Akumulator do Swifta 98r.
-
Takie porównanie do
maleńkiego literka kolegi.No i właśnie do literka on za duży będzie z tymi 45Ah... Max. to 40Ah i to też za duży, bo w książce serwisowej napisali że aku w Swifcie może mieć 28Ah-38Ah...
-
Kup sobie Jenox-a w
Kauflandzie jest zawsze w ofercie - 45Ah za 160 zł. Z tym, że jest na grubsze klemy
(czyli standardowe), ale klemy to koszt 10 zł.45Ah to za dużo, dużo za dużo... Będzie wiecznie niedoładowany. Max. to 38Ah wg książki serwisowej...
-
No i właśnie do
literka on za duży będzie z tymi 45Ah... Max. to 40Ah i to też za duży, bo w
książce serwisowej napisali że aku w Swifcie może mieć 28Ah-38Ah...Nie bój żaby, alternator nie zaprotestuje przy 45Ah.
Skoro Tico 800cm3 śmigają na 45Ah (a dedykowany aku jest podobny jak w Swifcie) i mają się świetnie to nie ma się czym martwić.
Ale Twój wybór. Ja Ci dałem namiar na świetny aku w bardzo dobrej cenie.
Zrobisz jak uważasz*- jak Ci inni doradzą
-
swift 1.0 i 1.3 jak dobrze pamietam ma alternator 50 A, swift gti i 1.6 ma 55 A (tak przynajmniej kiedyś znalazłem). 45 Ah wg mnie jeszcze pociągnie ale to max. ja u siebie w 1.6 mam 44Ah wrzucone
-
swift 1.0 i 1.3 jak
dobrze pamietam ma alternator 50 A, swift gti i 1.6 ma 55 A (tak przynajmniej kiedyś
znalazłem). 45 Ah wg mnie jeszcze pociągnie ale to max. ja u siebie w 1.6 mam
44Ah wrzuconeZ 45Ah to nie będę przeginał... Ew. wezmę jakiś 40Ah... Zawsze +5Ah względem starego aku...
-
swift 1.0 i 1.3 jak
dobrze pamietam ma alternator 50 A, swift gti i 1.6 ma 55 A (tak przynajmniej kiedyś
znalazłem). 45 Ah wg mnie jeszcze pociągnie ale to max. ja u siebie w 1.6 mam
44Ah wrzuconeDlatego jestem przekonany, że altek w 1.0 spokojnie doładuje aku 45Ah, a niech to zrobi nawet w 95% a i tak użytkownik tego nie odczuje, że brakuje kilku procent.
BTW - z 10 lat temu miałem okazję przez kilka miesięcy pojeździć maluchem z podłączonym aku o pojemności 100Ah i nic niepokojącego się nie działo.
-
BTW - z 10 lat temu
miałem okazję przez kilka miesięcy pojeździć maluchem z podłączonym aku o pojemności
100Ah i nic niepokojącego się nie działo.Póki był naładowany to było na pewno ok. Maluszkowi to by się zeszło co by go rozładować...
-
Dziękuję wszystkim z głosowanie i komentarze! Mimo iż w głosowaniu wygrała Centra nie kupiłem jej, a dlaczego?! Odpowiedź na to pytanie znajdziecie TU...
-
Mimo iż w głosowaniu wygrała Centra nie kupiłem jej, a dlaczego?! Odpowiedź na to pytanie znajdziecie TU...
Sprawdziłeś wg.jakiej normy podawany jest prąd rozruchowy w obu akumulatorach?
Rok temu stawałem przed dylematem zakupu nowego aku i niestety na różnych forach motoryzacyjnych ludzie narzekali na Bosch Silver -
45Ah to za dużo,
dużo za dużo... Będzie wiecznie niedoładowany. Max. to 38Ah wg książki
serwisowej...No to kup Jenoxa 36 Ah, będzie jeszcze tańszy
Zresztą tak pytasz, pytasz a i tak pewnie wiesz co masz kupić i jakiej pojemności, tylko tak się pieścisz
Edit: no i jak pisałem i tak zrobiłeś co chciałeś - zdecydowałeś się na cienkie klemy
-
Latam na 45Ah litrem i obiektywne pomiary aerometrem wykazały, że akumulator jest doładowywany bez problemu przez seryjny altek. Z resztą prawda jest taka, że jakiej firmy aku by nie wsadził, to jak jeździmy regularnie i mamy dobre ładowanie, to z rozruchem nie będzie problemu, większość awarii akumulatorów to wina alternatora...
-
dokładnie prąd rozruchowy podawany jest wg bodajże trzech norm i warto na to zwrócić uwage mało tego,podepnij pod pomiar 10 baterii jednego modelu tego samego producenta a przekonasz się jaki rozrzut będzie w wynikach
ja obecnie rzuciłem sie na Bannera ( za 5 lat powiem ci czy to dobry wybór ) (ok 25% nadwyżki od deklarowanych parametrów prądu rozruchowego!)
Boscha tyle że z serii 5 mam w innym aucie ale dopero drugą zimę wiec nie wiele mogę sie wypowiadać ale dodam że był to zakup ze względu na cenę w stosunku do konkurencji (przy 0*C raptem ledwo sięga deklarowanych parametrów) -
Edit: no i jak
pisałem i tak zrobiłeś co chciałeś - zdecydowałeś się na cienkie klemyNie chciało mi się zmieniać na grube, bo doszedłem do wniosku że cienkie są w dobrym stanie...
-
dokładnie prąd
rozruchowy podawany jest wg bodajże trzech norm i warto na to zwrócić uwageStary i nowy są wg normy EN to chyba dobrze?!
-
ja obecnie rzuciłem
sie na Bannera ( za 5 lat powiem ci czy to dobry wybór ) (ok 25% nadwyżki od
deklarowanych parametrów prądu rozruchowego!)Mam znajomego, co handluje bannerami i ma dużo zwrotów. Pozatym prąd rozruchowy to rzecz względna, ma to się podobnie jak do pojemności baterii do telefonów, oryginalna bateria ma np 800mAh i kosztuje 40zł a są na allegro zamienniki za 12zł, co niby mają np 2200mAh. Warunki pomiaru prądu rozruchowego można naciągać i uzyskiwać ładniejsze liczby
-
1)> Mam znajomego, co handluje bannerami i ma dużo zwrotów.
2)>Pozatym prąd rozruchowy to rzecz względna, mato się podobnie jak do pojemności baterii do telefonów, oryginalna bateria ma np
800mAh i kosztuje 40zł
3)>a są na allegro zamienniki za 12zł, co niby mają np 2200mAh.
4)> Warunki pomiaru prądu rozruchowego można naciągać i uzyskiwać ładniejsze liczby1)być może- nie twierdze że są najlepsze i czy w ogóle są żywotne
2)bo ma 800nAh
3)dokładnie jak piszesz - a ja opieram sie na pomiarze przeprowadzonym na wielu akumulatorach w jednakowych warunkach za pomocą tego samego urządzenia wiec jest to miarodajne a nie sugeruje sie wcale danymi producenta
4)jeżeli są to marketingowe zapędy i celem jest przeskoczyć wynikami konkurencje to jak najbardziej tak,a tak to się często odbywa niestety -
jeżeli są to
marketingowe zapędy i celem jest przeskoczyć wynikami konkurencje to jak najbardziej
tak,a tak to się często odbywa niestetyja tylko dodam że swoją Optimę kupiłem jako roczną używkę z amerykańca, pomiarowo miała 666A ( piekielna liczba ). Dobra firma nie może robić lipy, bo klienci uciekną.
-
ja bym wybrał np taki akumulator exide. cena niska a jakość tak jak varta - to jest zresztą chyba ta sama fabryka. także śmiało można brać:)
-
ja bym wzial energizera mam juz prawie rok i nie narzekam trzyma mocno
-
Rekomenduje takie ukraińskie żółte akumulatory bodaj Forse się nazywają