Avensis czy Astra?
-
bez przesady. Przy jego przebiegach nie potrzebna mu rakieta, która bedzie miała 100 po 5 czy 6 sek.
Fakt, ze mogłoby mieć o 10KM więcej, ale nie ma tragedii. -
Kup Astre benzynke 1.6 i zapodaj do niej LPG. Na takie krótkie trasy to z dieslem będziesz się tylko męczył i miał duże spalanie w zimie i zimno w aucie.
-
bez przesady. Przy
jego przebiegach nie potrzebna mu rakieta,Nie chodzi o przebiegi czy bycie rakietą ale taki silnik jest w sam raz do auta z segmentu C. Jak przyjdzie mu tym wyprzedzać, to szybko dojdzie do wniosku, że 1.6 to mało. IMHO 1.8 to minimum do tej wielkości auta, oczywiście nie mówimy tu o jednostkach uturbionych i tym podobnych, tylko o zwykłych, wolnych ssakach.
-
Moi rodzice mieli Avensisa I generacji z silnikiem 1.6 o ktorym rozmawiamy i spokojnie dawał rade
-
ciekawe informacje. tu do pracy jest ciut więcej niż 4-6 km, ale pewnie by tak było, że 80-90 procent drogi diesel jechałby zimny, więc spalanie by było spore
-
Nie chodzi o przebiegi czy bycie rakietą ale taki silnik jest w sam raz do auta z segmentu C.
Jak przyjdzie mu tym wyprzedzać, to szybko dojdzie do wniosku, że 1.6 to mało. IMHO 1.8 to minimum do tej wielkości
auta, oczywiście nie mówimy tu o jednostkach uturbionych i tym podobnych, tylko o zwykłych, wolnych ssakach.Przy obecnych cenach paliwa, mała pojemność, to będzie atut przy odsprzedaży. Silnik Avensis 1,8 bywa problematyczny, a z kolei 2,0 by nas spalił z butami, stąd opcja 1,6. Inna sprawa, że akurat taki się nawinął jako okazja.
-
mieć o 10KM więcej, ale nie ma tragedii.
Faktycznie nie ma potrzeby więcej mocy, tym bardziej, że auto naprawdę ładnie się zbiera. Obawiałem się, że będzie ciężko się rozpędzało i dużo paliło, ale jazdy testowe pokazały, że japońskie silniki łamią reguły
-
Kup Astre benzynke
1.6 i zapodaj do niej LPG. Na takie krótkie trasy to z dieslem będziesz się tylko
męczył i miał duże spalanie w zimie i zimno w aucie.Wybacz, ale nie kumam. Po co mi Astra benzynka? Rozważałem Astre diesla, albo Avensis benzynke. Jak już brać benzynke, to po co Astrę?
-
A ja dodam jeszcze tak na przyszłość bo w końcu kiedyś nas ten podatek trafi.
Toyota Avensis 1.6 16v VVT-i - emisja C02 172 g/km
Opel Astra 1.9 CDTi - emisja C02 159 g/km
Według Holenderskich stawek podatkowych Toyota jest w klasie podatkowej C, a Opel w klasie podatkowej E. Jak to się ma do kasy nie wiem nie mogę znaleźć info. -
Kup Astre benzynke
1.6 i zapodaj do niej LPG. Na takie krótkie trasy to z dieslem będziesz się tylko
męczył i miał duże spalanie w zimie i zimno w aucie.Dziękuję wszystkim za rady i opinie. Większość skłaniała się do tego, do czego i my się skłanialiśmy. Właściwie utwierdziliście nas w przekonaniu, że dobrze nam serce podpowiada. Dziś zapadła decyzja i została zakupiona Toyota Avensis. Jeszcze tylko dokupimy jakieś aluski i letnie gumy i będziemy śmigać, bo póki co jest na zimówkach.
Co do gazu, to myślę o tym, ale poczekamy jakie będzie spalanie średnio i zastanowimy się, czy warto. -
A ja dodam jeszcze
tak na przyszłość bo w końcu kiedyś nas ten podatek trafi.Teeeeraz mi o tym mówisz...
-
Dziś
zapadła decyzja i została zakupiona Toyota Avensis. Jeszcze tylko dokupimy jakieś
aluski i letnie gumy i będziemy śmigać, bo póki co jest na zimówkach.
Co do gazu, to
myślę o tym, ale poczekamy jakie będzie spalanie średnio i zastanowimy się, czy
warto.Gaz zawsze warto zamontować na pewno sporo taniej wyjdzie eksploatacja. Tylko instalacja włoska najlepiej BRC sekwencja czyli IV generacja. Benzyna niedługo ma po 6 PLN być także jak będziesz duzo jeździł to po niecałym roku instalka się zwróci.
Gratuluju zakupu Toyoty Avensis.
-
Gaz do ropniaka? Bo z tego co pamiętam to na początku tematu były brane pod uwagę 2 ropniaki,a o ile się nie mylę to diesla się nie gazuje?
Co do 6 zeta za litr,to słyszałem o ropie,benzynka na razie u nas potaniała o jakieś 10/12gr/ltr.
-
Gaz do ropniaka? Bo
z tego co pamiętam to na początku tematu były brane pod uwagę 2 ropniaki,a o ile się
nie mylę to diesla się nie gazuje?Przecież kupił Toyote Avensis z benzyną i narazie zastanawia się nad montażem LPG. Przeczytaj jego posta.
Toyota Avensis II 1,6 vvti, sedan, srebrny, 2005, 160 000, stan bdb
vs.
Opel Astra III 1,9 TDCI, kombi, granatowy, 2007, 150 000, stan bdb
Co do 6 zeta za
litr,to słyszałem o ropie,benzynka na razie u nas potaniała o jakieś 10/12gr/ltr.U nas 5,36 95 i 5,48 98 a gaz 2,49. I ostatnio tylko up jest z benzynką.
-
Aaa to sory,coś mi się urodziło,że Avensiska też ropa u nas 95 była za 5,29 na bp,2 tyg temu tankowałem na shellu za 5,09(wlałem tyle ile się dało ) a teraz jest za 5,11 na bp
-
Diesla się też gazuje, choć u nas to nie jest zbyt popularne rozwiązanie.
Dziś tankowałem na Statoil za 5,01 ON. Na ST1 nie chciałem jechać bo komputer już pokazywał ----- zamiast kilometry do końca -
Gaz do ropniaka? Bo
z tego co pamiętam to na początku tematu były brane pod uwagę 2 ropniaki,a o ile się
nie mylę to diesla się nie gazuje?
Co do 6 zeta za
litr,to słyszałem o ropie,benzynka na razie u nas potaniała o jakieś 10/12gr/ltr.I tu się mylisz, bo można zalożyć specjalne instalacje gazowe do ropniaków. Tylko są to tak drogie wynalazki, że sie to całkowicie nie opłaca. Też myślałem, ze tego nie ma, ale jakiś czas temu czytałem artykuł, że jest własnie taki wynalazek.
-
Gaz zawsze warto
zamontować na pewno sporo taniej wyjdzie eksploatacja. Tylko instalacja włoska
najlepiej BRC sekwencja czyli IV generacja. Benzyna niedługo ma po 6 PLN być także
jak będziesz duzo jeździł to po niecałym roku instalka się zwróci.O widzisz, dzięki za tą radę, bo też zastanawiałem się jaką instalację zakładać jak się zdecyduję. Pewnie z 3k będę musiał przygotować na instalację ;/
Gratuluju zakupu
Toyoty Avensis.A dziękować, dziękować. Jutro wypróbuję ją w trasie bo jedziemy do Wawy, na razie w mieście przy spokojnej jezdzie pali wg wskazań ok 7,6 czyli całkiem przyjemnie. Zobaczymy ile spali w trasie cały zapakowany.