Zasłonki chroniące półki w garażu przed kurzem
-
Chciałbym podzielić się moim pomysłem na ochronę półek garażowych przed kurzem. Każdy majsterkowicz wie, że podczas wielu prac - szczególnie stolarskich, z wykorzystaniem maszyn - kurzy się niesamowicie, a cały ten kurz osiada wszędzie. W rezultacie zmuszeni jesteśmy do częstego wycierania wszystkiego, co stoi na otwartych półkach, a jest to żmudne, nudne i przynosi krótkotrwały efekt.
Nie znosiłem wiecznego odkurzania półek (w jednym garażu ok. 22 metrów bieżących) - każdą rzecz trzeba było wziąć do ręki i przecierać wilgotną szmatą. Z lenistwa więc wymyśliłem 15 lat temu sposób na ochronę półek przed kurzem i ciekawskimi spojrzeniami. "Patent" wypróbowałem w dwóch garażach; sprawdza się doskonale. Teraz wystarczy raz na kilka lat posprzątać.Użyłem:
1. folii sprzedawanej na metry w sklepach ogrodniczych (takiej do tuneli na warzywa) - szerokość bodajże 1,5 lub 2 m,
2. cienkich listewek drewnianych (takich maskujących, do wykańczania) o szerokości 1 lub 1,5 cm,
3. kilku metrów sznura,
4. kilku małych haczyków wkręcanych na dyble,
5. małych gwoździków,
6. kilku większych gwoździ z dużymi główkami (tzw. "papiaków"),
7. kilku metalowych kółeczek ze starych "żabek" karniszowych,
8. ręcznego zszywacza tapicerskiego.Najpierw przycinamy odcinki folii: szerokość wg potrzeb ok. 1,5 m, wysokość - od najniższej półki do samego sufitu plus kilka cm na owinięcie górnej listewki. Przy długich półkach takie części - segmenty zasłon montujemy potem na ok. pięciocentymetrowy zakład. Dół zasłonki przyciskamy listewką (o szerokości takiej samej, jak szerokość folii) do dolnej krawędzi najniższej półki (od spodu), przybijając listewkę małymi gwoździkami do półki. Górna część zasłonki: owijamy folią drugą listewkę i mocujemy całość zszywkami tapicerskimi. Po tych zabiegach folia powinna zasłaniać półki całkowicie - powinna być naciągnięta i sięgać od najniższej półki do samego sufitu. Potem w górnej listewce wiercimy dwa otwory - ok. 20 cm od końców listewki, a ich rozstaw powinien umożliwiać nam swobodne dosięgnięcie do nich po rozstawieniu naszych ramion (u mnie sznurki zbliżają się do siebie, schodząc ku dołowi, finalnie są więc oddalone o ok. 1 m). Potem przewlekamy przez otwory sznurek, zawiązując supeł z jednej strony (od dołu listwy, gdy jest ona przy samym suficie). Następnie do sufitu mocujemy małe haczyki, które powinny być umiejscowione przy wywierconych otworach w górnej listewce, gdy znajduje się ona przy suficie. Przez haczyki przewlekamy sznurek, uprzednio przywiązany do listewki. Naciągamy oba sznurki ku dołowi, przykładamy do najniższej półki i od spodu, tuż za listewką trzymającą zasłonkę, przybijamy dwa "papowce". Do sznurków przywiązujemy metalowe kółeczka, które - po założeniu na "papiaki" - będą utrzymywały zasłonkę w stanie zamkniętym. Oczywiście sznurek powinien przy tym być w stanie naprężonym. Do kółeczek warto przywiązać jeszcze kawałeczek sznurka, za który będziemy chwytać, żeby zamknąć zasłonkę (kiedy kółeczka "pojadą" do góry po otworzeniu zasłony). Na koniec warto kombinerkami zacisnąć haczyki tak, aby utworzyły one zamknięte kółko uniemożliwiające wyskoczenie z nich sznurka.
Zasada działania jest prosta. Zamknięta zasłonka utrzymywana jest przez listewkę górną przylegającą do sufitu, a listewka trzyma się tam poprzez sznurek przewleczony przez haczyki, zbiegający po folii w dół i zaczepiony przywiązanym kółeczkiem do gwoździa wbitego od spodu półki. Otwierając zasłonkę chwytamy u dołu za oba sznurki, zdejmujemy kółeczka z gwoździ i popuszczamy sznurki - kółeczka jadą do góry, górna listewka opada do momentu, gdy kółeczka na sznurkach dotkną haczyków u sufitu. Wtedy zasłonka blokuje się w położeniu otwartym. Jeśli chcemy zamknąć, podnosimy obie ręce, chwytamy za wolne końce sznurka i pociągamy je do dołu; folia podjeżdża do góry, kółka idą w dół, na koniec zaczepiamy je na gwoździach.
Zasłonki takie są bardzo praktyczne, świetnie chronią przed kurzem i ciekawskimi spojrzeniami obcych ludzi zaglądających nam do garażu. Duża szerokość zasłon umożliwia uzyskanie dostępu do dużej części półek jednym ruchem obydwoma sznurkami. Na końcach półek warto zostawić otwartą przestrzeń w celu przewietrzania zamkniętej części półeczek, albo - jak kto woli - można też wykombinować jakąś stałą osłonę (np. z fragmentów sklejki czy desek).
Po kilku latach użytkowania spostrzegłem, że sznurek przeciera folię na krawędzi najniższej półki - czyli w miejscu, gdzie w stanie naprężonym dotyka folii. Pomogło naklejenie w tym miejscu kawałka taśmy do pakowania, która wzmocniła ten fragment powierzchni folii.
Poniżej rysunek i kilka fotek (sorry, nie miałem czasu uporządkować rzeczy ). -
Jeszcze kilka uwag:
1. takie zasłonki można montować do jednej lub kilku półek, o tej samej lub różnej głębokości; czy różna, czy taka sama głębokość półek - nie ma znaczenia. Przy równych półkach można po prostu poprowadzić folię pionowo - chociaż i tak zalecałbym ją trochę pochylić i zostawić więcej przestrzeni (znaczy oddalić nieco folię od półek) dla lepszej wentylacji oraz po to, aby w razie umieszczenia czegoś większego na półce można było podnieść folię;
2. właśnie - moje półki są dość duże; przy niezbyt szerokich (głębokich) półkach należy wziąć pod uwagę, że po położeniu przedmiotu bardzo wystającego poza półkę będzie kłopot z zaciągnięciem folii;
3. żeby zamaskować rzeczy leżące na półkach, można kupić np. czarną folię. W tym garażu zdecydowałem się na przezroczystą, bo bardziej zależało mi na dobrej widoczności tego, co gdzie stoi, niż ukrywaniu przed wścibskimi oczami. -
Dzięki za uzupełnienie wcześniejszej wypowiedzi o zdjęcia.
Powiem szczerze, że w przybliżeniu tak sobie to wyobrażałem, choć zobaczenie tego na fotkach daje pełniejszy obraz Twojego rozwiązaniaTakie rozwiązanie na pewno gwarantuje, że podczas różnych prac warsztatowych nie zostaną zapylone półki i zgromadzone na nich różne rzeczy.
Będę musiał przemyśleć rozwiązanie w moim garażu
-
Fajna sprawa, gratuluję pomysłu. Podobnie myślałem ale z użyciem starej rolety, jedyny dodatkowy wydatek to kupno długiej rurki o takiej samej średnicy jak jest w rolecie tej materiałowej.