Swift S1300 czyli budujemy rajdóweczkę... ;)
-
Trzymam za Ciebie
cały czas kciuki, żebyś mógł wreszcie przejeździć choć jeden sezon bez jakiegoś
wielkiego BUM!Dzięki
-
Jakby co to mam
caly dobry - moge pozyczycChyba jeszcz jakieś mam na podmianę ale w razie czego się zgłoszę
-
Swift żyje. Silnik z dawcy chyba w miarę zdrowy bo z wolnym wydechem i dolotem na stożku wypluł 102-105KM
Obecnie jeszcze wsadziłem 4-2-1 i dużą przepustnicę. Zobaczymy czy coś kucy i niutów to przyniesie...
A tak aktualnie się odpycha
-
U mnie seria wypluła 103 kunie 114 niuta, na wydechu 1.3 i chyba jeszcze seryjnym dolocie, bez zmian w komputerze, z tym tuningiem 1.3 to jednak ciężka sprawa
A i widzę że kompa pomodzonego masz bo odcina 8700. -
ale założenie stożka to nie zrobienie dolotu .. nawet często pogarsza wyniki
Jak na silnik wyjęty z starego auta bez dłubania to spoko , trzyma serie i zbiera sie dobrze. Oby chodził dłużej niż poprzednie.
Niestety też nie uznaję remontów w g13b niestety jakoś zadko wychodzą one z powodzeniem
-
Wychodza, ale koszt tego remontu to raczej nie zamyka sie w 3tys. Na samo czyszczenie wydaje sie kolo 500zl. A gdzie reszta.
-
ale założenie
stożka to nie zrobienie dolotu .. nawet często pogarsza wynikiZgadza się. U mnie jeszcze jest dobrze wyprofilowana rura alu i powietrze podciągnięte spod błotnika. Widocznie trafiłem nienajgorzej. Całe liczenie dolotu i tak nie ma IMO większego sensu bo nieraz po super obliczeniach wychodzi d..pa a dolot zrobiony na szybko może dać b. dobre efekty jak dobrze trafisz. Lepiej metoda prób i błędów.
Jak na silnik
wyjęty z starego auta bez dłubania to spoko , trzyma serie i zbiera sie dobrze. Oby
chodził dłużej niż poprzednie.Oby, oby
Niestety też nie
uznaję remontów w g13b niestety jakoś zadko wychodzą one z powodzeniemNo też dochodzę do takich wniosków - dobrze złożyć motor do sportu to nie łatwa sprawa.
Na ulicę to co innego - tutaj dużo większa szansa, że silnik dłużej pożyje. -
Wychodza, ale koszt
tego remontu to raczej nie zamyka sie w 3tys. Na samo czyszczenie wydaje sie kolo
500zl. A gdzie reszta.Mówisz o jakimś specjalnym czyszczeniu? Ja poświęcałem na mycie / czyszczenie kilkanaście godzin. Składałem też w dużej czystości. Myślę, że gdyby był problem z brudem to zostały by ślady na panewkach
-
Dodaj do tego chemikaliow za ponad 100zl i to ze robi to jakis czlowiek, ktoremu za te kilka(nascie) godzin trzeba zaplacic. Na panewkach by byly od piasku, ale jest jeszcze troche miejsc gdzie bez czyszczenia moga sie pojawic drobne, acz wplywajace na zywotnosc/jakosc remontu problemy.
-
Dodaj do tego
chemikaliow za ponad 100zl i to ze robi to jakis czlowiek, ktoremu za te
kilka(nascie) godzin trzeba zaplacic. Na panewkach by byly od piasku, ale jest
jeszcze troche miejsc gdzie bez czyszczenia moga sie pojawic drobne, acz wplywajace
na zywotnosc/jakosc remontu problemy.Nie kwestionuje tego, że taka praca może tyle kosztować Bardziej chodzi mi o to, że jeśli ktoś robi takie rzeczy sam i sam składa silnik to wówczas 3 tysiące są realne pomijając tuning czyli bez portingu, tłoków doprężających itp.
Jeśli całość ma robić warsztat to faktycznie za 3 tysiące z częściami nie da się tego zrobić dobrze.
-
Obecnie jeszcze
wsadziłem 4-2-1 i dużą przepustnicę. Zobaczymy czy coś kucy i niutów to
przyniesie...No i porównanie
Przepustnica seria, kolektor seria VS. Przepustnica Nissan, kolektor Genie 4-2-1
Oczekiwałem optymistycznie 110KM. Wyszło 111KM ale przede wszystkim dużo niuta przybyło od samego dołu co mnie bardzo cieszy. Chyba minimalnie nie trafiliśmy z przełożeniem na hamowni (miałem mniejsze koła) więc wykres niuta w rzeczywistości może być o jakieś 3-5 Nm niżej
-
No i porównanie
Przepustnica seria,
kolektor seria VS. Przepustnica Nissan, kolektor Genie 4-2-1
Oczekiwałem
optymistycznie 110KM. Wyszło 111KM ale przede wszystkim dużo niuta przybyło od
samego dołu co mnie bardzo cieszy. Chyba minimalnie nie trafiliśmy z przełożeniem na
hamowni (miałem mniejsze koła) więc wykres niuta w rzeczywistości może być o jakieś
3-5 Nm niżejpodoba sie
-
No i porównanie
git majonez, sam bym chciał taki kolektor kiedyś :]
-
4-2-1 stalowy spokojnie dostaniesz od Aussie GTi, Genie to to nie będzie ale zawsze lepiej, od 50 dolarów.
-
4-2-1 stalowy
spokojnie dostaniesz od Aussie GTi, Genie to to nie będzie ale zawsze lepiej, od 50
dolarów.Możesz rozwinąć trochę temat?
-
Możesz rozwinąć
trochę temat?Też bym prosił o rozwinięcie tematu, bo przydał by mi się taki kolektor.
-
Kiedyś kupiłem taki kolektor, jest stalowy, wyjście z tego co pamiętam 1,75 albo 2 cale, mam go z Australii, co jakiś czas pojawiają się w niskich cenach i są całkiem niezłe.
Z tego co mi się wydaje, montowali je w wersjach z fabrycznym EGR, ale czy to prawda...
Mam zdjęcie:
http://abload.de/img/20140120_110102pmeeb.jpg4-2-1 to mój, nie robiłem niestety hamowania po zamontowaniu go.
-
Polatane
-
Polatane
z 7 Rajdu niepodległości coś masz ?
-
Polatane
Skacz, skacz, potem będziesz mocowania wahaczy naprawiał