Jednoślad z flagą - czy to legalne?
-
-
A czytałeś PoRD?
-
A czytałeś PoRD?
Czytałem pobieżnie
Informacja jest o tym, że pojazd nie może zawierać części ostrych lub wystających, dzięki którym może dojść do uszkodzenia ciała lub mienia innych...
Ale czy to dokładnie jest to o co ja pytam? Szczególnie, że ten maszt ma być w powietrze a nie w tył ustawiony...
-
Hmm, prawda, nie może być wystających ostrych elementów. IMO maszt flagowy nie stanowi takiego. Ale to tylko IMO. Faktem jest, że w wielu motocyklach stosowane są maszty flagowe i nie słyszałem o problemach prawnych
Edit:
To co zapodałeś na foto to raczej nie jest profi i ja będąc policjantem bym się tego czepnął. Nie zaraz ukarał ale...
-
Czytałem pobieżnie
Informacja jest o
tym, że pojazd nie może zawierać części ostrych lub wystających, dzięki którym może
dojść do uszkodzenia ciała lub mienia innych...
Ale czy to
dokładnie jest to o co ja pytam? Szczególnie, że ten maszt ma być w powietrze a nie
w tył ustawiony...moim zdaniem ... jak najbardziej policjant ma prawo zatrzymać DR.
przedmiot jest ostry i wystający, więc się mieści w zakresie opisanym w PoRD.Cytat:
Z dowodem rejestracyjnym mogą błyskawicznie pożegnać się także Ci, którzy zamontowali w swoich maszynach wystające ostre elementy, której w przypadku kolizji mogłyby np. spowodować obrażenia u pieszego. Wystające poza obrys owiewek amortyzatory skrętu, ostre końcówki kierownicy, wszelkiego wystające rodzaju ozdobniki są potencjalnym zagrożeniem dla innych uczestników ruchu. Analogicznie wygląda sytuacja w przypadku przeróbek, które zagrażają zdrowiu samego kierowcy. Ktoś może zapytać stwierdzić teraz, że przecież przy takim podejściu większość customów budowanych dla przykładu przez słynną kuźnię Orange County Choppers w życiu nie przeszłaby przeglądu technicznego. Wszystko się zgadza, bowiem większość z tych radykalnych customów nigdy nie wyjeżdża z garażu na drogi publiczne.
z forum http://www.yamaha-tzr.eu/hydepark-f16/legalny-tuning-moto-t6159.html
-
Widzisz, policjant to nie komputer, który analizuje tylko 0 i 1. To istota myśląca, jakkolwiek ale myśląca
-
Widzisz, policjant
to nie komputer, który analizuje tylko 0 i 1. To istota myśląca, jakkolwiek ale
myślącanie twierdze że nie myśli.. w żadnym wypadku ... ale istnieje taka możliwość..
szkoda że na forum nie udziela się żaden policjant z drogówki.. już drugi temat w którym mógłby się wypowiedzieć -
Hmm, prawda, nie
może być wystających ostrych elementów. IMO maszt flagowy nie stanowi takiego. Ale
to tylko IMO. Faktem jest, że w wielu motocyklach stosowane są maszty flagowe i nie
słyszałem o problemach prawnych
Edit:
To co zapodałeś na
foto to raczej nie jest profi i ja będąc policjantem bym się tego czepnął.
Nie zaraz ukarał ale...Tak, chodziło mi tylko dla przykładu.
Mam na myśli wykonanie porządnego otworu w karoserii jednośladu, przygotowanie obejm pod maszt żeby było to demontowalne itp. Taka flaga gdy pojazd stoi nie będzie powiewać więc nie będzie wystawać poza jednoślad. W pozycji podczas jazdy będzie wystawać zapewne max 1 czy 1.5m poza pojazd a to również jest granica bezpieczeństwa, której przekroczyć nie wolno.
Ew. jeśli dobrze myślę to przy silnym podmuchu wiatru taki maszt z flagą może spowodować destabilizację jednośladu co może być równoznaczne z "glebą"
Mam pewien pomysł, ale muszę najpierw wiedzieć czy to legalne aby wiedzieć, czy w to się pakować
-
Mam pewien pomysł,
ale muszę najpierw wiedzieć czy to legalne aby wiedzieć, czy w to się pakowaćspytaj na tym forum http://www.policjanci.com/forumx/
-
moim zdaniem ...
jak najbardziej policjant ma prawo zatrzymać DR.
przedmiot jest
ostry i wystający, więc się mieści w zakresie opisanym w PoRD.Cytat:
Z dowodem
rejestracyjnym mogą błyskawicznie pożegnać się także Ci, którzy zamontowali w swoich
maszynach wystające ostre elementy, której w przypadku kolizji mogłyby np.
spowodować obrażenia u pieszego. Wystające poza obrys owiewek amortyzatory skrętu,
ostre końcówki kierownicy, wszelkiego wystające rodzaju ozdobniki są potencjalnym
zagrożeniem dla innych uczestników ruchu. Analogicznie wygląda sytuacja w przypadku
przeróbek, które zagrażają zdrowiu samego kierowcy. Ktoś może zapytać stwierdzić
teraz, że przecież przy takim podejściu większość customów budowanych dla przykładu
przez słynną kuźnię Orange County Choppers w życiu nie przeszłaby przeglądu
technicznego. Wszystko się zgadza, bowiem większość z tych radykalnych customów
nigdy nie wyjeżdża z garażu na drogi publiczne.z forum
http://www.yamaha-tzr.eu/hydepark-f16/legalny-tuning-moto-t6159.htmlKolego, ale ten maszt to nie musi być żeliwna rura.
Element ten może być również aluminiowy, plastikowy, drewniany, a tym bardziej skierowany w niebo a nie w innych użytkowników ruchu. Nawet jak się taki jednoślad przewraca to zwykle w prawo lub w lewo a nie w przód lub w tył powodując możliwość nadziania się osoby postronnej na ten maszt...
-
Całkowicie się z Tobą zgadzam
Co prawda nie jako policjant ale emerytowany policjant, jednak masz rację. Maszt flagowy IMO nie stanowi zagrożenia. Nawiążę do masztów flagowych zainstalowanych na pojazdach VIP'ów -
Całkowicie się z
Tobą zgadzam
Co prawda nie jako
policjant ale emerytowany policjant, jednak masz rację. Maszt flagowy IMO nie
stanowi zagrożenia. Nawiążę do masztów flagowych zainstalowanych na pojazdach VIP'ówTak mnie to zaciekawiło, że postanowiłem udać się na najbliższy komisartiat. Pani policjantka powiedziała, że jej zdaniem nie ma przeciwwskazań aby takie coś zamontować i używać o ile nie będzie to zagrażało odpadnięciu w czasie jazdy.
Wracając akurat natknąłem się na patrol drogówki (od dziś wiem że radiowozy z numerami bocznymi Z5xx i Z6xx to drogówka ), porozmawiałem sobie z panami i otrzymałem informację, że ich zdaniem problemu nie ma, szczególnie jeśli dotyczy to jazdy z małymi prędkościami, tylko któryś z panów w niebieskim po złości mógłby się przyczepić. Ale to chyba w myśl zasady "pokażcie mi człowieka a paragraf się na niego znajdzie".