[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33
-
Witam!
Tak jak większość aktywnych forumowiczów tak i ja postanowiłem nieco napisać o swoim Świstaku . Jest to Swifcik 1.0 Mk IV z 1998r. Zakupiłem go w kwietniu 2009r. od pierwszej właścicielki z przebiegiem o ile dobrze pamiętam ok. 130 tys. km(zdjęcia sprzed kupna zamieszczone w "fotki naszych aut"). Do teraz zrobiłem nim 161 tys. km czyli przejechałem ok. 31 tys. km. Samochód nigdy nie sprawił mi kłopotów podczas podróży po Polsce. W planach mam wypad za granicę tylko jeszcze nie jestem na tyle pewien ,że się nic nie wydarzy...
Generalnie mój Suzek to kompletna seria! Jedyne zmiany(kosmetyczne!)zostały wprowadzone we wnętrzu i trochę na zewnątrz ,a mianowicie:- przykleiłem kilka naklejek(bo jak wiadomo naklejki zawsze dodają te kilka KM ) i odmalowałem znaczek na masce bo zmatowiały już był trochę(polecam do tej operacji srebrny marker olejny ,znaczek ładnie się błyszczy i wygląda jak nowy ; żeby mi go tylko teraz nie ukradli )
- założyłem 13" głośniki na tylnej półce
- pomalowałem zaciski i bębny na czerwono
- założyłem chromowaną końcówkę wydechu(tył prezentuje się teraz o niebo lepiej )
- wymieniłem drążek i mieszek zmiany biegów
- założyłem pokrowiec na kierownice(bo mam tą dwuramienną ,strasznie cienką i mnie wkurzała ; z pokrowcem jest grubsza i lepiej leży w dłoni)
- zamontowałem sobie kieszenie z GTI w drzwiach(strasznie mało jest schowków w Swiftach ,więc zawsze mam miejsce na kilka gratów więcej )
- zmieniłem seryjne tylne boczki na te z GTI(są lepsze bo mają materiałowe wstawki i ładniej wyglądają ; poza tym jeden oryginalny miałem pęknięty)
- z przymusu wymieniłem radio na nowsze(po kradzieży w październiku ub. roku) ,a dokładnie na JVC(poprzednie było tej samej firmy i się przywiązałem dlatego znowu JVC; może i nie miało MP3 ale mi wystarczały płyty) + szyba z prawej strony oczywiście
- w tym roku założyłem alu felgi 14" i kupiłem do nich oponki 165/60 R14(generalnie Suzek na felach to już nie ten sam Suzek )
Boczki i kieszenie dostałem od użytkownika bcn. Jeszcze raz wielkie dzięki!
O newsach z życia Suzka będę informował na bieżąco...
-
no i mnie się podoba ładnie się prezentuje
-
Ładne kółka, teraz tylko białe kierunki przednie i boczne + lotka z GTI na tylną klapę
Pomyśl jeszcze nad kierownicą z GS/GTI naprawdę jest super i pasuje Plug&Play
-
Ładne kółka, teraz
tylko białe kierunki przednie i boczne + lotka z GTI na tylną klapę
Pomyśl jeszcze nad
kierownicą z GS/GTI naprawdę jest super i pasuje Plug&PlayZa lotką bym się chętnie obejrzał ,a co do kierownicy to już się nawet przyzwyczaiłem... W planach mam zamontowanie rozpórki z przodu ,ale na razie to tylko plany...
-
Ostatnio(dokładnie 05.07.) wymienione przednie wahacze ,bo stare luzy miały i mi w układzie kierowniczym stukało... Co prawda okazało się ,że stuki nie zniknęły ,ale skoro wahacze miały luzy to na razie święty spokój jest z nimi...
-
Ostatnio(dokładnie
05.07.) wymienione przednie wahacze ,bo stare luzy miały i mi w układzie
kierowniczym stukało... Co prawda okazało się ,że stuki nie zniknęły ,ale skoro
wahacze miały luzy to na razie święty spokój jest z nimi...Sprawdź łączniki stabilizatora - jeśli masz stabilizator
-
Sprawdź łączniki
stabilizatora - jeśli masz stabilizatorWczoraj okazało się że stuki pochodzą z drążków kierowniczych, a przy okazji wyszło że mam do wymiany lewą poduchę silnika. Ile zachodu było żeby ją znaleźć to lepiej nie mówić ,a i tak w końcu okazało się że mają ją w serwisie 500 m od mojego domu...
Dzięki za tropy w sprawie stuków! -
Wczoraj zamontowane z tyłu nowe amorki (KAYABY) po roku użytkowania poprzednich (Magnumy). Stare poszły do reklamacji ,a do nowych dopłata i śmigamy...
-
Wczoraj zamontowane
z tyłu nowe amorki (KAYABY) po roku użytkowania poprzednich (Magnumy). Stare poszły
do reklamacji ,a do nowych dopłata i śmigamy...A co się działo z Magnumami? Nie trzymały czy ciekły?
-
Prawy mi na nierównościach stukał. W serwisie powiedzieli mi, że prawdopodobnie się "przyciera" i generalnie luzy jakieś miał w mocowaniu. A tak generalnie to nie miałem do nich żadnych zastrzeżeń...
-
Fotka z dziś z drogi na Gubałówkę...
-
jeszcze plyta pod silnik, wysoki zawias jest i mozna na sam szczyt sie wbijac.
-
Kilka pożegnalnych fotek z Zakopca na ten rok...
Zdjęcia zrobione pod Polaną Szymoszkową.
-
Kółeczka aż po oczach rażą
-
wszystko fajnie , ale te naklejki WRC i to coś obok modelu auta szpeci tył i to bardzo.
na tych felgach i na seri sprężynach wygląda jak auto do offroadu
-
Już kilka razy seryjne sprężyny uratowały mnie od utonięcia lub ugrzęźnięcia, więc nie mam zamiaru go obniżać. Poza tym u mnie na osiedlu są po prostu miliony leżących policjantów, więc na drugi dzień miałbym urwany zderzak...
-
Kółeczka tak, ale cały samochód przykryty paro milimetrową warstwą kurzu/piasku. Z resztą na zdjęciach widać...
-
A kolega na spota w sobotę to wpadnie?
Naklejki warcy rycy cescy(WRC) szpecą, oj szpecąąą -
A kolega na spota w
sobotę to wpadnie?Spota w sobotę to ja będę miał, ale w wersji mini bo z kolegą none7 w Gostyninie...
-
Wczoraj wymieniona po prawie 3 latach żarówka od podświetlenia dmuchawy. Gdyby nie manual na technicznym pewno dalej bym jeździł bez podświetlenia, bo nie podejrzewałem że jest do niej taki łatwy dostęp...
A tutaj fotka jak się teraz prezentuje podświetlenie...