[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33
-
jak zakładasz alusa
i nakrętkę do stalówek to ledwo łapieMam nakrętki do alusów. Na te ze stalówek to w ogóle bym kół nie przykręcił...
ja już się nauczyłem wymieniać opony z
kluczem dymano...A nie przypadkiem dynamo?
w sumie od momentu jak musiałem wymienić większą część nakrętek bo
ktoś je poprzeciągałMi się jeszcze nie udało, a koła dokręcałem dziś już po raz kilkunasty, więc jak widać mam wyczucie w łapach.
-
no ale przecież od
tego są nakrętki od alusów, to nie ma co się dziwić, bardziej gdyby pasowały dobrzetylko już widziałem magików, którzy zakładali alusy i nakrętki ze stalówek w swifcie :]
-
A nie przypadkiem
dynamo?Dymano i jusz
Mi się jeszcze nie
udało, a koła dokręcałem dziś już po raz kilkunasty, więc jak widać mam wyczucie w
łapach.Albo brak pary
-
tylko już widziałem
magików, którzy zakładali alusy i nakrętki ze stalówek w swifcie :]Ja kupiłem Fondmetale od kolegi Kubaster i on 3 sezony jeździł na nich z nakrętkami od stalówek.
Sam kupiłem nakrętki do alusów, jeździłem z nimi 1 sezon, a teraz już znowo drugi sezon będę jeździł na nakrętkach od stali...
Powód - nakrętka stożkowa łapie na ok. 5 mm gwintu, a nakrętka standardowa na 8 mm
-
Powód - nakrętka
stożkowa łapie na ok. 5 mm gwintu, a nakrętka standardowa na 8 mmU mnie stożkowa łapie więcej, bo w felgach są otwory na te stożki.
Także śruby od stalówek u mnie by nic nie złapały... -
Powód - nakrętka
stożkowa łapie na ok. 5 mm gwintu, a nakrętka standardowa na 8 mmjak to Pan zmierzył
-
jak to Pan zmierzył
Zapewne "na oko"
Ale to wystarczy żeby zobaczyć różnice, że ta mniej a tamta więcej... -
Zapewne "na oko"
Ale to wystarczy
żeby zobaczyć różnice, że ta mniej a tamta więcej...nie do końca, tak jak pisał ktoś wyżej - dużo zależy od gniazd w feldze
-
Dokładnie. Nie ma opcji aby moje Borbety przykręcić nakrętkami od stalówek (a próbowałem zaraz po zakupie aby przymierzyć).
-
jak to Pan zmierzył
Więcej zwojów łapie standardowa nakrętka
-
Więcej zwojów łapie
standardowa nakrętkaOświadczam Ci, że w przypadku moich alusów (i pewnie nie tylko) nie jest to prawda!
-
To dziwne, bo moje atiwe da się przykręcić nakrętkami od stalówek, sprawdziłem bo byłem ciekaw.
-
To dziwne, bo moje
atiwe da się przykręcić nakrętkami od stalówek, sprawdziłem bo byłem ciekaw.U mnie przykręcić przykręcisz, ale:
- Nie złapiesz tak dobrze gwintu jak w przypadku nakrętek stożkowych.
- Zniszczysz "gniazda" nakrętek w felgach.
-
hm, u mnie jakieś cuda wianki były w tych atiwe bo środek chyba roztaczany był jak i gniazda, więc kij go wie..., a i stalowe gniazda mam na dodatek, wprasowane są w felgę.
-
Oświadczam Ci, że w
przypadku moich alusów (i pewnie nie tylko) nie jest to prawda!Ale Fondmetale widać są uniwersalne
-
Ale Fondmetale
widać są uniwersalneAle jak dla mnie (bez obrazy) brzydkie.
-
IMO Fondmetale są ładniejsze od Twoich, ale to oczywiście kwestia gustu
-
Jako, że na majówkę praktycznie co roku gdzieś wyjeżdżam to i tak się stało w tym roku.
Dziś trochę pojeździłem po okolicy to i kilka ciekawych fotek udało się Suzkowi strzelić.Foteczki z majóweczki:
Strasznie korciło mnie, żeby znaleźć gdzieś odpowiednie miejsce na fotkę z wiatrakami i w końcu się udało:
No i na koniec fotka która najbardziej mi się spodobała:
Fotki z wiatrakami robiłem przy bardzo fajnej drodze (nr 205 Sławno - Darłowo). Dlaczego fajna? Już wyjaśniam:
- Genialny asfalt.
- Dużo wiatraków przy drodze (a ma być jeszcze więcej, bo powstaje cała ich "farma" w tej okolicy).
- Trasa jest dość kręta, więc fajnie przejeżdża się każdy zakręt przy sporej prędkości (praktycznie przed każdym jest ograniczenie co równa się z tym, że nie było żadnego na którym bym nie złamał przepisów ).
Droga dużo ciekawsza od głównej drogi do Darłowa (nr 37). Jeśli ktoś będzie w tej okolicy to szczerze polecam!
-
Świetna reklama walki z rdzą w swifcie - walka z wiatrakami
Ja też zaraz wyjeżdżam na majówkę, ale jakiekolwiek zdjęcia byłyby raczej kompromitujące
-
Stoo lat stoo lat tirurururuu