Centralwings
-
proponuje kupic sobie paralotnie lub leciec balonem choc ta druga ewentualnosc moze miec przykre skótki gdyz moze Cie wywiac nie w ta strone co chcesz a komfort podrozy takimi srodkami lokomocji jak najbardziej ekskluzywny cisza spokoj nie ma tlumow
-
Tak sie sklada ze ostatnie 3 lata pracowalem jako agent do spraw obslugi pasazerskeij w gate na glownym polski lotnisku czyli warszawie i sprawa wyglada tak:
1. Najwiecej pijanych jes tna najdluzszych trasach czyli atlantyckich czyli: ORD (Chicago), JFK (Nowy Jork), EWR (Newark czyli New Jersey wlasciwie) oraz YYZ (Toronto) na pokladzie LOT-u
2. CentralWings ma duze spoznienia ale zdazaja sie one relatywnie zadko... przynajmniej te powazne po kilka godzin ale PRAWIE NIGDY nie odwoluja lotow w porownaniu z innymi tanimi loniami
3. Spore opoznienia ma linia FisherAir Polska poniewaz obecnie maja tylko jeden sprawny samolot (Boeing 757... mieli tez drugi ale WAS czyli Warsaw Airport Services uszkodzilo silnik podczas odladzania zima i ciagle stoji... mieli tez jednego Boeinga 737 ale obecnie chyba wykupil go CentralWings.. ale tego nie ejstem pewien)
3. TAnia linia NIGDY nie zapewni wszystkiego tego co normlania linia... np nie da sie zmienic trasy bezposredniej na tranzytowa czyli przez inne miasto... nie mozna tez zmieniac na inna linie... TANIE LINIE ZE SOBA NIE WSPOLPRACUJA TAK JAK TRADYCYJNE NP LOT I LUFTHANSA !!!!)
4. Do GATE powinno sie isc o godzinie ktora sie ma napisana na karcie pokladowej czyli w przypadku warszwy 45 MINUT PRZED ODLOTEM !!! A nie polowa sobie mysli "a jeszcze duzo czasu mam i na zakupy pojde" a potem ida do gate a tam sie okazuje z ejest 20 metrowa kolejka do przeswietlania bagazu podrecznego... obsluga lotniskowa o tym doskonale wie!! Dlatego jest napisane 45 minut przed odlotem anie 30 minut jak byl oto kiedys (port jest ponad 2-krotnie przeladowany czyli sa wieksze kolejki)
5. To ze sa inne trasu przelotow dla tanich lini to akurat z tego co wiem kompletna bzdura... centrum koordynacji lotow w Brukseli ustala te trasy i sa one scisle zaplanowane miredzy konkretnymi lotniskami... nie wazne jaka linia sie leci.. a co do tego ze piloci specjalnie trzesa samolotem... malo prawdopodobne bo musieliby na radarach specjalnie szukac miejsc gdzie takie turbulencje wystapia.
6. 95% opoznien samoilotow np po kilkanascie minut wynika z poznego przyjscia pasazerow do gate !! Do samolotu trzeba jeszcze dojechac autobusem a w przypadku nbiektorych stanowisk trwa to 10 minut !!!
7. Ta dziwna taryfa biletowa ktora nie ejst STAND-BY'em to pewnie chodzi o Waiting List czyli przy kupnie biletu pasazer jest informowany ze np samolot ejst pelny i poleci tylko i wylacznie jesli beda wolne miejsca... taki bilet jest tez oczywiscie tanszy (wyjatek stanowia odwolane rejsy i jesli ktos sie chce zabrac najblizszym na ktorym i tak nie ma miejsc ale pasazer che zaryzykowac)
8. Linia lotnicz odpowiada tyk oza dostarczenie pasazera od pierwszego miasta wylotu do ostaniego z biletow znajdujacych sie w tej samej ksiazeczce biletowejjj np Ktos ma jeden bilet na trsach powiedzmy Warszawa-Frankfurt i Frankfurt-Los Angeles to linia odpowiada od poczatku do konca czyli za dostarczenie pasazera od warszawy do los angeles... jesl inatomiast ktos kupil np bilet LOTu na trasie Warszawa-Frankfurt a z Frankfurtu do Los Andeles leci jakas inna linia i sie spozni nawet i z powodu LOT-u do fraktfurtu to nic mi sue nie nalezy z odszkodowania do LOT dostarczyl pasazera do punktu koncowego zgodnego z "podpisana umowa" czyli biletem......no to sie rozpisalem.. ale mam nadzieje ze pomoze Wam to w podrozach i wyjasni pewne sprawy zwiazaane z podrozowaniem samolotami...
-
Ja miałem 45 minut opóźnienia , mówili że to dlatego że samolot późno przyleciał z poprzedniego rejsu... Ale ja miałem wylot 7.10 więc wątpie żeby wcześniej gdzieś leciał tego dnia ... No ale 45 minut da sie wytrzymać ( chociaz te plastikowe krzesełka są okropnie niewygodne ... ) Ciekawe dlaczego im tego silnika nie naprawili ? Przeciez jak zepsuli podczas odladzania czy jak to tam sie nazywa to powinni chyba naprawić ?
-
Ja miałem 45 minut opóźnienia , mówili że to dlatego że samolot późno przyleciał z
poprzedniego rejsu... Ale ja miałem wylot 7.10 więc wątpie żeby wcześniej gdzieś leciał
tego dnia ... No ale 45 minut da sie wytrzymać ( chociaz te plastikowe krzesełka są
okropnie niewygodne ... ) Ciekawe dlaczego im tego silnika nie naprawili ? Przeciez jak
zepsuli podczas odladzania czy jak to tam sie nazywa to powinni chyba naprawić ?Nie wszysto da sie naprawic... niektore rzeczy trzeba wymieniac calymi zespolami czyli po kilka czesci a wtedy np bardziejsie oplaca kupic uzywany silnik... albo naprawic tlyko ze linia mogla nie miec pieniedzy...
A co do tego ze leciales o 7:10 i watpisz zeby skads wczesniej przylatywal....
...zdziwilbys sie ale pierwszy samolot CentralWingsa laduje okl 5:10 rano (z Rzymu-Ciampino jesli dobrze pamietam) a samoloty lataja na roznych trasach... i prawdopodobnie wlasnie na przylot tego smolotu czekales...
...komunikaty ktore sa oglaszane (chodzi o przyczyny opoznienia) za w okl 95% prawdziwe (czasami moze byc kilka przyczyn i linia wybiera ta wygodniejsza... np moze byc usterka techniczna ale i pogoda uniemozliwiajaca start... i wtedy sie oglasza pogode bo jest to "sila wyzsza" czyli nawet jakby naprawil ito by nie polecial przez pogode)Obsluga GATE naprawde nie oszukuje ludzi i oglaszaja to co daje do ogloszenia koordynator lotu (ktory jest pod samolotem i ma kontakt z mechanikiem itp) lub przedstawiciel danej linii...
...a tak swoja droga... pozne przyloty zpoprzedniego rejsu sie czesto zdarzaja a co gorsza taki samolot po przylocie ZAWSZE musi przejsc szybkie ogledziny przez mechanika ktory podpisuje dopuszczenie maszyny do lotu... (dotyczy polskich linii lotniczych bo Warszawa jest macierzystym portem... w przypadku obcych lini kapitan sprawdza maszyne i ew wzywa mechanika)
-
pocieszajace jest to, ze mechanik sprawdza maszyne przed kazdym lotem Czyli nasze linie lotnicze sa odpowiedzialne huuuuurrrrraaaaaaaaa
-
pocieszajace jest to, ze mechanik sprawdza maszyne przed kazdym lotem Czyli nasze linie
lotnicze sa odpowiedzialne huuuuurrrrraaaaaaaaanieciesz sie tak do konca bo to "ogladniecie " to ruzne moze byc ....
-
nieciesz sie tak do konca bo to "ogladniecie " to ruzne moze byc ....
Niezupelnie... mechanik najpierw sprawdza i nawet jeli uzna samolot za sprawny do lotu to jeszcez kapitan sie musi zgodzic nim leciec...
...a tak poza tym jesli checie wiedziec czesto usterka techniczna z ktorej sie opoznienie robi i sie oglasza pasazerom to np przepalenie kontrolki jakiejs w kabinie pilotow, albo wymiana lampy stroboskopowej na skrzydle... czsami wymiana kola... zadko sa jakies powazne usterki... no ale niestety sa sie zdarzaja ale bardziej bym sie martwil gdyby taka linia latala zawse i o czasie i mowila z ejej samoloty sie nie psuja... bo to by doerpo wraki byly !! -
prawda jest taka ze: po pierwsze- to jednak najczesciej w mediach slyszy sie o giga opoznieniach samolotow TLL z powodow technicznych bo o "rejsowkach" nikt nie wspomina.
po drugie -TLL maja malo samolocikow i jedno poranne opoznienie rzutuje na giga opoznieniu w pozniejszych godzinach. Czyli np. jeden pasazer sie spozni i z jego powodu opoznienie i brak zezwolenie pozniej na start .. itd itp czekaja czekaj i robi sie opozninie 12 godzin.Kiedys bylem swiadkiem jak babka przyszla 20 minut po zamknieciu odprawy. I juz jej na check-in'ach nie wpuszczonio mimo ze jeszcze samolot stal na plycie postojowej, ale byl juz zapakowany, policzony, wywazony itd itp.. pracownik skwitowal tak... po to ma byc pani 1h przed odlotem zeby PORZADEK BYL !!! i rozmowa sie skonczyla.
-
Kiedys bylem swiadkiem jak babka przyszla 20 minut po zamknieciu odprawy. I juz jej na
check-in'ach nie wpuszczonio mimo ze jeszcze samolot stal na plycie postojowej, ale byl juz
zapakowany, policzony, wywazony itd itp.. pracownik skwitowal tak... po to ma byc pani 1h
przed odlotem zeby PORZADEK BYL !!! i rozmowa sie skonczyla.Hehhee musial byc pacownik wkurzony
A swoja droga to z tymi godiznami lepiej sie trzymac bo niektorzy ludzie doslownie w twarz mowili jak sie spozniali i nie lecieli "bo on zawsze sie spoznial jak lecialem to przyjechalem pozniej" a potem z pretensjami "ze oni to na samolot moga czekac a samolot na nich to juz nie"...
...dlaczego ludzie mysla ze smaolot to jak autobus??!! Wskoczy w ostatnim momencie i poleci sobie od tak... samolot "ruszy z przystanku" ?? Litosci... -
...dlaczego ludzie mysla ze smaolot to jak autobus??!!
Wskoczy w ostatnim momencie i poleci sobie od
tak... samolot "ruszy z przystanku" ?? Litosci...no wlasnie... juz wyzej wspomnialem o kulturze i obyciu... ale jeszcze na to trzeba troche poczekac...
-
ojojojojj chyba nie do konca jest tak ze sie ze mna nie zgadzasz. Zreszta napislaem "ze to dosc brutalnie i
snobistycznie zabrzmi...." wiec mozna bylo wywnioskowac ze troche ubarwie moj opis ale... jak juz wspomnialem
mam wylatanych pare godzin, mam tez duzy kontakt z zapleczem lotniskowym, z biurem podrozy a i tez pracowalem
swojego czasu na CHECK-IN ach i kazdy Ci powie ze jak na razie tanimi liniami jak i charterami lata dosc
specyficzny klient - czyli znowu brutalnie powiem NIEOBYTY !!! I nie ma tu z czego sie smiac bo kazdy z nas
lecial pierwszy raz lub bedzie lecial... wszystko jednak zalezy od kultury osobistej jak ktos jest burakiem to
buractwo bedzie mu towarzyszyc ciagle i nawet w przyslowiomym PKSie czy lufthansie nie bedzie umial sie
zachowac.Brat pracuje na "gejcie" i wszytsko sie potwierdza. Ludzie z tanich linni nie potrafia sie zachowac i zalezy to wlansie od kultury osobistej.
Ot rzecza ogolnie wiadoma jest, z esamoloty maja spoznienia itp. Jaka jest roznica miedzy klientami tanich przewoznikow, a pasazerami normalnych?
Ano taka, ze CI z tanich zaraz wszczynaja awantury, ze maja spoznienia itd. a klienci drozyszych linii, ktorzy czesto maja przesiadki nie wszysnaja awantur bo wiedza, ze taka jest rzeczywistosc latania. -
Brat pracuje na "gejcie" i wszytsko sie potwierdza.
Ludzie z tanich linni nie potrafia sie zachowac i
zalezy to wlansie od kultury osobistej.
Ot rzecza ogolnie wiadoma jest, z esamoloty maja
spoznienia itp. Jaka jest roznica miedzy klientami
tanich przewoznikow, a pasazerami normalnych?
Ano taka, ze CI z tanich zaraz wszczynaja awantury, ze
maja spoznienia itd. a klienci drozyszych linii,
ktorzy czesto maja przesiadki nie wszysnaja awantur
bo wiedza, ze taka jest rzeczywistosc latania.wszczyna tez awanture z tego powodu ze na bilbordzie bylo napisane ... do Londynu za 99 zl * ..... a musi zapalcic 350 zl... i to jest ku... skandal !!!!!! wychodzi trzaskajac drzwiami... idzie kupic bilet do londynu na autobus i tam mu mowia 350 zl.... i 36 godzin jazdy....
Ciekawe czy jak na reklamie jest napisane nowy VW Passat juz za 35 000 zl * to tez idzie i sie awanturuje ze w rzeczywistosci VV kosztuje 90 000 zl...
-
Odkopuje mój temacik, bo leciałem i wróciłem spowrotem. W samolocie spokojnie , wnętrze troszke
"zniszczone" , ale było ok Bardzo mnie zdziwiło że w Edynburgu miałem polską obługe na
lotnisku , odprawa z miła polską stewardessą. Żadnych pijaków i tym podbnych , nawet nikt
obok mnie nie siedział wszyscy spali A swoją droga czy w samolocie zawsze jest tak
okropnie głośno ?Miałem okazje lecieć 2 razy do Edynburga w obie strony liniami Centralwings i zero probllemow. Najgorzej jest na Okęciu bo czesto jest opóźniony bo maja jakieś niestworzone historie. Z Edynburga zawsze punktualnie i z rękawa a nie autobusem wożą jak bagaże. Personle bardzo miły szczególnie damski . Chociaz jak ostanio lAdował to myślałem że z fotela wylecę ale polecam bo polska firma i solidna w miare nie wiem jak to jest z innym tanimi liniami
-
Miałem okazje lecieć 2 razy do Edynburga w obie strony liniami Centralwings i zero probllemow.
Najgorzej jest na Okęciu bo czesto jest opóźniony bo maja jakieś niestworzone historie. Z
Edynburga zawsze punktualnie i z rękawa a nie autobusem wożą jak bagaże. Personle bardzo
miły szczególnie damski . Chociaz jak ostanio lAdował to myślałem że z fotela wylecę ale
polecam bo polska firma i solidna w miare nie wiem jak to jest z innym tanimi liniamiWszystko co tanie to racej będzie zniszczone i spartańskie. Myslę, że stan techniczny samolotów nie jest byle jaki, bo jak tanie linie lotnicze to mogą oszczędzać na wszystkim. Oby nie było z tego powodu kiedyś jakiejś draki w postaci katastrofy lotniczej. No ale potem to znów będzie się wszystko nakręcoało przez tydzień, załoby, czarne flagi, minuty ciszy, zbórki pieniędzy na pomoc rodzinom ofiar, programy TV z ekspertami z dziedziny lotnictwa, z których każdy bedzie miał nową teorię, dziennikarze wyciągający informacje od zapłakanych rodzin itp itd. I wówczas znów spełni się przysłowie "Mądry Polak po szkodzie".
Najlepiej to polecieć sobie drożej chociaż dla samej ciekawości i porównać sobie warunki w samolocie renomowanych linii lotniczych i tych tanich.
Czy jest może ktoś taki kto latał samolotami na liniach np.: transatalntyckich? Jak wyglada obsługa i atmosfera na pokładzie takich samolotów? -
Wszystko co tanie to racej będzie zniszczone i
spartańskieChyba nie masz racji. Leciałem nieistniejącą już Air Polonia do Londynu i curik i było ładnie, miło i wygodnie. Nawet drinka można było tanio kupić!
Czy jest może ktoś taki kto latał samolotami na liniach
np.: transatalntyckich? Jak wyglada obsługa i
atmosfera na pokładzie takich samolotów?Jak Tradycja wróci to pewnie podzieli się wrażeniami
-
Chyba nie masz racji. Leciałem nieistniejącą już Air Polonia do Londynu i curik i było ładnie,
miło i wygodnie. Nawet drinka można było tanio kupić!
Jak Tradycja wróci to pewnie podzieli się wrażeniamiPiszę na podstawie różnych opinii i własnych obserwacji. Może akurat fajnie trafiłeś.
-
Czy jest może ktoś taki kto latał samolotami na liniach
np.: transatalntyckich? Jak wyglada obsługa i
atmosfera na pokładzie takich samolotów?lecialem do Bangkoku lufthansa, wielki Jumbo - tragedia - tam to faktycznie nic tylko uchlac sie i zapmniec ze lecisz upchany jak sardynka.
mam ogromna ochote tam jeszcze raz poleciec ale przeraza mnie podroz klasa ekonomiczna.
-
lecialem do Bangkoku lufthansa, wielki Jumbo - tragedia - tam to faktycznie nic tylko uchlac sie
i zapmniec ze lecisz upchany jak sardynka.
mam ogromna ochote tam jeszcze raz poleciec ale przeraza mnie podroz klasa ekonomiczna.To kup bilet pierszej klasy. Proste. Nie lepiej dopłacić i lecieć w lepszych warunkach?
-
To kup bilet pierszej klasy. Proste. Nie lepiej dopłacić
i lecieć w lepszych warunkach?jasne... pod warunkiem ze sie ma kase by doplacic do BIZNES klasy juz nie wspominajac o PIERWSZEJ klasie...
a doplata nie jest w proporcjach jak bilet PKP - 2 klasa i pierwsza klasa, roznica w cenie nie wielka
-
Czytałem że 747 w Lufie to tragedia, sporo ludzi mówi, ze bardzo ciasno. A co do tanich linii to taki np. EasyJet czy Ryanair maja młodsze samoloty niż Lot ...