Suzuki Swift GTi - przywracamy go do nowości
-
To przypadkiem nie ten co pomalował go nasz "domorosły" lakiernik?
-
nie , tamto auto mialo już 3 włascicieli po naszym lakierniku... To taka rajdóweczka , z klatka
-
Auto do KJS'ów czy przerabiasz na ulicznego zabijakę?
-
A ma tą przypadłość co mówiłem czy to kłamstwo było ?
-
auto ma być do rejli więc zostaje tak jak jest - czyli golas
Autko jest OK i ma się dobrze
A tutaj fotka z mojego wypadu na Tor Żerań
-
zapiąłem 4wd i pojechałem orać w polu. Daje radę można przyspieszać jak na aswalcie. W specyfikacji RWD ledwo mogłem rozpędzić się do 20km\h...
Brakuje troche mocy , sprzęgła i.... oleju Czas myśleć nad nowym silnikiem
-
zapiąłem 4wd i
pojechałem orać w polu. Daje radę można przyspieszać jak na aswalcie. W
specyfikacji RWD ledwo mogłem rozpędzić się do 20km\h...
Brakuje troche mocy
, sprzęgła i.... oleju Czas myśleć nad nowym silnikiem
Kamil wpadnij do mnie bo jeszcze mam nie zaorane pole
a tak pozatym to dobry fun musial byc, lepiej niz na sniegu -
Nowa zabaweczka ma być szybka i lekka.
Klatka trax racing - paweł trela
Krótka skrzynia
Gwint homemade na spręzynach DF + amorach koni
Długie szpilki
Felgi ala OZ + toyo r888 semi slick
kubły bimarco expert + pasy schroth
i pare innych pierdółBuda mega zdrowa jak na swifta , 1994r a nadal oryginalne progi za które można podnosić auto ! ma kilka oznak rdzy ale jest OK - przemalowany na kolor od Subaru - blue mica Obecnie bez silnika ale już coś tam szykuje do autka. Mozliwe też ze bede je sprzedawał , kiedy ukoncze budowę i zaliczę jakieś zawody
-
Silnik zamontowany
Odmalowane łapy , pokrywa , kólka itp , nowe sprzegło , nowy rozrząd oleje i płyny , nowe świece , utwardzone poduszki nowe przeguby itp. Komora odmalowana
W srodku musialem poprawić poprzedniego właściciela , czyli mocowanie foteli , pasów , odmalowanie wszystkiego( wczesniej był spray ) , instalacja poszła w izolację parciana , pare elementów odchudziłem i odwierciłem , wiazka elektryczna troche odchudzona , deska oddana do floku . Teraz szukam sklepu gdzie kupie materiał na boczki ( spienione PCV? )
Nowy fotel Bimarco Futura + pasy Schroth
-
-
No i się zesrało...
Jadę jadę... Dokrecam trójkę do prawie czerwonego pola no i słyszę że auto zaczyna chodzić coś ala Subaru. Szybka diagnoza - nie cyka jeden gar. No to podmiana świec\przewodów i nadal nie cyka. Pomiar kompresji wykazał 0 atmosfer więc trzeba bylo ściagać czapkę.
Po ściągnięciu takie oto widoki. Co najlepsze głowica była dokręcona 40NM i nie wydmuchało uszczelki a silnik nie miał lekko !
No to biegusiem do szopy po silnik z baleno 1.6 16v czyli to co zawsze chciałem zrobić - posadzić czapkę od GTi na 1.6 bloku
Przy okazji wymieniam skrzynie na krótszą od justy , odelżony został zamach u Otoczaka ( 8.5kg vs 4kg ) , nowe sprzęgło sachs + docisk oryginalny bo stare słabo działało od początku , no i wymieniam dyfer tylni na mniej wyjący.
Głowica max splanowana
Poskładany i wymyty blok 1.6
Generalnie dużo rzeczy nie pasuje.. Pasek rorządu , obudowa rozrządu , skrzynia biegów , kolektor wydechowy , uszczelka pod głowicą i kilka innych pierdół.
Ale jak złożymy to autko powinno dostać drugą młodość , w końcu to 1.6 więc auto ma mieć dużo momentu i wg angielskich for generuje koło 120hp ,a w pogotowiu czekają jeszcze ostre wałki rozrządu no i czas rozejrzeć się za Ecumasterem DET III
-
Z Zaworami to czasem tak bywa, moj mk1 z polowa takiego uszczerbku przejechal z ze 70tys jak nic.
Zmierz kompresje jaka wyjdzie na nowym silniku, bo rozne zrodla roznie mowia...
Co do skrzyn, to czy nie jest tak, ze miedzy 1.3 i 1.6 sa niewymienne (w prosty sposob) skrzynie? -
Generalnie dużo
rzeczy nie pasuje.. Pasek rorządu , obudowa rozrządu , skrzynia biegów , kolektor
wydechowy , uszczelka pod głowicą i kilka innych pierdół.
Ale jak złożymy to
autko powinno dostać drugą młodość , w końcu to 1.6 więc auto ma mieć dużo momentu i
wg angielskich for generuje koło 120hp ,a w pogotowiu czekają jeszcze ostre wałki
rozrządu no i czas rozejrzeć się za Ecumasterem DET IIIpasek rozrządu z hondy. chyba 126 zębów musi mieć.
obudowę trzzeba sztukować.
skrzynia biegów z 1.6 swifta 4x4 (+ półosie), lub 1.6 4x4 baleno (+ półosie, lub 1.3 z flanszą samuraja
kolektor wydechowy - góra z GTi { przedłużane portki u dołu z GTi)
uszczelka z G16B. mimo przesunięcia otworu olejowego z G13B bez przeróbek montowano ją
w przypadku podpory półosi mocowanej do silnika to można spróbować zastosować wg mnie podporę z 1.6 - wtedy nie możliwe ze nie trzeba nic przerabiać
-
Ale podpora chyba nie pasuje pnp i trzeba rzezbic.
Ta przekladka z samuraja pozwala podpiac 1.6 do skrzyni 1.3 bez problemu bo mi szkoda szpery i trybow Cos wiecej potrzeba?Wracajac do fotek Plastka, to widze ze czerwony silikon w wersji pro byl
-
dlatego w przypadku 4wd wg mnie najlepiej skrzynkę z 1.6 wrzycić 4x4
dla fwd jest prawdopodobnie taki inny myk (opisalem to na www.swiftcklub.org). blok g16 + skrzynia G16 z baleno + bebechy z GTi + dyfer z baleno z głownym z gti + półosie z 1.6
-
A dyfer z gti podejdzie? Bo zaden mi interes szpere wywalac a potem nowa kupowac
-
ta flansza redukcyjna nie jest plug&play.. I też są przeróbki.
Ja postanowiłem nawiercić nowe mocowania na skrzynię ( blok 1.6 jest szerszy ) . JEdna osoba tak jeździ i wszystko działa , więc spróbuje bez flanszy . Skrzyni od 1.6 4x4 nie mam - tak wiem że pasuje i wszystko jest ok , ale niestety nie posiadam...
Pasek 124 lub 125 zębow. USzczelka od baleno\vitary.
Ile planowac? Rózne wersje krążyły , ja postanowiłem zjechać max ile się dało na głowicy. WG mnie CR będzie zbliżone do GTi , coś w okolicach 9.5:1
Łapy od 1.3 wszystkie pasują pod silnik od swifta 1.6 16v ale czy od 1.6 16v od baleno? Baleno ma calkowicie inaczej montowane łapy. None wiesz może czy wszystkie otwory się zgadzają?
Kolejna niewiadoma to jak ECU poradzi sobie z dolaniem paliwa , choć motór będzie odprężony lekko więc spalania stukowego nie powinno byc. Ostateczność to DET 3 , choć na teamswift pisza ze "chipped ecu" ogarnia temat i wszystko jeździ.
Czerwony sylikon to poprzedni właściciel , ja użyje szarego dirko
-
bloki te same G16 w swifcie i baleno.
Rzeźbić będziesz tylko w podporze półosi.
Kiedyś liczyłem CR dla głowicy nie planowanej to wychodziło mi coś koło 8,6 : 1
mam nadzieję że głowica mocno splanowana dalej będzie poniżej 9, bo chcę u siebie mieć odprężone mocno, a głowicę już dorwałem tylko że po planowaniu mocnym
-
Plastekk a czy dasz rade sprawdzic jedna rzecz? Chodzi mi o tloki czy wystaja ponad blok, ew ile sa ponizej w GMP?
Jezeli chodzi o elektronike, to jak zostawisz seryjny przeplywomierz i walki to powinno dzialac - trzeba tylko zaplon ustawic od nowa. Jak nie przekroczysz 10:1 to chyba nie ma sie czym martwic, ale lepiej uszy wytezyc czy nie dzwoni nic.
Co do stopnia sprezania, to jak ma byc 8,6 po samej glowicy, to raczej mocno splanowana zrobi wiecej niz 9.
-
A dyfer z gti
podejdzie? Bo zaden mi interes szpere wywalac a potem nowa kupowacWg mnie powinien podejść dyfer z gti do skrzynki baleno. Teoretycznie obie są tzw. skrzyniami małymi. niby się przymierzam do przekładki takiej żeby w baleno swoim mieć skrzynkę z GTi, ale na razie są ważniejsze sprawy do zrobienia