[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33
-
Podsumowanie wyjazdu:
Suzek przejechał dystans ponad 2900 km przy średnim spalaniu, które ani razu nie przekroczyło 5l/100km, więc jestem pod mega wrażeniem! Nowe hamulce sprawdziły się genialnie, łożyska wytrzymały i moje kolano też. Przedostatniego dnia pobytu wybrałem się z córką gaździny na "bieganie" po górach to dziołcha mnie tak przegoniła pod górę (w dół nadążałem bez problemu), że myślałem, że wyzionę ducha. :P Trasę, którą wg czasów z mapy/drogowskazów mieliśmy zrobić w 10 godzin i 10 minut zrobiliśmy w 5 godzin i 30 minut. :D CHCĘ WIĘCEJ TAKICH WYJAZDÓW!!!
Na zakończenie "wisienka na torcie", czyli obiecana fotorelacja: Tatry i okolice 2019
P.S. Jeśli pogoda dopisze to w najbliższą niedzielę kilkudniowy wyjazd na typowe "nic nie robienie" na Mazury, aby zresetować się przed nadchodzącym wielkimi krokami kolejnym rokiem szkolnym w pracy ;)
P.S. 2 Jeśli komuś bardzo podoba się jakaś fotka to mogę podesłać ją w pełnej rozdzielczości. Zainteresowanych zapraszam na prive. :) -
Ech... Piękne okolice, piękna pogoda, piękna wycieczka... Przypominają mi się czasy, gdy i ja łaziłem jak głupi po Tatrach...
Gdzie zamieszkałeś? Jakie były warunki, koszty? Polecasz to miejsce czy niekoniecznie? -
-
@BPX33 ty weź lepiej sprawdź czy nie masz nic z śródstopiem, bo nawet pęknięte coś może być a ciebie lekko boli, a ciężko to się leczy.
-
@leo od 3 lat jeżdżę do Zębu. Nocleg 20 zł, śniadanie/kolacja 5 zł, obiad 10 zł. Polecam, bo inaczej bym tam nie wracał ;)
@pacior łoo Panie! To żeś się załatwił na cacy. A chociaż wiesz przez co jesteś w takim stanie?
@likaon a co ma śródstopie do kolana? Jak nie będę mógł chodzić to wtedy pójdę do lekarza ;) A jak mi powie, że nie mogę już jeździć w góry to odrąbię sobie "zepsutą" nogę i będę chodził dalej :P Nie ma bata, żebym przestał chodzić po Tatrach! Choćbym miał się czołgać to będę dalej jeździł :)
-
@BPX33 ja kolano rozwaliłem schodząc z góry zimą w okolicach.. Braniewa 😁 teren zdradliwy, śnieg po kolana, kilka razy wpadałem do wody, pod śniegiem cienki lód a ja w zimowych kaloszach które niezbyt stabilizowany nogi.. i tak 4 dni po 15-20km marszu przy temperaturze poniżej minus 15..
Też mimo bólu z gór nie rezygnuję, w poniedziałek mam konsultacje u ortopedy
-
@BPX33 Aj, coś mi się ubzdurało że to stopa boli. No nic, nie było pytania.
-
Urlop, urlop i po urlopie. Na zakończenie był udany wyjazd na Mazury. Pogoda może idealna nie była, ale nie ma co narzekać. ;)
Takie tam z widokiem na Jezioro Śniardwy:
-
W poniedziałek odstawiam Suzka do warsztatu na jego "najgrubszą" naprawę w historii. Zobaczymy co wyjdzie po oględzinach, ale tanio na pewno nie będzie... :/
Znowu miałem dylemat czy już z tym nie skończyć (i nie kupić jakiegoś nowego auta), ale trzymam się zasady, że ma on u mnie dożywocie. :) -
@BPX33 napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
W poniedziałek odstawiam Suzka do warsztatu na jego "najgrubszą" naprawę w historii. Zobaczymy co wyjdzie po oględzinach, ale tanio na pewno nie będzie... :/
A co mu się stało? 🤔
-
@Gooral motur panie, motur :)
-
@Gooral napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
A co mu się stało? 🤔
Tak jak napisał @likaon. W najmniej optymistycznym wariancie skończy się na remoncie silnika.
-
-
A co mu się stało? 🤔
Tak jak napisał @likaon. W najmniej optymistycznym wariancie skończy się na remoncie silnika.
Co mu dolega? Rzucił palenie, olej polubił za bardzo?
-
@leo prawie 280k km.
@Gooral od ok. pół roku zaczął puszczać bąki przy odpalaniu (na zimnym silniku). Podczas jazdy nic nie widać, ale na 7 tysięcy przejechanych kilometrów dolałem mu prawie 2 litry oleju. Objawy są podobne jak były u kolegi @rav52v, czyli zaczął brać olej, a spadło spalanie (jadąc z prędkościami ekspresowymi nie idzie przekroczyć 6l/100km). -
@Gooral od ok. pół roku zaczął puszczać bąki przy odpalaniu (na zimnym silniku). Podczas jazdy nic nie widać, ale na 7 tysięcy przejechanych kilometrów dolałem mu prawie 2 litry oleju. Objawy są podobne jak były u kolegi @rav52v, czyli zaczął brać olej, a spadło spalanie (jadąc z prędkościami ekspresowymi nie idzie przekroczyć 6l/100km).
Jak tak to nic tylko się cieszyć. Lać tani olej, jeździć, obserwować 😉😂 żartuję oczywiście, byłaby to taka anty hybryda na miarę tamtych czasów 😂
-
No i nie mam auta na 1,5 miesiąca... :(
-
No i nie mam auta na 1,5 miesiąca... :(
Panie, co ten fachowiec silnik z Japonii ściąga?
Tak btw., historia z tym motorem to może dobry moment, żeby zrobić swapa na 1.3 albo na 1.3 GTi? :D -
Panie, co ten fachowiec silnik z Japonii ściąga?
Normalnie byłoby ok. miesiąca, ale zaraz Święta, Nowy Rok itp. itd.
Na razie musi rozgrzebać i sprawdzić co jest do wymiany, a jak to w serwisie nikt nie czeka na Ciebie z otwartymi ramionami, żeby zająć się tylko i wyłącznie Twoim autem. ;)Tak btw., historia z tym motorem to może dobry moment, żeby zrobić swapa na 1.3 albo na 1.3 GTi? :D
Taaa! I władować się na minę... XD
1.3 z GTi niezajeżdżone w KJS'ach nie istnieją, a jak istnieją to ktoś krzyknie ze 3-4k PLNów.
Z kolei zwykłe 1.3 interesowało by mnie tylko i wyłącznie to z Mk V (86 KM), bo przesiadka na 68 KM to śmiech na sali.
Ale problemów jest kilka. Samo kupno silnika to grosze, ale niestety wszystkie są już wyciągnięte z aut, więc nawet nie ma jak ich sprawdzić. Swap i przerobienie/dorobienie mocowań to duży koszt, a jak się okaże, że jeszcze silnik to kupa złomu to dochodzi remont. Zbyt duże ryzyko, a zbyt mały zysk...Jeśli okaże się, że w moim silniku będzie remont całkowity to biorę się za delikatną poprawę osiągów. Wymienię wydech, kolektor, może dolot, ale to takie gdybanie teraz.
Jak już naprawdę nie będzie mi się chciało tego ciągnąć tu kupię SSS'a Mk VII! :P
-
Jak już naprawdę nie będzie mi się chciało tego ciągnąć tu kupię SSS'a Mk VII! :P
I pewnie Brodzik edyszyn...?