ściana z pustaków szklanych / luksfer i jej obciążenie
-
Czy budował ktoś z Was ściankę zawierającą tzw. luksfery? Jak się ma sprawa z obciążeniem takiej ścianki (szafki wiszące)?
Teoretycznie nie poleca się żadnego obciążenia ściany z pustakami szklanymi. Ale może jednak z praktyki ktoś ma jakieś doświadczenia?
Plan jest taki: będzie dwumetrowa ścianka działowa między kuchnią a sypialnią. Na całej długości ścianki, od wysokości ok. 80 cm od podłogi, chcę położyć trzy warstwy luksfer - chodzi o to, żeby między blatem kuchennym a szafkami wiszącymi zamiast ściany były właśnie przepuszczające światło luksfery. No, ale po zbudowaniu kawałka ściany od podłogi, potem 3 pasów luksfer, a potem znowu ściany do sufitu, te szafki trzeba będzie na tej ścianie zawiesić. Macie jakieś pomysły, jak to zrobić z głową, żeby nic się nie rozleciało i było bezpieczne? Czy wg Was jest to w ogóle możliwe? -
Chodzi ci o coś takiego...(tylko 3 warstwy)
-
Tak, coś w tym stylu.
-
Tak, coś w tym
stylu.A jakim to sposobem będziesz łączył( te luksfery) bo jest kilka?
-
Jakbyś dal nadproże nad luksfery wtedy wieszasz co chcesz
pozdrawiam -
A jakim to sposobem
będziesz łączył( te luksfery) bo jest kilka?Chcę nabyć system Block-Lock ( KLIK ) do montażu bez zaprawy, na klej.
-
Jakbyś dal nadproże
nad luksfery wtedy wieszasz co chcesz
pozdrawiamWtedy trzeba byłoby przynajmniej dwie podpory (kolumny). Ja znowu chciałbym zrobić wszystko tak, żeby powierzchnia była jak najwięcej "szklana".
Może jakiś inny pomysł?