Odciecie - macie je czy nie ??
-
Cytat:
z tego co wiem 2
bieg odcina gdzieś przy ok 120km/h licznikowe na 13" litrówka.A na trójce to byś się bujał do 150km/h to nie ma w pobliżu takiego odcinka żebyś to litrówką zrobił
Czy Wy chłopaki to przypadkiem nie przesadzacie lekko z tymi prędkościami?!
U mnie przy 75 km/h na dwójce jest jakieś 6000 RPM i tyle samo na trójce przy 105 km/h.
Chyba jeździliście litrówkami, które miały skrzynie z 1.6! -
Z tego co pamiętam ja mam 100km/h przy 7tysiącach mniej więcej (aż sprawdzę chyba dokładniej). Z tym, że przy obecnych kołach 175/50R15 licznik = rzeczywistość. Przy tych wartościach moim autem można dzieci straszyć z tym dziurawym tłumikiem bo buczy masakrycznie.
-
Z tego co pamiętam
ja mam 100km/h przy 7tysiącach mniej więcej (aż sprawdzę chyba dokładniej). Z tym,
że przy obecnych kołach 175/50R15 licznik = rzeczywistość.No to tak czy siak do 120 km/h jeszcze droga daleka...
-
No to tak czy siak
do 120 km/h jeszcze droga daleka...Przy rozmiarze kół 185/55R14 gdzie różnica względem oryg. rozmiaru 155/70R13 wynosi 2,2% (a więc nie wiele) wygląda to tak:
Na dwójce odcina przy ok 105 km/h - skrzynia z 1.3 - sprawdzane wiele razy
Przy skrzyni z 1.0 i odcince ok 7 tys. prędkość licznikowa, to nie co ponad 80 km/h, ale na pewno nawet się nie zbliżysz do licznikowych 100 km/h - też sprawdzałem jak sobie na krótki czas skrzynie od 1.0 wrzuciłem.Odejście miał lepsze, ale nie ma mowy, o rozpędzeniu się na dwójce do 100 km/h przy skrzyni 1.0 i odcinką w okolicach 7 tys.
-
Odejście miał
lepsze, ale nie ma mowy, o rozpędzeniu się na dwójce do 100 km/h przy skrzyni 1.0 i
odcinką w okolicach 7 tys.To przecież napisałem, że bajki chłopcy opowiadają...
-
Ech... Jutro będę na autostradzie to nakręce te Wasze bajki jak nie zapomnę. Ale też nie wiem czy w 4os da radę, kiedy indziej najwyżej to zrobię. 120 chyba faktycznie przesada, ale stówka jak najbardziej.
-
Ech... Jutro będę
na autostradzie to nakręce te Wasze bajki jak nie zapomnę. Ale też nie wiem czy w
4os da radęZ czwórką osób jak nie dasz rady na dwójce dojść do odcinki, to taki silnik już tylko z nazwy pozostał silnikiem.
A ja i tak jestem pewny, że ile razy byś nie próbował - nawet się nie zbliżysz do licznikowych 100 na dwójce przy seryjnym 1.0
Mimo wszystko czekam z niecierpliwością na filmik. -
7k - realne 90km/h (licznik pokazywał minimalnie więcej a przekłamanie na tych kołach również jest minimalne). Czyli prawda leżała pośrodku jak to często bywa skoro Ty mówiłeś o 80 a ja o 100. Wstawiać filmik?
-
7k - realne 90km/h
(licznik pokazywał minimalnie więcej a przekłamanie na tych kołach również jest
minimalne). Czyli prawda leżała pośrodku jak to często bywa skoro Ty mówiłeś o 80 a
ja o 100. Wstawiać filmik?Wstawiaj filmik, ja chętnie zobaczę
90 na dwójce przy 1.0, to i tak więcej niż bym się spodziewał -
Wrzucam, bo zaniepokoił mnie trochę dźwięk po lekkim przekroczeniu 7k. Właściwie pierwszy raz go słyszałem. Zaraz potem wrzuciłem 3 i już się nie pojawiał (ale też nie kręciłem go tak później). Aha - ten filmik nie pokazuje przyspieszenia bo jechałem za dostawczakiem (miałem tylko kawałek autostrady aby nie krążyć za bardzo, a tak zjechałem kilka km od domu). Więc nie czepiać się przyspieszenia niczym 126p.
http://www.youtube.com/watch?v=0iH56pVzdz0&feature=youtu.be
Co to może być? Na pewno mam tłumik do roboty i to wiem, ale raczej nie wydaje mi się aby to była jego wina. -
no i ładnie - dzięki filmikowi mamy odpowiedź i dowód na 2 pytania:
- odcięcie w swiftach jest przy ok 7tys (tak jak w moim ;])
- swift rozpędza się na skrzyni 1.0 nie co ponad 90 na dwójce, więc bajek nie pisać
A co do odgłosu - na podstawie filmiku to ciężko powiedzieć - jak jeździ normalnie, to tylko obserwuj czy nic się nie dzieje.
Swoją drogą, to aż dziwne, żeby powodem było to, że go wkręciłeś do odcinki - ja swojego też od czasu do czasu kręcę do odcinki i żadne niepokojące odgłosy się nie pojawiały. -
Tzn ja Ci nie powiem gdzie mam odcięcie - jechałem na LPG (póki co na PB nie chodzi), a bieg zmieniłem bo ten dźwięk mnie zaniepokoił. Może odcinka powinna być przy 7k, a wyżej coś go zabolało (bo pojawił się po lekkim przekroczeniu).
-
A myślałem, że odciął przy tych 7 tys.
Jak będę miał okazję, to też wstawię filmik gdzie u mnie odcina i ile na dwójce mogę się bujnąć . -
Ja myślę, że przy tej prędkości włączyła Ci się po prostu pilarka elektryczna w bagażniku.
-
7200rpm 2 bieg 85-87km/h opony 155/70R13
-
Co tam się za kontrolka zapala? Check?
-
No mruga sobie check , kodem 12 ,czyli brak błędów , tylko po co ktoś trzyma auto w trybie awaryjnym?
Jak sie uda , to nakręce filmik z odcinką na dwójce -
A więc nagrałem jak to u mnie wygląda, niestety miałem do dyspozycji tylko telefon, więc jakość, a raczej jej brak musicie przeboleć. Dodatkowo telefon mi się jak na złość przestawił i obrotomierza całego nie widać
A to moje wyniki:
1 bieg - 55 km/h
2 bieg - 108 km/h
3 bieg - 160 km/hDo 140 płaski teren a od 140 zaczynała się lekka górka, więc wolno na 3 do odcinki dochodził
Dwie próby 1- LPG, 2- PB - na filmie raczej nie widać różnicy -
Dwie próby 1- LPG,
2- PB - na filmie raczej nie widać różnicyMoim zdaniem na benzynie szybciej się dokulał do tych 160 km/h.
-
W obu przypadkach widzę ~30s.