Suzuki Swift GTi - przywracamy go do nowości
-
Padł w trasie, 200km od wyjazdu ze Szczecina ledwo co kupionym autem .
-
Padł w trasie,
200km od wyjazdu ze Szczecina ledwo co kupionym autem .Albo go przykatowałeś w trasie, albo sprzedający wiedział co jest grane i szybko sprzedał
-
no jedyna opcja, chyba ze jechałeś do Tarnowa na jedynce
mi sie nie udało przez 2 lata
-
Albo go
przykatowałeś w trasie, albo sprzedający wiedział co jest grane i szybko sprzedałjeździłem tym autem na co dzień i nie było żadnych oznak tego co się później wydarzyło. Przyznaje, że też czasami dawałem mu ostro w pędzel i szedł jak głupi. Zresztą ten silnik trzymał moc najlepiej ze wszystkich GTi w Szczecinie. Trzymał serie, niestety nie hamowałem go po zmianie dolotu i wydechu, ale szedł bez porównania lepiej. No głupio wyszło, ale niestety wychodzi na to, że to złośliwość rzeczy martwych.
-
jeździłem tym autem
na co dzień i nie było żadnych oznak tego co się później wydarzyło. Przyznaje, że
też czasami dawałem mu ostro w pędzel i szedł jak głupi. Zresztą ten silnik trzymał
moc najlepiej ze wszystkich GTi w Szczecinie. Trzymał serie, niestety nie hamowałem
go po zmianie dolotu i wydechu, ale szedł bez porównania lepiej. No głupio wyszło,
ale niestety wychodzi na to, że to złośliwość rzeczy martwych.Tak się czasem zdarza Życie
-
swift dostał kolejne ciekawe fanty , czyli zmieniony EProom ( chip) w komputerze , jest to "tom's rally chip" sciągany zza wody . Podobno ma zgrzebany mapy paliwa, zapłon no i odcięcie przesunięte na 8600rpm. Auto fajnie się zbiera , czuć że coś się dzieje i do 7500rpm ciągnie na prawde super , powyżej tych obrotów nie dzieje się nic i nie ma sensu tak wysoko kręcić silnika.
komputer został zmodyfikowany i ma wlutowaną podstawkę. Teraz mogę bez problemu podmieniać kości pamięci
zrobiłem też porządek w bagażniku i wywaliłem moją płytę MDF 10mm z podłogi celem redukcji wagi , została też włożona inna skrzynka dla glośnika , także lżejsza , powywalane kilka pierdól - ogólnie walczę z wagą bo swiftowi robi to OGROMNĄ różnicę. Na ruszt poleci też hak który waży 16kg
-
Brałbym te Kenwoody
-
Brałbym te Kenwoody
stare fajne piece, ale czasem trafiają się równie fajne w przyzwoitej kasie ale rodem z USA
-
Brałbym te Kenwoody
Ta, piszczałyby jak Kamaz podczas skręcania
-
kolejny dzien z serii ja + suzuka
Na pierwszy ogień poszło uszczelnienie silnika + zmiana oleju. Jako że do uszczelniaczy trzeba zdejmować rozrząd , opuścić cały silnik do dołu , do miski olejowej zdjać kolektor - wiec z pierdół wyszły dwa pracowite dni.
uszczeleczki takomy
simering na wale byl bardzo twardy i widać było śladu oleju w okół niego. Choć nie wiem czy za olej z przodu silnika był odpowiedzialny właśnie ten simering i misa olejowa?
uszczelnione zostały też wałki rozrządu simeringami od Corteco
misa olejowa wyprostowana , oczyszona z rdzy i w srodku z syfów + malowanie na czarny mat
a tak prezentuje się mój czyściutki motorek od środka
olej wlałem Liqui Moly MoS2 - Leichtlauf 10W40 , filtr nippon'a , uszczelki NKN , takoma , corteco , uszczelka korkowa do misy + sylikon Dirko by Erling , usztywniona poduszka od strony rozrządu
-
jak ja nienawidze robic przy mechanice a widze ,ze tobie to sprawia nawet przyjemnosc
-
a skąd masz taką fajną uszczelke pod miskę bo też będę musiał wymienić a nie mam pojęcia gdzie to mogę dostać
-
simering na wale
byl bardzo twardy i widać było śladu oleju w okół niego. Choć nie wiem czy za olej z
przodu silnika był odpowiedzialny właśnie ten simering i misa olejowa?U mnie tak.
misa olejowa
wyprostowana , oczyszona z rdzy i w srodku z syfów + malowanie na czarny mat
Moja też tak wyglądała 4 miesiące temu. Teraz wygląda jak przed czyszczeniem i malowaniem...
Ale Ty masz o tyle dobrze, że lato idzie to nie zdąży Ci sól jej podgryźć. -
@ box - nie sprawia mi frajdy , na pewno nie to co robiłem ostatnio bo było dużo rozkręcania , mycia , zerwane gwinty w misce i nadal nie jest idealnie mimo że dalem i zrobilem to co moglem - już misa w jednym miejscu sie poci franca - ale tym razem to olam
bincool uszczelka jest z zestawu takomy - cena za calosc 55zł
sprężynka od rozrządu zabiła g13b w aucie Danbara ;( Czyli jednak od razu miałem racje że winowajcą jest rozrząd
-
od dawien dawna wiadomo ze w gitajcu sprężynkę należy obowiązkowo ściągnąć
-
jak na razie oleju nie ubywa więc chyba operacja się powiodła
Suzi dostała nowe opony no 7.8mm bieznika wiec prawie nówki - Continetal Premium Contact 2 w rozmiarze oryginalnym dla GTika czyli 175/60/14 ofc
Oryginalna kierownica OMP Corsica
Bedą też oryginalne felgi na rynek japoński\usa\canada czyli 5calowe 14nastki , oryginalny wytwór Suzuki - prawdopodobnie z magnezu. Waga 4.7KG jednej sztuki gdzie stalówka oryginalna jest tych samych parametrów i ma 7kg
Na felgach nawet są znaczki typu "krzak". Jak znalazły się w Polsce tego nikt nie wieZważyłem też suzi i ważyła z wszystkim jak jeżdze na codzień 930kg! czyli o 100kg więcej niż seria a mimo to lata bardzo przyjemnie. Ze mna ważymy razem ponad tonę czyli tyle co połowa aut normalnych w moim mieście
Gazownia została wyregulowana , spalanie w trybie mieszanym dość dynamicznym 8-8.5l osiągi na LPG takie same jak na PB , bez problemu rozpędzam się na gazie do 190km\h
-
Katakana a nie krzaczki
Howaito - biały
-
Więcej zdjęć alufelg?
-
Więcej zdjeć felg jak już się zrobią , obecnie są w piaskowaniu - potem robię maszyne do polerowania rantów i malujemy!
Auto zostało po raz n-ty doinwestowane konretnie. Suzi dostała dwie piasty NTN oryginalne + szpilki nowe bo łożyska powoli dawały znać o sobie.
przepływka została rozwiercona na docelowe 48.5mm , niby mało bo w serii jest 45 ale przez te pare milimetrow na pewno do silnika wpadnie dodatkowe powietrze. Obecnie operacja dolot została zakończona.
porównanie do serii
A jutro jedziemy suzi w 4 osby na majówkę do Giżycka , mam nadzieje że dowiezie wszystkich do celu
-
po co maszyne do polerowania?? auto na lawarek zakladasz felge i jazda