Rodzinne auto - czego nie kupić...
-
Nadszedł moment kiedy wózek dla dziecka mimo szczerych chęci nie chce się zmieścić do bagażnika obecnego samochodu.
Szukam auta w miarę solidnego, oszczędnego, przy tym z lepszym butem niż dotychczasowe 1.6 w Swifcie. Do 180km/h ma się rozpędzać bez kompleksów.
Kryteria:
- kombi lub duży hatch
- spalanie w mieście do 8l/100km
- najstarsze to 2004r.
Brane pod uwagę:
-
Passat 1.9TDI - tylko nie 130KM - pompowtryski i spalanie...
-
Octavia 1.9TDI 110KM - nie sposób znaleźć dobry egzemplarz
-
Mazda 6 121KM - jakie opinie, słyszałem że lubi go ruda... (?)
-
Seat Toledo?
-
Nissan Primera w dieslu?
-
Najbardziej się skłaniam ku E46 touring; 320cd, 150KM - co o tym?
Co z powyższych odrzucić? Czym się zainteresować najbardziej?
Kasa chyba do 35kPLN... jak się trafi rodzyn, to się kasy dołoży..
help...
-
- Najbardziej się
skłaniam ku E46 touring; 320cd, 150KM - co o tym?
Przygotuj się na zwiększoną liczbę mandatów/łapówek
Ale to tylko takie moje skromne zdanie i każdy moze się z nim nie zgodzić. Nie mam zamiaru tłumaczyć się, dlaczego tak uważam - Najbardziej się
-
Mazda 6 - Co do rudej. Bywały problemy z nadkolami/błotnikami w pierwszych egzemplarzach. Jeżeli do tej pory nie wyszła, to już raczej nie wyjdzie. A tak to jak z każdym innym autem. Jak nie bite, to nie powinno rdzewieć. Ja mam lekką niechęć do DPF'a więc diesla bym sobie odpuścił. Jakoś mniej problematyczna wydaje mi się 2 litrowa benzyna + LPG.
E46 chyba by mi z tego zestawienia najbardziej się podobał... Chociaż wizualnie Mazda biję BMW na głowę.
-
318d (to tez 2.0 mimo oznaczenia) z zalozonymi wszystkimi garatami od wersji 150 konnej i shamowane na 150 pali w miescie okolo 7.5l z klima jezdzac normalnie. W trasie podobno 5-tka jest osiagalna jadac w tempie tico lub fabii 1.2. Bardzo bardzo przyjemne autko tylko kolega twierdzi ze jak juz diesel to 330d, bo szybko brakuje mocy I na zime dobra zimowka musi byc.
-
renault megane z 2006 roczku 1.6 16v
ladnie sie tym jezdzi calkiem dynamiczne i wygodne
albo toyote avensis z podobnego rocznika xD
-
Może Stilo 1.9JTD?
-
Przygotuj się na
zwiększoną liczbę mandatów/łapówek
Ale to tylko takie
moje skromne zdanie i każdy moze się z nim nie zgodzić. Nie mam zamiaru tłumaczyć
się, dlaczego tak uważamW sensie że chętniej łapią? Czy co?
Prędkość? Mnie najbardziej interesuje czas potrzebny do rozpędzenia się, a nie prędkość stricte. -
Może Stilo 1.9JTD?
Jak już Fiat to myślałem o Alfie 156 JTD - tylko która wersja silnika, aby nie sypał się jak fiatowskie CDTi 120 i 150KM... Vectry sypią się jak dzikie.. - też bardzo mi się podobały, ale po tym jak w naszych firmowych padało wszystko przed 120kkm przebiegu to zwątpiłem..
Renault - za słabe w tym silniku.
-
IMHO wspomiane e46. Albo A4 B6 TDI.
-
Vectry sypią się jak dzikie.. - też bardzo mi się
podobały, ale po tym jak w naszych firmowych padało wszystko przed 120kkm przebiegu
to zwątpiłem..Moge powiedzieć,że prawie w rodzinie mamy Vectre ropniala w automacie i nic się jej nie dzieje a przebieg też już ma pod 100kkm
-
ew astre 1.7 dti
silniczek isuzu nie do zajechania
kupisz w kombi za okolo 11 tyskow w swietnym stanie z klima
-
Budżet jest do 35 tysi
-
i tak kupisz za 11 wlozysz ze 3 a za 21 przyjezdzasz na zlot i wszystkim stawiasz
-
Moge powiedzieć,że
prawie w rodzinie mamy Vectre ropniala w automacie i nic się jej nie dzieje a
przebieg też już ma pod 100kkmJeśli piszesz o Vectrze C, z silnikiem fiatowskim 120 lub 150KM i nic się nie dzieje to albo jest to idealny egzemplarz, albo po prostu jeszcze nie zaczęło.
Przykład;
Cztery firmowe Vectry (czyt. nie oszczędzane na serwisie, ponieważ auta wypożyczane, wszystko w gestii firmy wypożyczającej). Przed 120kkm poszły jak w kalendarzu po kolei: koła dwumasowe, EGR, pompy wspomagania. Dalej umarły zegary, parujące reflektory, palące się żarówki.
Piąta Vectra znajomego - ta sama historia.
dzięki postoję.
Nie wiem jak 2.0 i 2.2DTI się zachowują... -
ew astre 1.7 dti
silniczek isuzu nie
do zajechania
kupisz w kombi za
okolo 11 tyskow w swietnym stanie z klimaAstra jest za mała - zewnętrzne gabaraty ok, środek - mniejsza niż Golf.
Poza tym 1.7DTi pali ponad 8l/100km.. -
Szukam auta w miarę
solidnego, oszczędnego, przy tym z lepszym butem niż dotychczasowe 1.6 w Swifcie.Brane pod uwagę:
- Passat 1.9TDI -
tylko nie 130KM - pompowtryski i spalanie... - Octavia 1.9TDI
110KM - nie sposób znaleźć dobry egzemplarz - Mazda 6 121KM -
jakie opinie, słyszałem że lubi go ruda... (?) - Seat Toledo?
- Nissan Primera w
dieslu?
Może się mylę, może dane tech. kłamią ale te 1,9 nie będą szybsze od swifta 1.6, nie wiem jakie chcesz silniki w tych dwóch na dole...
- Najbardziej się
skłaniam ku E46 touring; 320cd, 150KM - co o tym?
Ten owszem
A może coś z Audi? Zawsze to trochę wyższa jakość niż VW, Skoda.
- Passat 1.9TDI -
-
ew astre 1.7 dti
silniczek isuzu nie
do zajechania
kupisz w kombi za
okolo 11 tyskow w swietnym stanie z klimajeżeli masz na mysli ASTRĘ I to tak, ale o "II" zapomnij za 11 tys.
-
jeżeli masz na
mysli ASTRĘ I to tak, ale o "II" zapomnij za 11 tys.Nie no co ty, zaraz ktoś tu wpadnie i poleci Audi A4 do 10 tyś.
-
nie wiem co robili z tymi vectrami, ale u mnie (wypożyczalnia) przewinęło sie vectr bez mała ponad 50 i nie przypominam sobie jakichkolwiek problemów z tymi autami oprócz... wersji 3.0 diesel, która stoi non-stop w serwise
dla mnei osobiście diesel fiat/opel zarowno 120 jak i 150 koni to najlepszy silnik diesla w tej klasie - cichy, oszczędny, płynni rozwija moc, bezawaryjny -
Nie no co ty, zaraz
ktoś tu wpadnie i poleci Audi A4 do 10 tyś.Jakis problem masz kolego? Wpadnij na zlota. Wytlumacze.