[moje auto] Suzuki Swift GTi - ubek
-
Witam wszystkich.
Postanowiłem założyć wątek aby wszystkie pytania a mam ich trochę jest to moje pierwsze auto, zostały w jednym miejscu.
Jestem posiadaczem czerwonego Swifta Gti od 3 dni dokładnie od 6 listopada.
Tematem Swifta zaraziłem się przez artykuł na jakimś portalu motoryzacyjnym na który przez przypadek trafiłem. Spodobało mi się w Swifcie ze praktycznie nikt nie ma podobnego auta w mojej najbliższej okolicy, przez co nie będę milionowym użytkownikiem gulfa, hundy czy mazdy 323f. Poza tym ma spora moc przy niewielkim silniku, indywidualny charakter i względna oszczędność spowodowały że postanowiłem że jeśli będę kupował auto to na pewno będzie to Swift Gti.W końcu się udało zakupić świstaka, auto jest już na forum od dłuższego czasu przynajmniej 2 wcześniejszych właścicieli jest lub było użytkownikami forum (na pewno wiekszośc pozna to auto) mam nadzieje ze w moich rękach będzie jeszcze ładniejsze.
Trochę o aucie (zdjęcia zamieszczę niedługo):
Wiec tak swift ma obecnie przejechane około 250k ja zrobiłem nim jak narazie 380km
przy 209k zrobiony był remont silnika i skrzyni gdyż zakupiony przez ex ex właściciela auto miało być świetnym stanie ale okazało zupełnie inaczej.Podczas remontu zostało zrobione:
- tulejowanie bloku
- wymiana pierścieni i panewek
- polerowanie wału
- wyważenie układu korbowo- tłokowego
- wszystkie nowe uszczelki i uszczelniacze w bloku i głowicy
- planowanie głowicy
- sprawdzenie szczelności głowicy
- pobielenie kanałów w głowicy
- wałki rozrządu kupione w aso z przebiegiem 1000 km
- obróbka bloku i głowicy w Krasnobrodzka Racing.
Po remoncie zostało wymienione:
- sprzęgło Aisin
- wydech 2'' na dwóch przelotach końcowy Apexi N1 style
- palec, kopułka - kable zap. Seiwa
- świece NGK
- filtr paliwa
- gumy w wahaczach
- przegub lewy i osłona NKN
- olej Valvoline vr1 10w60 + filtr jakieś 700km temu
-Sprężyny OMP -40mm z amortyzatorami z tyłu Bilstein B4 z przodu jeszcze nie sprawdzalem po dziurach nie jest fajnie ale za to po równym asfalcie mistrzostwo. - Z przodu opony Toyo t1r 195/55/14 z tylu jakaś padaka od Hankooka do wymiany, felgi oryginalne z Gti pomalowane na czarno z czerwonym lipem.
Kompresja została zmierzona przed zakupem przez poprzedniego własciciela kolege Demissa Pozdrawiam
wyglada tak od srtony rozrządu:
1-15,0
2-14,8
3-14.9
4-15,0
Sam jej nie sprawdzałem ale nie mam powodów żeby twierdzić ze jest inaczej jak na razie.Po zakupie odrazu wziąłem się do pracy auto przeszło przegląd na stacji diagnostycznej ktory potwierdził dobry stan zawieszenia a nawet pomiar spalin wyszedł dobrze pomimo braku katalizatora. Teraz stoi juz na kanale trzeba go zabezpieczyć przed zimą, po zaglądnięciu dokładnie pod spód okazało sie ze element mocujący tylny zderzak rozpada się w rekach i przez brak nadkoli plastikowych stała tam woda przez co przegniły całkowicie te odpowietrzenia które są pod zderzakiem. Oprocz tego przednia belka ktora jest pod ślinikiem do podnoszenia auta tez wymaga dotyku wujka blacharza.
Jakie najbliższe plany odnosnie Swifta:
- biezace naprawy, sprawdzenie elementow wymagajacych naprawy
- zapozanie sie z autem
- naprawa przegnitych elementow i zabezieczenie przed zima
- wyczyszczenie wnetrza
- wymiana wysiedzianych i zużytych foteli ( może na te z mk2)
- jakaś kosmetyka auta w środku (klamki wewnętrzne, ramka konsoli środkowej jest wyrzeźbiona przez kogoś kto usiłował zamontować radio)
- zakup nowego akumulatora i klocków hamulcowych do tyłu
- wymiana przewodów hamulcowych na miedziane niezwłocznie.
A teraz mam pare pytań do was
- jakieś namiary na klocki tylne Ferodo Premier FDB301 w dobrej cenie a może jakieś inne dobre?
- potrzebuje zakupic belke mocowania zderzaka tylnego, oraz element mocujacy podswietlenie tablicy jak ktoś posiada to prosze o kontakt
- takie ważne pytanie czy z tyłu łożyska w kołach są razem z piasta połączone czy można je wymienić osobno bo jedno trochę huczy?
Pozdrawiam.
Tak wyglądało auto jeszcze u poprzedniego właściciela:
-
Były Swift Roberta_SMMZ?
Pozdr.
-
Były Swift
Roberta_SMMZ?Tak.
-
a jednak kupiłeś
zakupic belke mocowania zderzaka tylnego, oraz element mocujacy podswietlenie
tablicy jak ktoś posiada to prosze o kontaktposzukanie tych elementów w stanie nadających się do zamontowania to nie lada wyzwanie
- takie ważne
pytanie czy z tyłu łożyska w kołach są razem z piasta połączone czy można je
wymienić osobno bo jedno trochę huczy?
razem z piastą niestety, 3stówki conajmniej musisz liczyć za najtańsze ale lepiej nie kupować takich, już lepiej używke w dobrym stanie wyrwać
- takie ważne
-
razem z piastą
niestety, 3stówki conajmniej musisz liczyć za najtańsze ale lepiej nie kupować
takich, już lepiej używke w dobrym stanie wyrwaćw takim razie musi narazie zostać tak jak jest i czekać na lepsze czasy.
http://www.expolmozbyt.com/ferodo-klocki-hamulcowe-fdb301.html te klocki to jest za komplet cena na tylna oś bo nie uzyskałem od nich odpowiedzi a i cena zdecydowanie nizsza niz gdzie indziej?
jak jest z tymi klockami nadaja sie do w miare cywilnej jazdy czy trzeba je najpierw rozgrzać zeby hamowało? -
http://www.expolmozbyt.com/ferodo-klocki-hamulcowe-fdb301.html te klocki to jest za
komplet cena na tylna oś bo nie uzyskałem od nich odpowiedzi a i cena zdecydowanie
nizsza niz gdzie indziej?Napisane jest, że to są klocki do Hundy. No i na pewno wyglądają inaczej niż tylne do GTi.
-
czemu nobda? to do swiftowych kloczuszkow nawet nie jest podobne, jakis zawijasy.
-
poszukanie tych
elementów w stanie nadających się do zamontowania to nie lada wyzwaniebelka tylna od zderzaka w Mk III jak wygląda ? tak jak w Mk IV, czy inaczej ?
-
wedlug katalogu ferodo fdb301 to jest na tyl do swifta a jak sie popatrzy na strone tej firmy to zdjecia klockow wszedzie sa te same.
belka mocujaca zderzak z mk2 jest taka sama jak z mk3?
-
wedlug katalogu
ferodo fdb301 to jest na tyl do swifta a jak sie popatrzy na strone tej firmy to
zdjecia klockow wszedzie sa te same.
belka mocujaca
zderzak z mk2 jest taka sama jak z mk3?mk2 nie ma belki są tylko dwa mocowania fabrycznie przyspawane do tylnego pasa
-
najlepsze jest ze lampy tylne nigdy nie byly odkręcane trzeba było rozwiercać śruby, żarówki wytrzymały od nowości jak sadze. teraz już wiem dlaczego tylny zderzak jest taki matowy w porównaniu do reszty malarz bał sie dotknąć tego elementu żeby nie odpadł.
Belka tylna wyglada tak:
-
Standard Mozna kupic belke nowa, gdzies w zamiennikach jest. Poszukaj w IC?
-
Na 4cars.pl sprawdź
Boruch, jak to MK2 nie ma belki? Chociaż w moim różne cuda były, ale produkt belko-podobny miałem, na 2 śruby przykręcany od strony bagażnika i zderzak był mocowany do niej na wysokości wgłębień w których mocowane jest przeciwmgielne i wsteczny w mk2... Do tego styropianowy absorber w tylnym zderzku i same mocowania wyglądały jakby ta belka była tam fabrycznie... -
-
-
Belka tylna wyglada
takpodobne do Mk IV, ale nie wiem czy to to :
http://allegro.pl/wzmocnienie-zderzaka-tyl-suzuki-swift-02-nowe-i1306459421.html#gallery
-
A tu juz prace w
garazu nad usunieciem rudej, wymiana przewodow hamulcowych klackow i tloczowi za to 6,5k pln
nieźle ... to moje 8V już jest 2000% lepiej zadbane niż to GTi, które ponoć miało być w dobrym stanie ... -
Belkę pod chłodnicę mam nówkę sztukę oryginał z ASO na węgrzech i chętnie odsprzedam.
-
dogadałem sie ze sprzedawca i mam mozliwosc zakupu klockow Ferodo FDB301 na tylna os komplet do gti za 50zł plus wysylka jak wezme 2 ostatnie komplety
mysle ze to dobra cena bo w innych sklepach ceny sa 100-140 za komplet. jak cos to pw, chciałbym zamowic jeszcze w tym tygodniu! -
prawde mowiac wez sie teraz za to auto. bo teraz to zrobisz malym nakladem sil, po zimie bys mial juz owiele gorzej.