Daewoo Lanos / Daewoo Nubira - proszę o opinie
-
Chciałbym się dowiedzieć Waszych opinii na temat samochodu Daewoo Lanos.
Czytałem mnóstwo opinii na internecie i są tak skrajne, że nie mam pojęcia co myśleć.
Może Wy macie jakieś doświadczenie z tym samochodem i możecie polecić go lub odradzić.Jak sprawuje się silnik 1.5 a jak 1.6?
Jak kształtują się rzeczywiste koszty eksploatacji, co się najczęściej psuje?
Jak te silniki znoszą instalację gazową?
Jak wygląda sprawa rdzy?
Jakie przebiegi robią te samochody?Silnik 1.4 pomijam.
Po lekturze internetu zacząłem też zastanawiać się nad Nubirą 1.6 i 2.0.
Ogólnie interesuje mnie pełna opinia i polecenie lub odradzenie zakupu.
-
No ba. Bo to auto wzbudza skrajne emocje, chociaż samo jest kompletnie z nich wyprane. Niestety mam małe doświadczenia z tym samochodem - czasem jeździłem służbowym. Co mi się rzuciło w oczy to jakość materiałów - jest po prostu fatalna. Tu to auto przegrywa z kretesem chociażby z tak starą konstrukcją jak Golf 3. Sądzę, że jako zwyczajne toczydło sprawi się znakomicie. Sam zaczynam się rozglądać za takim dla mojej małżowinki
-
Napisz maila z tym pytaniem do Sławka (dane znajdziesz przez profil). On jeździł lanim dość długo (być może nawet nadal jeździ).
-
jako wozidlo spoko
dynamika silnika kiepska
tanie czesci
hatchback jakos wyglada a sedan to wypisz wymaluj kadett (inna sprawa ze to mocno pokrewne samochody)
pali sporo bo kolo 7-8 L wachy przy normalnej w miare dynamicznej jezdzie
emeryt mode nie testowalem nie bylo jak
jako wozidlo ktorego nie bedzie szkoda jak cos nie taki zly samochod, o ile cie zona nie zlinczuje po miesiacu za niego -
Jak kształtują się
rzeczywiste koszty eksploatacji, co się najczęściej psuje?zasadniczo nie ma TTTM wiec popsuc sie moze wszystko lub nic
Jak te silniki
znoszą instalację gazową?stare silniki opla gazuja sie znakomicie
Jak wygląda sprawa
rdzy?na 10 letnim lanosie tescia rdzy nie ma
Jakie przebiegi
robią te samochody?300kkm to nie jest wyczyn, na ak widzialem z przebiegiem 500kkm
Silnik 1.4 pomijam.
bardzo slusznie
Ogólnie interesuje
mnie pełna opinia i polecenie lub odradzenie zakupu.poza stylistyka i ogolnym wizerunkiem to doskonale toczydlo dla mas
-
Miałem 1.5 16V i zrobiłem nim ok 50.000km w niecałe 3 lata. Wymieniłem: amory (bardziej moja fanaberia niż konieczność), klocki, akumulator i tyle. Miałem wersję golas, więc nie miało co się spuć. Założyłem gaz, palił minimum 8 litrów w trasie, do ok. 12 w mieście. Ekonomiczne auto to to nie jest. Dynamika - wystarczająca.
Wszystko fajnie działało, na nic nie narzekałem. Ani razu mnie nie zawiódł i gdyby nie to, że potrzebowałem mniejszego, ekonomiczniejszego auta z klimą to bym go nie sprzedał.
Najważniejsze... nastawić się, że to lanos i nie oczekiwać cudów. Falalne plastiki, dość głośny silnik, zero lansu :), ale za to śmisznie tanie części, całkiem wysoki komfort i naprawdę mało kłopotliwa eksploatacja. -
... a jak w porównaniu z Lanosem wypada np. Nubira? Czasami można trafić coś ciekawego jak to: http://otomoto.pl/daewoo-nubira-1-6s-C15281383.html
-
moge sie wypowiedziec o aucie kumpla z roboty
nikomu bym go nie polecil
wymienione prawie wszystko co mozna bylo wymienic (trzebabylo)koroduje
i zasadniczo dobrego zdania o tym aucie nie mam
ale oczywiscie to tylko moja opinia i na forach du pewnie chwala te samochody
-
Szwagier ma Lanosa w sedanie z 8-zaworowym 1.5, zamontował w nim gaz i jeździ nim już ponad 5 lat (auto ma ok. 250 kkm z czego 150 kkm na LPG). Samochód pali ok. 10,5 litra gazu w mieście, w trasie schodzi do 8.
Wymieniał tylko wahacze i kilka łożysk kół.
Rdzy nie stwierdzono.
A co do Nubiry to fajne auta, ale przynajmniej w silniku 2.0 16V lubią się zrywać paski rozrządu co skutkuje praktycznie wymianą silnika...
Przejechałem taką Nubirą (po liftingu) ok. 1000 km i mogę napisać, że ma toto kopyto, ale zawieszenie trochę pontonowate + duże zużycie paliwaBierz Lanosa - części tanie i więcej używanych niż do Nubiry. Przyuważ ile Lanosów jeździ w Straży Miejskiej w W-wie od kilku już lat i dalej dają radę. Lanosidło to naprawdę wytrzymały samochód
-
hatchback jakos
wyglada a sedan to wypisz wymaluj kadett (inna sprawa ze to mocno pokrewne
samochody)cyba Ci się coś z Nexią pomyliło