Suzuki Swift GTi - przywracamy go do nowości
-
http://allegro.pl/7407-sonda-lambda-daihatsu-daewoo-honda-kia-denso-i1605555362.html planuje zakup tej , ciekawe czy oryginalna denso?
-
A wie ktos jakie oznaczenie ma sonda Denso do Gti?
tutaj maja ori produkty Ngk i Denso http://www.e-denso.pl/ -
dostalem odp
http://www.e-denso.pl/advanced_search_result.php?keywords=1000
dedykowana sonda z odpowiednia kostką. lub niwersalna za 85zł
ubek19 na pewno są tu oryginalne lambdy denso?:)
-
Na pewno bo brałem od nich kable Ngk i ściągali mi z niemiec przyszły prosto.
Ja bym brał ta Dox-1000, a jak nie to Ngk tylko ta jest droższa okolo 150zł tez u nich mozna kupić. -
swift znowu rozebrany
Jestem w trakcie robienia układu wydechowego , dziś po 3-4 godzinnej walce odkręciłem portki , uwalilem 3 śruby , jedna została i nie mam jak jej odkręcić..
Zmieniono w przeciągu 2 tygodni
Zawieszenie -40mm na sportowe
Oryginalna , nowa dedykowana sonda lambda firmy DENSO
W końcu założylem pierścienie centrujące na felgi
Uszczelka pod kolektor ( 25zł jakby ktos chciał )
ładnie obspawane portki
pomalowanie przednich zacisków motipem
Bandaż na kolektor Babilion JDM
Nowy olej w silniku Valvo Maxlife 10w40
Termostat 88C
Olej w skrzyni valvoline durablend gl-4 75w90
Wygłuszonie drzwi + HERTZ HSK 165
Zrobiłem panele pod głosniki
Zrobiona podłoga w bagaznikuZostało do zrobienia:
leciutko przyciemnić szyby , zrobić luz na drażkach od biegów ( da rade kupić te tuleje od drążków ? )
Kupić nabe z kierownicą ( nigdzie nie mogę znaleść;/ )
zrobić coś z maglem bo za ciezko chodzi
kupić opony 185\55 lub 195\45 bo 50 nie jest za dobre przy -40mm w zawiasie
założyć centralny zamek -
Uszczelka pod
kolektor ( 25zł jakby ktos chciał )Hehe czyli jednak się dało kupić ?
-
no dalo dalo
Ten widok troche mnie pracy kosztował ;/ Sama próba odkręcenia kolektora to jedyne 3 godzinki , czyszczenie , obspawanie , bandażowanie. Potem problem z powierzchnią kolektora i bloku silnika ( mega wżery ) , nowa sonda lambda , nowa uszczelka nowy pierścien na łączeniu , szpilki wzięte z karoserii Hondy - są mocne i mam je w super stanie
wszyscy dookoła patrza na mnie ze zdziwieniem że jezdze palącym sie samochodem - bandaż cały czas sie kopci ale juz jest prawie OK.
-
Pomogła mu wymiana sondy ? spadło spalanie?
-
nie jezdzę na PB , jedynie na LPG
strzały ustaly wiec mieszanka jest prawidłowa.
Teraz pytanie. Kupywać swiece Denso w20epr-u czy odpowiednik NGK ? Cena ta sama , ale skłaniam się ku denso..
też wam sie leje dużo wody w drzwi? Niby ta uszczelka dociska szybę a ja caly czas mam tam mokro ( po zdjęciu boczka ładnie wszystko widać )
Od czego mogę spasować uszczelki do przedniej szyby? Bo szykuje się wymiana a nic nie mogę znaleść w tym temacie.
Gdzie kupie antene mniej wiecej pasujaca do swifta? Chyba oleje temat i przerobie dach na antene z hondy..
jakie żólte halogeny można wpasować w przedni zderzak? Indii wkładam tam Wesemy ale nie wiem dokladnie który model..Niedługo szykuje się duży update , auto w końcu bedzie jakoś wygladało
-
generalny remont czas zaczać
-
fotka zuzy jak sobie stała w kabinie do lakierowania.
color code - superior white + tajemniczy dodatek mojego wujka
Został malowany o 15:00 . Ostatnie elementy wyszyły po godzinie 21:00
ale wyszło
-
"tajemniczy dodatek mojego wujka ;)"
Przypomniała mi się akcja z filmu "Poranek kojota":
- skąd ty masz tyle tych jogurtów?
- waliłem gruche do głównego zbiornika [...]
Miejmy nadzieję że Twój lakier "jest chyba w porządku"
-
Teraz dam małe podsumowanie remontu z przed miesiąca..
Auto było przygotowane tylko przeze mnie i nadzorowane przez wujka który ogarnia malowanie. Color code to superrior white + perła grubo ziarnista . Clar jednej z lepszych firmy sikkens .
Co zrobiłem
usunięta rdza przy czujniku drzwi , lewe tylnie nadkole
Usunięcie anteny na dachu i usunięcie po niej dziury , to samo zrobiłem z zamkiem w tylnej klapie.
Brak jakich kolwiek napisów czy oznaczeń ( poluje tylko na ladne naklejki Twim Cam 16 Valve )
Nowa szyba Nordglass błękitna + nowe uszczelki
nowe zawiasy drzwi prawych ( poszukuje teraz do lewych )
podłoga oczyszczona , pomalowana korizonem , tlenkiem , na końcu objechana sympatycznym klejem.
Usunięte nieszczelności którymi dostawała się woda
poprawiona elektryka kierunków
Likwidacja luzu na układzie kierowniczym - wymieniona cala kolumna , przełączniki zespolone , drążki
Nowa kierownica momo sportowa z roku 1992r dedykowana od Swifta GTi z odsadzenieme
Naprawa wycieraczek przednich
Podłoga wyłożona filcem z toyoty avensis , także jest ciut ciszej
Poprawione uszczelki - już tak nie wieje w środkuTeraz z ciekawszych rzeczy to mój bolid dostał
BLOS'a w dolot na redukcjach SIMOTY
Wszystkie 4 sprężyny firmy Vogtland -40mm
Opony z tyłu Uniroyall rallye 550 185\55 r15
Rozpórka kielichów przednia by OMP
Halogeny Wesem'a zólte.
Zderzak przedni z swifta GTI ale mk2zostało do zrobienia :
antena FM od hondy na tył auta
zawiasy lewe bo drzwi wiszą
centralny zamek ( kupiony , ale nie założony )
tylnie amortyzatory
linka bagażnika
poskladać boczki do kupy z własnej roboty panelami do audioFotki z wypadu na festiwal MHHF Giżycko:
Zaraz powiecie że skopiowałem wóz indiego ale w swoim pierwszym czarnym GTi tez miałem zderzak od MK2 , jedynie halogeny zólte są zaczerpnięte z jego projektu
Pozdrowienia wielkie dla Toydolsa za częsci oraz Dawcy za miłe pogawędki na temat GTi + kilka cennych rad.
Pozdrawiam
-
No fajny fajny Oby tak dalej Ale widzę,że brakuje paru detali
-
Do skopiowania to Ci jeszcze troche brakuje
Sporo pracy i pieniędzy w niego włożyłeś
-
Podoba mi sie jak to wyszło, do szczescia brakuje jeszcze zgrzebania silnika, napewno tlumik na zmiane bo jedna rurka taka to nie wypada. Czy auto nie robi małej motorówki?
Ale trzeba przyznac auto dostało 2gie zycie. -
Zaraz powiecie że
skopiowałem wóz indiego ale w swoim pierwszym czarnym GTi tez miałem zderzak od MK2
, jedynie halogeny zólte są zaczerpnięte z jego projektu
Pozdrowieniakopia to nie jest dużo brakuje, tylko w sumie fogi + lakier coś zalatuje podobieństwem, tak jest to Twoja wizja auta, zresztą jak widać na foktach ( mam nadzieję że w realu tak samo ) prezentuje się zacnie. Jeszcze tylko zmiana tej fifki z tyłu na coś a'la oryginał, lub coś innego + przednie cleary, lepy twin cam i naprawdę konkret. Gratuluje pracy i uporu, zresztą jesteś kolejnym userem co naprawdę z przysłowiowej "padaki" zrobił coś.
-
auto było kupione za drobną kase , miałem go upalać podszykować to co trzeba było czyli hamulce i skrzynie. Wyszło ze zrobilem od podstaw połowe auta..
3 tygodnie pracy dzień w dzień i pomalowałem swifcik widać jest mi wierny i w wakacje zrobiłem 1000km w dwa dni beż zadnych awarii , no może poza wciśnietymi zamkami do środka i urwaną linką bagażnika ( za często po browary chodziłem )
Co do modów to nie wiem co konkretnie dłubac. Nie chce głębszej integracji w silnik.
Planowałem zrobić ładnie wydech , końcowy mam już WM sport - tak wiem cholernie głośny . Potrzebuje środkowego tłumika który to jakoś wyciszy i spróbuje powoli robić ten wydechPrzepustnica od SR20DE tez wjedzie na dniach , dawcy ma LPG i u niego była spora poprawa .
Dane było mi się przejechać 3 tygodnie temu czarnym swiftem Johnego82 z Warszawy , miał go troche zdłubanego ale zbierał się znacznie lepiej! marzy mi się coś takiego
albo po prostu całkowicie inny dzwiek z tłumika + deszcz spowodowały że inaczej odczuwałem ta prędkość.
-
http://allegro.pl/dywaniki-welurowe-premium-suzuki-swift-1992-2004-i1719152095.html
ktoś miał tego typu dywaniki w swifcie? zdaje to egzamin? Czy macie jakieś lepsze pomysły , bo moje gumowe dywaniki dawno zostały wyrzucone
-
http://allegro.pl/dywaniki-welurowe-premium-suzuki-swift-1992-2004-i1719152095.html
ktoś miał tego typu
dywaniki w swifcie? zdaje to egzamin? Czy macie jakieś lepsze pomysły , bo moje
gumowe dywaniki dawno zostały wyrzuconeMiałem dokładnie te (do tej pory w garażu leżą )i nieźle się spisywały
Zimą wystarczy pod nie włożyć gazetę do wyciągania wilgoci i nie ma problemu z parowaniem szyb.