Dacia Sandero Stepway 1,5 dCi 68 KM - "Auto Testy"
-
A ja bym się nie zastanawiał,
tylko dołożył trochę i poszedł po Octavię Tour.Octavia Tour TDI ile kosztuje?
54 tyś zł i to w wyprzedaży rocznika 2009.
To o 1/4 drożej niż Dacia.
Więc chyba raczej nie jest to dobre porównanie? -
Octavia Tour TDI ile
kosztuje? W dowolnym nadwoziu...okolo 50kpln za liftbacka
-
ten silnik jest starszy
niz plany swifta
wywodzi sie gdzies z
polowy lat 70 ubieglego wiekuMokry, no i co z tego? Weź Ty mnie wyjaśnij.
Jeżeli silnik był udany, dlaczego nie kontynuować jego produkcji? Po drugie: to na pewno nie jest dokładnie ten sam silnik, jakieś zmiany musiały nastąpić (na pewno w osprzęcie).
Oczywiście zakładam, że jednostka jest naprawdę dobra i sprawdzona (z motoryzacją francuską nie jestem zaprzyjaźniony, więc nie wiem; ale nie sądzę, żeby "tłukli" tyle lat beznadziejny motor).
Mhm? -
więc nie wiem; ale nie sądzę, żeby "tłukli" tyle lat beznadziejny motor).
Mhm?Skoro od tylu lat tłuką beznadziejne auta, to dlaczego akurat silnik miałby się wyróżniać na plus
-
Skoro od tylu lat tłuką
beznadziejne auta, to dlaczego akurat silnik miałby się wyróżniać na plusIle miałeś Kolego francuskich aut, że tak na nie narzekasz?
-
Mokry, no i co z tego? Weź Ty
mnie wyjaśnij.juz
Jeżeli silnik był udany,
dlaczego nie kontynuować jego produkcji? Po drugie: to na pewno nie jest dokładnie ten sam
silnik, jakieś zmiany musiały nastąpić (na pewno w osprzęcie).oczywiscie osprzet sie troche pozmienial ( dzieki temu ten motor ma 20%wiecej koni)
blok silnika posostaje ten samOczywiście zakładam, że
jednostka jest naprawdę dobra i sprawdzona (z motoryzacją francuską nie jestem zaprzyjaźniony,
więc nie wiem; ale nie sądzę, żeby "tłukli" tyle lat beznadziejny motor).
Mhm?to nie jest beznadziejny motor
wiecej to jest bardzo dobry i trwaly silnik
a prostota konstrukcji sprawia ze kazdy kowal to naprawinatomiast jest to silnik mocno paliwozerny ( czytaj nieekonomiczny)
o jak to Jedrek napisal osiagach odstajacych od uwczesnie prodkukowanych jednostekw zasadzie tyle
------------------ edyta
tfu w zasadzie tyle
tyle tylko ze mam na mysli silnik benzynowy
ale zapewne do diesla czesc tez sie odnosi
-
juz
A dzięki.
oczywiscie osprzet sie
troche pozmienial ( dzieki temu ten motor ma 20%wiecej koni)No jasne. Podobnie, jak ma się sprawa w wielu innych autach.
blok silnika posostaje ten sam
to nie jest beznadziejny motor
wiecej to jest bardzo dobry i trwaly silnikNo właśnie - czemu więc wypominasz mu wiek?
a prostota konstrukcji sprawia ze kazdy kowal to naprawi
... i części do niego kupa, nie ma problemów - do wyboru, do koloru: oryginały, zamienniki... Ceny chyba też niewygórowane...
To są plusy.natomiast jest to silnik
mocno paliwozerny ( czytaj nieekonomiczny)... no i dalej powołujesz się jeszcze na osiągi (choć nie wiem, jakie )...
Znaczy minusy. I chodzi Ciebie o to, aby plusy nie przesłoniły nam minusów - tak?Dobra, ja Ciebie rozumiem i IMHO masz trochę racji, ale nie do końca. Bo:
o jak to Jedrek napisal
osiagach odstajacych od uwczesnie prodkukowanych jednostek
w zasadzie tyleYendrek napisał ino, że półtoralitrowe dieslowskie Sandero jest wolniejsze od litrowego benzynowego Swifta - chyba niczego nie przeoczyłem . No, ale nie popadajmy w takie skrajności - przede wszystkim zaczyna ktoś tutaj mieszać silniki benzynowe z dieslowskimi... Co do osiągów - pisać proszę o konkretach, bo "osiągi" to zbyt duża rozpiętość danych - co mamy na myśli konkretnie? Moc? Moment? Spalanie? Zasięg? Przyspieszenie? V max? (bo chyba to miał Yendrek na myśli pisząc "wolniejsze" ). Konkretnie, a nie tak od razu "wolniejsze, więc osiągi odstają od nowoczesnych silników".
------------------ edyta
tfu w zasadzie tyle
tyle tylko ze mam na mysli
silnik benzynowy
ale zapewne do diesla czesc
tez sie odnosiCzęść taaak... Ale jak można stawiać benzyniaka i diesla na tej samej półce i jeszcze pisać o osiągach?
Co do jednego się zgadzamy: to, że koncepcja silnika i jego blok pochodzą sprzed iluś tam lat, nie znaczy od razu, że auto jest "be". Mam racyję?
-
Ile miałeś Kolego francuskich
aut, że tak na nie narzekasz?Żadnego i nigdy żadnego nie kupię. Za duże ryzyko. Niestety, wystarczy choćby popatrzeć na statystyki. A chlubne wyjątki typu Xantia mojego zadania nie zmienią. Laguna się poprawiła dopiero po lifcie. Wcześniejsze żyły własnym, tajemnym życiem. Może faktycznie stwierdzenie, że są beznadziejne jest za mocne, jednak uważam, że zakup jest mocno ryzykowny. Dopóki auto jest na gwarancji jest fajnie, gorzej jak przyjdzie płacić za naprawy po jej upływie - a że często Francuzi stosują zaawansowane rozwiązania techniczne - naprawy potrafią mocno zaboleć. Historia z samozapłonem 307 ostatecznie mnie utwierdziła w przekonaniu, żeby od francuskich aut trzymać się z daleka.
-
A dzięki.
No jasne. Podobnie, jak ma
się sprawa w wielu innych autach.
No właśnie - czemu więc
wypominasz mu wiek?bo konstrukcja ( benzynowego ) nie zmienila sie prawie wcale
i to po prostu starocco nie zmienia faktu ze koncepcja ( jak zapewnie i ekhm td ) pana rudolfa jest jeszcze starsza
... i części do niego kupa,
nie ma problemów - do wyboru, do koloru: oryginały, zamienniki... Ceny chyba też
niewygórowane...
To są plusy.a i owszem tyle ze
plusy sa tez i w przypadku innych znacznie nowszych silnikow... no i dalej powołujesz się
jeszcze na osiągi (choć nie wiem, jakie )...no tak bo ani diesel ani noPb w tym przypadku nie ma osiagow
Znaczy minusy. I chodzi
Ciebie o to, aby plusy nie przesłoniły nam minusów - tak?egzakli
Dobra, ja Ciebie rozumiem i
IMHO masz trochę racji, ale nie do końca. Bo:
Yendrek napisał ino, że
półtoralitrowe dieslowskie Sandero jest wolniejsze od litrowego benzynowego Swifta - chyba
niczego nie przeoczyłembenzyniak tez jest tak powoooooooolny
Co do jednego się zgadzamy:
to, że koncepcja silnika i jego blok pochodzą sprzed iluś tam lat, nie znaczy od razu, że auto
jest "be". Mam racyję?tez racja
jest kupa aut w ktorych konstrukcja silnika to wczesne lata 50 u.w.
np wszystko co ma tzw small block o chociazby corvette zr06taka sama konstrukcja
troche wiecej koni ( bo osprzet inny)
ale wciaz ta sama niewysilona jednostka napedowa ktora kazdy kowal przy
pomocy przecinaka, mlotka i szczypiec naprawityle ze small block ma prawie 7l pojemnosci i ma moc
( co przeklada sie na spalanie)
a stare silniki renuar
mają .... tfu....
sorry nie maja ani mocy ani pojemnosci
a maja spalanie -
rozumując twoim tokiem myślenia nie wsiadaj do żadnej toyoty, bo jeszcze nie zahamujesz..
-
rozumując twoim tokiem
myślenia nie wsiadaj do żadnej toyoty, bo jeszcze nie zahamujesz..Proponuję cytować, bo nie wiadomo, czy odpisujesz Mokremu Czy Piotroffowi
-
miałem na myśli te prawie 17 sekund do setki (na stronie dacii jest 15??), to jest totalna zawalidroga..
teraz trudno nie porównywać diesli i benzyniaków skoro, przeważnie z tej samej pojemności skokowej mają takie same moce np 1.6 hdi 110 km to samo jest w benzynie..teraz o silniku sandero, zabytek ale jednak spełnia normę euro4, no ale ta benzyna 1,6 87KM to jest zabytek rodem z prlu, dobrze że ma wtrysk a nie gaźnik.. nawet renówka z tego silnika wyciągała całe 90KM i to bardzo dawno temu..
wyposażenie też jest bajka, w podstawowej wersji dostajemy m.in.:
- obrotomierz
- kieszenie w drzwiach przednich
- nie dzieloną tylną kanapę
- ogrzewanie tylnej szyby wraz z wycieraczką
no ale największym fenomenem jest fakt, że zamknięty obieg powietrza dostajemy dopiero w droższej wersji
-
to sobie przełącz do drzewka to będziesz wiedział..
-
a stare silniki renuar
mają .... tfu....
sorry nie maja ani mocy
ani pojemnosci
a maja spalaniemam w pracy kangoo 1,6 8V zbiera się niesamowicie.. powiedziałby, że zap....ala
ale za to małego nie majeździłem scenikiem 2.0 115KM też było fajnie, przy małym spalaniu jak na 2 litry a Vmax 195
-
rozumując twoim tokiem
myślenia nie wsiadaj do żadnej toyoty, bo jeszcze nie zahamujesz..Z automatem na pewno nie wsiądę
-
to sobie przełącz do drzewka
to będziesz wiedział..Każdy korzysta z takiego trybu jaki lubi, dlatego powstała opcja "cytuj"
-
miałem na myśli te prawie 17
sekund do setki (na stronie dacii jest 15??), to jest totalna zawalidroga..Właśnie - nie wiem, skąd te 16,7 s w "Autotestach". Pomiary własne? To też zależy od sprawności drajwera ... Ja stawiałbym na pomyłkę.
teraz trudno nie porównywać
diesli i benzyniaków skoro, przeważnie z tej samej pojemności skokowej mają takie same moce np
1.6 hdi 110 km to samo jest w benzynie..Tu masz rację. Ale... niestety, tylko moce można porównywać. Jednak przecież liczy się nie tylko moc, skoro mówimy o osiągach, prawda?
teraz o silniku sandero,
zabytek ale jednak spełnia normę euro4, no ale ta benzyna 1,6 87KM to jest zabytek rodem z
prlu, dobrze że ma wtrysk a nie gaźnik.. nawet renówka z tego silnika wyciągała całe 90KM i to
bardzo dawno temu..Yendrek, znowu interesujesz się tylko mocą. Zgodzę się - szału nie ma, ale warto spojrzeć trochę szerzej, zauważyć inne parametry. Np. dość atrakcyjnie wygląda niska liczba obrotów maksymalnego momentu (3000) - to mocno wpływa na sposób i "jakość" prowadzenia. A i to nie jest przecież wszystko.
Dodam, że przecież nikt nie lansuje Sandero jako wyścigówki. Ma to być zwykłe auto, bardziej w stylu "dupowóz". Nie zapominajmy też o cenach, warto porównać podobne samochody innych marek o zbliżonych osiągach, wielkościach i parametrach.
Swoją drogą - nie wiem, dlaczego przetestowano właśnie auto z tym najsłabszym silnikiem. Gdyby spojrzeć na inne motory Sandero (1,5 dCi 85 KM, 1,4 benz. 75 KM i 1,6 benz. 87 KM) i ich pozostałe osiągi, niż tylko moc... zapewne dyskusji tej by nie było.wyposażenie też jest bajka, w
podstawowej wersji dostajemy m.in.:- obrotomierz
- kieszenie w drzwiach
przednich - nie dzieloną tylną kanapę
- ogrzewanie tylnej szyby
wraz z wycieraczką
no ale największym fenomenem
jest fakt, że zamknięty obieg powietrza dostajemy dopiero w droższej wersji
IMHO czepiasz się trochę . Czytając listy wyposażenia innych marek można trafić na wiele ciekawsze przypadki. Mnie np. zastanawiała gdzieś kiedyś pozycja "koło zapasowe" (no, ale dealer może dać sam spray, pełne koło lub dojazdówkę).
Proponuję jednak - spójrz na to znowu trochę szerzej i z innej strony: pakiet "Komfort" - klima+radio z CD+skórzana kierownica za 1500 zł (dane z gazety) lub w Stepwayu klima+radio z CD za 1300 zł (dane z tekstu "Autotestów")... Pokaż mi jakąkolwiek inną markę oferującą to samo za niższą kwotę. -
Właśnie - nie wiem, skąd te
16,7 s w "Autotestach". Pomiary własne? To też zależy od sprawności drajwera ...
Ja stawiałbym na pomyłkę.Są to dane fabryczne i nie są pomyłką
Swoją drogą - nie wiem,
dlaczego przetestowano właśnie auto z tym najsłabszym silnikiem. Gdyby spojrzeć na inne motory
Sandero (1,5 dCi 85 KM, 1,4 benz. 75 KM i 1,6 benz. 87 KM) i ich pozostałe osiągi, niż tylko
moc... zapewne dyskusji tej by nie było.Dlatego, że wersja Stepway nie występuje w mocniejszej wersji dieslowskiej tylko 68 KM.
-
chodziło, mi o to że silnik ma fajny moment obrotowy, mocy prawie nie ma a spalanie jest ogromne, 10 litrów palą nowe 2 litrówki
Proponuję jednak - spójrz na
to znowu trochę szerzej i z innej strony: pakiet "Komfort" - klima+radio z CD+skórzana
kierownica za 1500 zł (dane z gazety) lub w Stepwayu klima+radio z CD za 1300 zł (dane z
tekstu "Autotestów")... Pokaż mi jakąkolwiek inną markę oferującą to samo za niższą kwotę.np. pod względem bezpieczeństwa w sandero jest bardzo fajnie
co do innych marek to przeważnie każą płacić 200 zeta za koło zapasowe - to porażka.. -
Są to dane fabryczne i nie są pomyłką
Serio? Więc jednak gdzieś jest pomyłka... W Waszym artykule po raz pierwszy spotkałem się z wartością 16,7 s. We wszystkich innych źródłach, do których mam dostęp, podawane jest 15 s - np. strona www.dacia.pl :
http://www.dacia.pl/media/sandero/att00022995/broszura_sandero.pdf
(jest to plik PDF, str. 10)
oraz w kilku gazetach (np. mam pod ręką "Auto Świat - katalog 2010", nr 2/09, grudzień 2009-styczeń 2010, str. 35).Dlatego, że wersja Stepway
nie występuje w mocniejszej wersji dieslowskiej tylko 68 KM.Tak, wiem, Sandero Stepway ma albo silnik wysokoprężny 1,5 dCi 68 KM, albo benzyniak 1,6 87 KM. Dyskusja jednak zeszła ogólnie na wszystkie dostępne Sandero (nie tylko Stepway, czyli wersję "podniesioną" i z paroma "gadżetami"), więc sięgnąłem do pełnej palety czterech dostępnych silników.
Przy okazji zapytam: co zadecydowało o wyborze do testu Stepwaya akurat z najsłabszym silnikiem? Po prostu dlatego, że ktoś udostępnił właśnie tę wersję, czy to był Wasz wybór? Dlaczego nie padło na benzyniaka 1,6 z przyspieszeniem 11,5 s?