[moje auto] Dżizasowe biało-żółte GTi
-
I czym teraz
będziesz startował?Robie sobie przerwe. Przy obecnych cenach paliwa, opon, czesci itp. mimo robienia wszystkiego samemu w garazu i tak rajdy zjadaly mi cala wolna gotowke jaka mi zostawala z wyplaty po oplaceniu rachunkow itp. Zamiast niekonczacych sie wydatkow na rajdowke wole dopieszczac mojego cukiereczka w postaci e34 i ogolnie jak bede czegos szukal w przyszlym roku to raczej youngtimera bmw (e28/e21/e30 na waskiej lampie) niz kolejnej rajdowki.
-
Mjecio tak na szybko obejrzał silnik i wyszło, że głowica i wałki też na śmietnik bo zatarte... Ogólnie dużo nagaru było w skrzyni korbowej i na tłokach jak na olej syntetyczny. Przez 10 lat był lany Mobil 1 Rally Formula 5w50, ostatnio zalałem Valvoline VR1 Racing 5w50 żeby popychacze ucichły, zaczął wymywać nagar i zatkało kanały olejowe Fakt tydzień przed panewką popychacze zaczęły głośniej cykać tak jak by się już zacierał.
Tak więc zakupiłem były silnik plastka
I może coś się ulepi z 2
..............
A nawet 3
Na pohybel tym co powątpiewali w doładowanego swifta. Miał być kompresor, będzie turbina
-
wkładaj turbo do mojego silnika i na pewno da rade
dzizas po raz drugi cos mi podkupiles... Czyli mk1 turbo
chyba Cie nie polubie
-
Pewnie do obydwu silników zajrzę na pewno z mk1 pójdzie kolo pasowe i listwa wtryskowa
Hihihi spodziewałem się tego dlatego szybko się zdecydowałem
-
To jest auto Reno22?
-
zeby wsadzic turbo trzeba odprezyc silnik czy cos?
-
zeby wsadzic turbo
trzeba odprezyc silnik czy cos?Kiedyś coś pisali, że daje się odprężające tłoki od Vitary 1.6
Było też coś o grubszej uszczelce głowicy
-
wkładaj turbo do
mojego silnika i na pewno da radeA to nie jest ten silnik, który wywaliłeś bo brał olej czy coś tam innego?
-
olej brał... a raczej olej uciekał
Ale dzięki temu silnikowi mam zakonserwowane podwozie bo wahacze , stabilizacja itp była cała w oleju . Do zrobenia w nim była na 100% misa i uszczelka od pokrywy zaworów. Druga sprawa to uszczelka pod glowica bo tam też są kanaly olejowe i tamtedy też leciało.
Jak wiadomo ten silnik nie był plug & play a że dzizas i tak bedzie go rozbierał to jest idealna jednostka na drobny "remont" bo są do zrobenia w nim raczej rzeczy kosmetyczne niż w jego silniku gdzie panewka została przetarta na wylot - miałem ja w reku i wyglada na prwade zle
-
Rozumiem, tak po prostu zapytałem, żeby nie było, że Cie posądzam, że komuś padake wciskasz Swoją drogą Dżizas nie było słychać tej panewy?
-
z reszta dzizas jak wpadl do mnie to mial dwa silniki do wyboru i rozbierał je sobie jak chcial i ogladal takze wybral co mu odpowiadalo. Mam nadzieje ze bedzie zajebiscie słuzył bo aż dumny jestem że mój silnik bedzie latał w takim fajnym autku i to moze z turbo
-
z reszta dzizas jak
wpadl do mnie to mial dwa silniki do wyboru i rozbierał je sobie jak chcial i
ogladal takze wybral co mu odpowiadalo. Mam nadzieje ze bedzie zajebiscie słuzył bo
aż dumny jestem że mój silnik bedzie latał w takim fajnym autku i to moze z turboWiadomo, każdy by był Szkoda, że Cie na forum nie było jak miałem GS'a bo pewnie by już w nim siedziało serducho z GTi i kilka innych fajnych gratów, a tak lipton
-
Wiadomo, każdy by
był Szkoda, że Cie na forum nie było jak miałem GS'a bo pewnie by już w nim
siedziało serducho z GTi i kilka innych fajnych gratów, a tak liptonWtedy jakbyś chciał to byś kupił Bo i zaklinacz wystawiał swój silnik notabene. który plastekk kupił i wieeele wiele innych okazji też było
-
Wtedy jakbyś chciał
to byś kupił Bo i zaklinacz wystawiał swój silnik notabene. który plastekk kupił
i wieeele wiele innych okazji też byłoCeny nie były raczej tak okazyjne albo wtedy nie miałem tyle kasy co teraz
-
To jest auto
Reno22?Tak
zeby wsadzic turbo
trzeba odprezyc silnik czy cos?Do soft turbo nie trzeba, ewentualnie sama uszczelka.
Ja tak koło 1 bara będę chciał dmuchnąć to odprężyć muszę, tłoki z vitary to taka najekonomiczniejsza wersjaMam nadzieje ze bedzie zajebiscie słuzył bo
aż dumny jestem że mój silnik bedzie latał w takim fajnym autku i to moze z turboKurcze to ja powinienem jeszcze wziąć jakieś pieniądze od ciebie razem z silnikiem
-
a jak dal bym kompresor np i dal 0,4 bara tylko i pojechal na strojenie mogla by sie cos stac?? i czy w kompresorze tez sie zmienia kolektor jak w turbo?? i czym sie roznie te soft turbo od innego?
-
No soft jest tak do 0.5 bara i można nie odprężać ewentualnie dać grubszą uszczelkę pod głowicę. Kompresor jest napędzany paskiem z wału po prostu, a nie spalinami więc kolektor zostaje stary.
-
a jaki koszt zamontowania trubo ze wszystkim zeby to jakos dzialalo?
-
soft turbo w jakieś firmie specializujacej się w dodawaniu mocy to wołają nawet 10k,
jak samemu usiądziesz, wszystko sam pospawasz, poszukasz po taniości to możliwe że nawet 1/3 ceny można zejść zależy kto to jeszcze wystroi, albo gotowego kita zakupić, przełożyć i ogieńA tak a propo, czy cokolwiek jest podpięte do kompa w tym mk1 ? Jeżeli ecu master, to ja bym poprosił o schemacik jakowy, albo nawet wsady z samego det2, bo będą mi potrzebne może
-
A buda z mk1 Reno22 na złom?