna jest książka serwisowa tego auta, to, abyś sprawdził w niej czy i jak regularnie miał zmieniany rozrząd i oleje (bo z tego wynika jak ktoś dbał). 1.4 8v 60KM jest "trochę" wolnym samochodem, ale ten nie wysilony silnik w dość lekkiej budzie raczej robi spore przebiegi.
Ten np. 1.6 z gazem ma już przejechane 2mln 400tyś km http://otomoto.pl/volkswagen-polo-1-6-benzyna-gaz-C22416981.html
Oczywiście jest to pewnie pomyłka sprzedawcy
Ale znam taki, który od nowości zrobił 350tyś i nadal jeździ bez większych kłopotów (tylko to Polo a nie Ibiza, ale tam niemal wszystko jest to samo).
-
Lepiej kupić odrazu z gazem czy moze kupić bez i samemu założyć ?
-
Lepiej kupić odrazu
z gazem czy moze kupić bez i samemu założyć ?Moim zdaniem zdecydowanie lepiej założyć "samemu" gaz. Wtedy przed montażem możesz poczytać fora jak poszczególne instalacje sprawują się w poszczególnych silnikach i narzucić mechanikowi taką, jaką uważasz za najlepszą (z konkretnymi podzespołami a nie byle czym włożonym, żeby tylko jeździło). Mówię to z doświadczenia - już raz kupiłem auto z zamontowanym gazem - jakość montażu jak i pozostałe podzespoły były dobrane pod kontem taniości, podczas jazdy działy się z samochodem dziwne rzeczy. Dopiero po zainwestowaniu we właściwe podzespoły auto zaczęło jeździć.
-
Nie wiem dlaczego akurat chcesz 1.4 8v 60km. Nie dość że dużo pali to jeszcze mało wydajny pod względem osiągów. Najlepszym rozwiązaniem był by 1.8 8v 90km jednostka żywotna niesamowicie a poza tym vw golf II,III,jetta,passat b3 na niej jeżdziły. Zresztą silnik kultu gazowników. Znosi LPG bez problemu. Zastanów sie nad tym niby większy motor ale mniej problematyczny i bardziej trwały od 1.4 który deklaruje się spalaniem 6.5l benzyny w trybie mieszanym, realnie daje 8.5l.
Sporo czytałem, zreszta sam chciałem nabyć seata i jeżdziłem tym 1.4 i powiem ze sie gorzej wkręca na obroty niż tico myśle ze jeśli nie chcesz nawet tego 1.8 to postaraj się chociaż o 1.6 75km komfort jazdy jest ok, a spalanie nieco mniejsze niż 1.4. Zreszta nie wierz w bajki typu szwagra mego ojca kolegi co powiedział ze 1.4 spali 7l gazu.
-
miałem 1.4 z 1999r, silnik słaby i potwierdzam że dosyć dużo pali, zimą nawet przy dużych mrozach 12litrów spalił a nie jeździłem tylko po mieście, klapa i tylne nadkola rdzewieją a gaz to tylko sekwencja bo ma plastikowy kolektor.
jedynym atutem tego auta jest wygląd..
w trasie przy jeździe 90km/h spalił 5,8l ale zazwyczaj ponad 6,5 jadąc 110-120 -
Ja obecnie mam golfa z owym 1.4 i szczerze nie polecam. Największa moja pomyłka w dokonywaniu zakupu, zejście po mieście poniżej 8 litrów w okresie letnim wymaga naprawde porządnej gimnastyki, poza tym osiągi są słabsze niż przeciętne. Na Twoim miejscu posłuchałbym kolegi wyżej i zdecydował się na to 1.8 8v. Co do przebiegu to mój 1.4 ma w tym momencie ~192 000 na blacie i w sumie nie było przy nim nic specjalnego robione i wydaje się być zdrowym silnikiem. Wiadomo, to ile wytrzyma dana jednostka zależy od tego jak kto o nią dbał.
-
Pewnie że chciałbym 1.6 czy 1.8 ale mam dopiero 10%zniżki na oc i mnie to będzie bolało przy opłacie....
Teraz mam Suzuki swifta 1.0 i przy takim silniku płacę za rok 910zł.... -
Pewnie że chciałbym
1.6 czy 1.8 ale mam dopiero 10%zniżki na oc i mnie to będzie bolało przy opłacie....
Teraz mam Suzuki
swifta 1.0 i przy takim silniku płacę za rok 910zł....Tylko, że w sumie chyba raz lepiej wydać więcej pieniędzy na składkę za OC niż wydawać cały czas więcej na paliwo
-
A ten byłby ok?
http://otomoto.pl/seat-ibiza-seat-ibiza-1-6benzyna-gaz-sekw-C22909359.htmlPrzyjrzałbym się dokładnie mu z przodu bo w sumie brak tych halogenów i ta szpara pomiędzy maską a grillem mogą świadczyć, że był bity, pytanie tylko jak mocno, co do reszty to wiadomo, że trzeba się danym autem przejechać żeby zobaczyć co i jak.
-
A jakie auto do 6000-7000zł jest godne polecenia i żeby było tanie w eksploatacji?
Chciałem właśnie ibize bo słyszałem że jest ok ale po tym co przeczytałem dziś to już nie wiem...
W sumie to każdy tylko mówi o tym spalaniu że dużo pali ale właśnie po to gaz chciałem -
Myślałem też jeszcze o tym ale jak mi napisał jego właściciel:
"Gaz ma od 2002 roku, wtedy najpopularniejszy była instalacja mieszalnikowa - przełącza się po uzyskaniu obrotów powyżej 2500 na minutę. Działa bez problemu, miesiąc temu była kontrola a ostatnio legalizacja."
to teraz nie wiem -
Chciałem właśnie
ibize bo słyszałem że jest ok ale po tym co przeczytałem dziś to już nie wiem...
W sumie to każdy
tylko mówi o tym spalaniu że dużo pali ale właśnie po to gaz chciałemW sumie jeśliby mieściła się w 10l gazu to bym nie odrzucał Ibizy.
-
Ale nie odrzucałby Pan tej http://allegro.pl/show_item.php?item=2122304573 Ibizy czy ogólnie z silnikiem 1.4?
-
Ale nie odrzucałby Pan
Jaki ja tam Pan
tej http://allegro.pl/show_item.php?item=2122304573 Ibizy czy ogólnie z
silnikiem 1.4?W sumie jeśli nie zależy Ci tak bardzo na osiągach to chyba jest ok, ale tak jak piszesz z tym gazem słaba opcja, i w sumie już 10 letnia instalacja obawiam się, że może przysparzać pewnych problemów albo po prostu zacząć się psuć. Ta Ibiza, którą pokazałeś wcześniej jest nowsza no i to już nowa buda i chyba bardziej atrakcyjna, przynajmniej jak dla mnie. Przejedź się, zobacz co i jak, jeśli to tylko kwestia tego spasowania maski na grillem to może jednak warto by ją było kupić, a jeśli nie to poszukać innej.
-
No właśnie na osiągach to nie zależy mi. Zdążę jeszcze mieć szybkie auto jak uzbieram 60% zniżek na OC. Teraz chcę coś w miarę taniego w eksploatacji i żeby fajnie wyglądało
-
No właśnie na
osiągach to nie zależy mi. Zdążę jeszcze mieć szybkie auto jak uzbieram 60% zniżek
na OC. Teraz chcę coś w miarę taniego w eksploatacji i żeby fajnie wyglądałoNo to jeśli tak sprawa wygląda to ja bym się nad Twoim miejscu zastanowił nad tą ibizą 1.6, nie mówię, że akurat konkretnie ten egzemplarz bo wiadomo, że nie ma co się napalać, warto obejrzeć kilka sztuk, ew coś innego zanim się kupi, ale tak jak pisali koledzy wyżej chyba jednak lepiej pomyśleć o silniku 1.6 w przypadku Ibizy. Wbrew pozorom może wyjść taniej w eksploatacji a z ubezpieczeniem nie powinno być aż takiej wielkiej różnicy w składkach.
-
Myślałem też nad skoda felicią 1.3 (rocznik od 1998). Czy warto takie autko kupić?
Ibizy z silnikiem 1.6 to są około 8000-9000zł,a ja chciałem maksymalnie do 6500-7000zł więc 1.6 to nie bardzo kupie i dlatego szukałem 1.4