[moje auto] Suzuki Swift GTi mk2 1990r dedykowany by MKV
-
Sorki, nie
wiedziałem że swift ma pompę wody na pasku alternatora.Ano ma jak Polonez
-
Niekoniecznie
trzeba zmieniać alternator. Ale warto sprawdzić prąd ładowania. Jak będzie za duży,
to mogą się dziać cuda. Wtedy rzeczywiście trzeba alternatora naprawić lub zmienić.Odłączyłem kostkę wzbudzającą alternator (ta zielona w nim) i podczas jazdy poza tym, że jest oczywiście niskie napięcie (brak ładowania) to nie ma absolutnie żadnej różnicy więc to chyba raczej nie alternator
-
Wiązka główna od ECU wymieniona - tamta miała jakąś rzęźbę ale raczej nie to był powód bo problem pozostał
Czujnik ciśnienia paliwa chyba jest zwalony bo nie daje żadnych wskazań (wskaźnik działa) więc ciśnienia nie sprawdziłem jeszcze (powinno być utrzymywane 255kPa według service manuala).Przez głowę przetaczają mi się już rżnie głupie pomysły w czym w związku z tym może być problem - kiepska kompresja, pogięte korbowody po dostaniu się płynu chłodniczego przy przegrzaniu itp... ehhh....
-
Tyle czasu walczysz i nic...to musi dobijać
I z Galantem też parę "ciekawych" problemów miałeś -
Tyle czasu walczysz i nic...to musi dobijać
I z Galantem też parę "ciekawych" problemów miałeśZ Galantem to drobnostki w porównaniu do Swifta... tam to z alternatorem tylko jazda była praktycznie poza innymi rzeczami które się zużyły.
No dobija ta problematyka w Swifcie. Chyba go do PromotoR'a jednak wstawię na te cholernie drogie testy ale może wreszcie znajda problem... tylko jeszcze kompresję sprawdzę.
-
Mniej problemów, bo mniej grzebany
-
Mniej problemów, bo
mniej grzebany+1
Btw w Galancie już doszedłeś gdzie się zapodziały brakujące kunie ?
-
+1
Btw w Galancie już doszedłeś gdzie się zapodziały brakujące kunie ?Jeden wtryskiwacz benzynowy niedomagał co mi stwierdzili ludzie z Japan Motors już na zlocie (na wolnych obrotach widać było i dało się ręką wyczuć lekkie wibracje silnika których nawet komputer nie wykazywał). Wtryskiwacze zostały wymienione.
Na hamowni jeszcze nie byłem więc Ci nie powiem czy koniki wróciły
Z innych powodów podejrzewać można np przytkane katalizatory (w sumie 4 a przecież samochód ma 243tys km przebiegu w tym jakieś chyba 60tys km na LPG)No ale wracajmy do tematu Swifta - muszę mu kompresję sprawdzić - wydaje mi się, że coś nie równo pali na którymś cylindrze.
-
No ale wracajmy do
tematu Swifta - muszę mu kompresję sprawdzić - wydaje mi się, że coś nie równo pali
na którymś cylindrze.Kompresja bez wcisnietego pedalu gazu:
14.5
14
14.5
14.5 -
Czyli na jednym coś się różni
-
tyle to nic
-
Ale problem pojawia się przy wyższych obrotach, więc może troszkę się to przyczynia...
-
Ale problem pojawia
się przy wyższych obrotach, więc może troszkę się to przyczynia...Tyle to ma nowy silnik (dziś mierzyliśmy również jakiegoś rajdowego Swifta i miał po 11 ) więc dobrze jest a ten cylinder zawsze miał niższą o tyle kompresję - nawet na innych zaworach, tłokach, ze starymi pierścieniami itp - nie wiem dlaczego
Dziś mi wpadł do głowy pomysł przy zabawie wyprzedzeniem zapłonu:
1. Wyprzedzam zapłon na aparacie na maxa
2. W Ecumasterze odpowiednio opóźniamy zapłon - dla niższych obrotów będzie bardziej wyprzedzony bo z małym wyprzedzeniem kicha trochę jest a na wyższych będzie opóźniany bo stanowczo lepiej pracuje silnik i nawet te 5500obr/min często przechodzi bez zająknięcia. -
Nie lepiej wyeliminowac problem niz probowac go zatuszowac grzebaniem w zaplonie ecumastrem? Wroc ze wszystkimi gratami do pelnej serii lacznie w walkami.
-
Nie lepiej
wyeliminowac problem niz probowac go zatuszowac grzebaniem w zaplonie ecumastrem?
Wroc ze wszystkimi gratami do pelnej serii lacznie w walkami.Wystrojenie silnika to hcyba jest najwłaściwsza rzecz - nie uważasz?
Po co mam płacić za dwukrotna wymianę wałków (ładne kilkaset złotych) skoro wiem, że silnik na tych wałkach może dobrze pracować do 2 miesiące na nich jeździłem? Wiadomo, ze nie wałki są problemem. Wiadomo też ze opóźniając zapłon problem praktycznie znika.
Najwyraźniej z jakiegoś powodu zapłon zostaje zbytnio przyśpieszony przy zwykłych obrotach, ale zaparaz zapłonowy z zawartym w nim czujnikiem Halla czyli czujnikiem
położenia wałka rozrządu już wymieniłem. W GTi chyba nie ma innego czujnika który by odpowiadał za wyprzedzenie zapłonu? -
tps, przepływka ?
-
tps, przepływka ?
Z czym do ludzi?
Takie rzeczy to testowane były już dawno - wątek się ciągnie chyba juz od 10 stron jak nie lepiej -
moze sprowadz go do serii, a pozniej wkladaj pojedynczo te rzeczy, ktore byly modzone? moze cos z tym jest nie tak?
-
moze sprowadz go do
serii, a pozniej wkladaj pojedynczo te rzeczy, ktore byly modzone? moze cos z tym
jest nie tak?Rozważałem taką opcję ale po naradzie wniosek jest taki - samochód jeździł na tych wałkach dobrze i ma jeździć dalej na tych wałkach, wiec trzeba go doprowadzić do stanu żeby na nich dobrze pracował a nie na seryjnych - reszta rzeczy co się dało jest seryjna.
Poza tym co może być nie tak z wałkami rozrzadu? To jest kawałek metalu - o ile się nie wytarły krzywki czy nie wyrobiły się kliny na kółka rozrządu lub nie ma pęknięć to co niby innego z nimi może być nie tak?
Problem ewidentnie leży gdzieś indziej. -
Po co mam płacić za
dwukrotna wymianę wałków (ładne kilkaset złotych)GRUBOOOO....