[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33
-
jak już będziesz miał jechać w Polsce autostradą przez 600 km. Bak w Swifcie
osuszysz do zera...Póki co chyba nie ma takiej technicznej możliwości, żeby jechać 600 km Polską autostradą
Pozatym nie musisz przecież na tej autostradzie lać do pełne tylko tyle ile potrzeba żeby gdzieś tam dojechać i tam sobie zalać.
-
-
Zgodnie z tym co wczoraj napisałem wrzucam zdjęcia z zachodu słońca w Darłówku (jakby ktoś nie wierzył, że podczas tegorocznej majówki też można było trafić na ładną pogodę ).
Coś złapałem fazę na tego typu zdjęcia...
Udźwig na Swifta nie starczy...
-
Niestety te się nie zmieściły w poprzednim poście, więc trafiają tu...
No i kuniec.
-
Byłeeem taaam ale bez suzukaaa we wrześniuuu i taaaaka pogoda była
-
Byłeeem taaam ale
bez suzukaaa we wrześniuuu i taaaaka pogoda byłaPanie jak to bez Suzuka?! Suzukiem wszędzie trza jeździć!
A dziś przy tankowaniu został ustanowiony, chyba nowy rekord najniższego spalania (chyba w historii). 13 litrów starczyło mi na przejechanie 267 km co daje wynik 4,87l/100km! Jazda nie była w trasie tylko kręcenie się w okolicach Darłówka i Ustki. I niech mi ktoś teraz napisze, że jest sens instalowania LPG w Swifcie 1.0...
-
Panie jak to bez
Suzuka?! Suzukiem wszędzie trza jeździć!
A dziś przy
tankowaniu został ustanowiony, chyba nowy rekord najniższego spalania (chyba w
historii). 13 litrów starczyło mi na przejechanie 267 km co daje wynik
4,87l/100km! Jazda nie była w trasie tylko kręcenie się w okolicach
Darłówka i Ustki. I niech mi ktoś teraz napisze, że jest sens instalowania LPG w
Swifcie 1.0...cena gazu: 2,30zł, przy tym wyniku spalanie na lpg 7,5l max = 17zł/100km JEST
znajomy kupił sobie litrówkę i z łodzi do waw na tarchomin przyjechał za 30zł - GAZ -
cena gazu: 2,30zł,
przy tym wyniku spalanie na lpg 7,5l max = 17zł/100km JESTA u mnie: 4,87l x 5,22 zł/litr (taka cena jest na Orlenie w Główczycach) = 25,42zł/100km.
Instalację trzeba założyć i będzie się zwracała wieki, a w najbliższym czasie rząd dowali akcyzą w LPG i będzie droższe niż benzyna...znajomy kupił sobie litrówkę i z łodzi do waw na tarchomin przyjechał za 30zł - GAZ
Za tyle to i ja na benzynie bym dojechał!
-
A u mnie: 4,87l x
5,22 zł/litr (taka cena jest na Orlenie w Główczycach) = 25,42zł/100km.
Instalację trzeba
założyć i będzie się zwracała wieki, a w najbliższym czasie rząd dowali akcyzą w LPG
i będzie droższe niż benzyna...już dawno miał dowalić....
ale i tak się z Tobą zgodze, ze w Twoim przypadku nie ma sensu, bo nie robisz jakoś dużo km, a gaz dodatkowo by zamulił całe auto i nie mógłbyś pojeździć w WRC : D
-
już dawno miał
dowalić....Zdziwisz się szybciej niż myślisz...
ale i tak się z
Tobą zgodze, ze w Twoim przypadku nie ma sensu, bo nie robisz jakoś dużo km, a gaz
dodatkowo by zamulił całe auto i nie mógłbyś pojeździć w WRC : DO to to to!
-
Jazda nie była w trasie tylko kręcenie się w okolicach
Darłówka i Ustki. I niech mi ktoś teraz napisze, że jest sens instalowania LPG w
Swifcie 1.0...W tych samych warunkach i pewnie jeżdżąc jak emeryt LPG spaliłbyś max 6,5L, no ale faktycznie, sensu nie ma. Taniej niż na benzynie miałem nawet w czasie totalnie rozregulowanej instalacji
a w najbliższym czasie rząd dowali akcyzą w LPG
i będzie droższe niż benzyna...Większej głupoty dawno nie czytałem, słyszę to od pięciu lat.
a gaz
dodatkowo by zamulił całe auto i nie mógłbyś pojeździć w WRC : DDobrze wyregulowany nie.
-
W tych samych
warunkach i pewnie jeżdżąc jak emeryt LPG spaliłbyś max 6,5L, no ale faktycznie,
sensu nie ma.Tylko, że nie jeździłem jak emeryt.
Większej głupoty
dawno nie czytałem, słyszę to od pięciu lat.Uważasz, że rząd szukający wszędzie pieniędzy nie dobierze się do tej kury znoszącej złote jaja?
-
Tylko, że nie
jeździłem jak emeryt.Czyli w trasie schodzisz poniżej 4L?
Uważasz, że rząd
szukający wszędzie pieniędzy nie dobierze się do tej kury znoszącej złote jaja?Tak jak mówię, dobiera się już od pięciu lat jak nie lepiej.
Niepotrzebnie znowu zaczynasz jałową dyskusję, właściwie nie wiem w jakim celu.Uśredniając, trasa normalna:
5L x ~5.30zł = 26,50zł benzyna
6,5L x ~2.30zł = 15zł gaz
Autostrada:
7L x 5,30zł = 37zł
8L x 2.30zł = 18,50zł
Miasto:
6,5L x 5,30zł = 34,50zł
8,5L x 2,30zł = 19,50złNie opłaca się lol. Oszczędzając średnio 15zł na 100km instalacja zwraca mi się po 7tysiącach kilometrów, czyli jakieś 5miesięcy. U mnie dłużej, bo przez zimę palił więcej (mrozy itd to nie narzekałem i myślałem że to normalne, potem okazało się, że regulacja była kiepska, choć i tak nie miałem drożej jak na PB).
-
Czyli w trasie
schodzisz poniżej 4L?Nigdzie i nigdy nic takiego nie pisałem, ale zejście do 4,5l/100km w trasie to żaden problem.
Tak jak mówię,
dobiera się już od pięciu lat jak nie lepiej.Tylko, że żaden rząd nie był tak pazerny na kasę jak obecny!
Niepotrzebnie znowu
zaczynasz jałową dyskusję, właściwie nie wiem w jakim celu.
Uśredniając, trasa
normalna:
5L x ~5.30zł =
26,50zł benzyna
6,5L x ~2.30zł =
15zł gaz
Autostrada:
7L x 5,30zł = 37zł
8L x 2.30zł =
18,50zł
Miasto:
6,5L x 5,30zł =
34,50zł
8,5L x 2,30zł =
19,50zł
Nie opłaca się lol.
Oszczędzając średnio 15zł na 100km instalacja zwraca mi się po 7tysiącach
kilometrów, czyli jakieś 5miesięcy. U mnie dłużej, bo przez zimę palił więcej (mrozy
itd to nie narzekałem i myślałem że to normalne, potem okazało się, że regulacja
była kiepska, choć i tak nie miałem drożej jak na PB).Tylko w przypadku "trasy normalnej" wynik spalania się zgadza. W reszcie wypadków nigdy nie udało mi się osiągnąć tak wysokiego spalania jak napisałeś...
Zapomniałeś doliczyć do kosztów instalacji jej obsługi, szybszego zużywania się niektórych elementów (i nie mów, że to nieprawda, bo nie ma szans, żeby auto które fabrycznie nie jest przystosowane do LPG nie miało żadnych skutków ubocznych!) i wyższej ceny badania technicznego (tak, wiem, groszowa sprawa, ale ja wolę te "grosze" wydać na co innego, a nie "marnować" na badanie!). -
http://zlosniki.pl/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=1069805#Post1069805 - 6,5L, a podobno nigdy do takiego wyniku nie doszedłeś, gdzieś wspominałeś o 7L w mieście zimą, na KlubSuzuki chyba. Nawet zakładając 6L (bo nie wierzę że da się mniej w mieście, które nie jest Kozią Wólką) i tak się opłaca. A może w Twoim egzemplarzu Swifta nie byłoby 8,5L na gazie tylko mniej?
http://zlosniki.pl/ubbthreads.php?ubb=showflat&Main=80094&Number=1069106#Post1069106 7L autostrada. Sam pisałem o 10L ale to była spieprzona regulacja o czym już wspominałem.
Wypierasz się tego co sam pisałeś? Koszt instalacji - 1000zł, napisałem przecież że samo to się zwraca 7tys. kilometrów, więc nie pominąłem tego jak napisałeś. Obsługa instalacji? Mówisz o filtrze gazu za 30zł co 30tysięcy kilometrów? Szybsze zużywanie się? Czego? "Nie mów że tak nie jest bo fabrycznie nie było LPG" to kiepski, niezbyt przekonujący mnie argument. Należy dbać o stan świec i kabli, bo LPG wybacza mniej jak PB, ale to chyba logiczne dla każdego właściciela auta który uważa że dba o samochód? Droższe badanie? Przecież to tydzień jazdy na LPG, również kiepski argument. Nie wiem po co zaczynałeś dyskusję. Ja Ciebie nie przekonam czego bym nie napisał, ja też z LPG dzięki Twoim argumentom nie zrezygnuję. Podyskutujemy na spocie -
http://zlosniki.pl/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=1069805#Post1069805 - 6,5L, a
podobno nigdy do takiego wyniku nie doszedłeś, gdzieś wspominałeś o 7L w mieście
zimą, na KlubSuzuki chyba.Zimą się nie liczy, bo mój Swift przechodzi wtedy w drugą naturę - SMOKA!
-
Oj tam oj tam, w sumie też mogłem Motostat dopiero po zimie założyć. Wtedy byłaby 7 z przodu
-
U mnie powoli spada ze średniej 6,15. Już mam 6,125 po dwóch tankowaniach.
-
9,13L x 2,5 = 22,80zł
6,12 x 5,5 = 33,60 zł
Dobra, żartowałem, nie wracajmy do tego tematu -
U mnie powoli spada
ze średniej 6,15. Już mam 6,125 po dwóch tankowaniach.tyle to ja mam w mieście wożąc ludzi, walizy itp z większym silnikiem, to nie ma rewelacji
a co do wypowiedzi Krzemola, że mniej niż 6l po mieście się nie da to - da się, jak wlałem ceramizer, gdzie nie moglem mieć wysokich obrotów i max obr były 2700 (przez cały bak), to spalanie wyszło 5,2l gdzie 120km zrobilem poza miastem, reszta non stop wawa
I gaz zamula auto nawet jak jest super wyregulowany to instalacja waży swoje a w swifcie każde dziesięć kilo czuć pod nogą...
I nie można tak porównywać do końca, że 15zł taniej na 100km w gazie niż benzynie, a benzyna na rozruch? A przeglądy droższe? A więcej napraw związanych z podzespołami związanymi z gazem? Regulacje itp? To wszystko kosztuje... Aczkolwiek wiadomo, że tak czy inaczej gaz się opłaca