[moje auto] Suzuki Swift GTi - Indii
-
tylko ze stage 5
jest na seryjnych walkachnapisz dlaczego
-
tylko ze stage 5 jest na seryjnych walkach
No ja przecież też mam seryjne wałki
Macie może jakiś wykres bo bardzo mnie interesuje jak konkretne mody wpłynęły na wykres pracy silnika - jak wiadomo moc szczytowa to nie wszystko.
Może jakiś ciekawy pomysł od Was podpatrzę do zastosowania u siebie -
No ja przecież też
mam seryjne wałki
Macie może jakiś
wykres bo bardzo mnie interesuje jak konkretne mody wpłynęły na wykres pracy silnika- jak wiadomo moc szczytowa to nie wszystko.
Może jakiś ciekawy
pomysł od Was podpatrzę do zastosowania u siebie
W czwartek muszę złożyć już na gotowo pracę dyplomową na studiach, która jest związana z wprowadzaniem modyfikacji silnika. Po tym terminie siądę na spokojnie i wszystko opiszę, łącznie z załączeniem wykresów.
Elo ! - jak wiadomo moc szczytowa to nie wszystko.
-
napisz dlaczego
bo sie pomylilem i dalem mu seryjne walki zamiast streetowe
-
bo sie pomylilem i dalem mu seryjne walki zamiast streetowe
A co Ty masz za streetowe wałki?
-
A co Ty masz za
streetowe wałki?juz tysionc pincset razy pisalem ze pipercamsy
-
juz tysionc pincset
razy pisalem ze pipercamsyAaaa no te co u siebie miałeś to wiem - zapomniałem o nich
-
W czwartek muszę
złożyć już na gotowo pracę dyplomową na studiach, która jest związana z
wprowadzaniem modyfikacji silnika. Po tym terminie siądę na spokojnie i wszystko
opiszę, łącznie z załączeniem wykresów.
Elo !Praca złożona ! 25 marca obrona Jestem uradowany...
No to jedziemy z koksem
STAGE 1 -> 103,6 KM @ 6775 rpm/118,1 Nm @ 5446 rpm SILNIK SERYJNY
STAGE 2 -> 113,1 KM @ 6691 rpm/124,9 Nm @ 4422 rpm ZMODYFIKOWANY UKŁAD WYLOTOWY
STAGE 3 -> 108,6 KM @ 6596 rpm/125,6 Nm @ 5062 rpm ZMODYFIKOWANY UKŁAD DOLOTOWY
PORÓWNANIE Z RÓŻNYMI FILTRAMI PRZY ZMODYFIKOWANYM UKŁADZIE DOLOTOWYM
STAGE 4 -> 114,0 KM @ 6860 rpm/126,0 Nm @ 5214 rpm ZMODYFIKOWANY UKŁAD DOLOTOWY + WYLOTOWY
PORÓWNANIE Z SAMYM WYLOTEM
PORÓWNANIE Z SAMYM DOLOTEM
PORÓWNANIE Z RÓŻNYMI FILTRAMI PRZY ZMODYFIKOWANYM UKŁADZIE DOLOTOWYM I WYLOTOWYM
-
STAGE 5 -> 119,7 KM @ 6573 rpm/135,6 Nm @ 4321 rpm ZMODYFIKOWANY UKŁAD DOLOTOWY + WYLOTOWY + CHIP
DLA RÓŻNYCH RODZAJÓW FILTRA
Stage 6
-> 122,3 KM przy 6884[obr/min] / 130,6 Nm przy 4920[obr/min] POWYŻSZE MODY + WAŁKI "NA ZERO"
-> 120,6 KM PRZY 6717 [obr/min] / 134,0 Nm przy 4194 [obr/min] POWYŻSZE MODY + WAŁKI PRZESTAWIONE KÓŁKAMI
WAŁKI W POZYCJI "NA ZERO"
WAŁKI PRZESTAWIONE KÓŁKAMI
-
I zaraz MKV sie doczepi ze zla hamownia bo K&N nie dal 2,6km :P, choc widac spora mieszanine setup'ów.
Swoja droga wiekszosci roznic miedzy dolotami to sa granice bledow hamowni.
Widze ze na hamownie smigales w ramach pracy dyplomowej.
Stage 5- sadzicie ze 11stopni roznicy miedzy pomiarami juz mogly sie odbic jakos na wynikach czy raczej by to blad hamowni "wyrownal"?Powodzenia na obronie i trzeba przyznac, ze ciekawy temat wybrales.
-
Nie wiem jak ta konkretna hamownia i jej oprogramowanie, ale zarowno cisnienie jak i temperatura powinny byc programowo skompensowane. Swoja droga zanizanie cisnienia (reczne wklepanie do softu hamowni) to staly patent zeby "poprawic" wykres.
Gratuluje swietnego podejscia do tematu modyfikacji, wszystkie etapy "shamowane" Chociaz jak zauwazyl Wesyl niektore zmiany na granicy bledu hamowni
-
I zaraz MKV sie doczepi ze zla hamownia bo K&N nie dal 2,6km :P, choc widac spora mieszanine setup'ów. Swoja droga wiekszosci roznic miedzy dolotami to sa granice bledow hamowni. Widze ze na hamownie smigales w ramach pracy dyplomowej. Stage 5- sadzicie ze 11stopni roznicy miedzy pomiarami juz mogly sie odbic jakos na wynikach czy raczej by to blad hamowni "wyrownal"? Powodzenia na obronie i trzeba przyznac, ze ciekawy temat wybrales.
Hamownia jest bardzo dobra. Sprawdzona nie jeden raz i nie tylko przeze mnie. Wyniki są powtarzalne (nie było przypadków żeby np. w wykonywanych po sobie pomiarach tego samego pojazdu były straszne różnice w wynikach).
Z tymi różnymi setupami nie do końca brak różnicy. Dla połączenia dolotu i wylotu, najgorsze wyniki wyszły na K&N, a dla samego dolotu na K&N najlepsze. Filtr ten nie lubi ciepłego powietrza, które niestety było w dniu pomiaru dolot + wylot. Zaznaczam, że pod hasłem filtr K&N kryje się wkładka filtra a nie zestaw "dedykowany".
Nie tylko na hamownię śmigałem Szereg innych pomiarów był robiony: głośność silnika oraz układu wylotowego, zawartość toksycznych składników w spalinach, ciśnienie sprężania oraz zużycie paliwa. Zestaw tych pomiarów wykonywany był po każdej zastosowanej modyfikacji.
Nie dziękuję
Nie wiem jak ta
konkretna hamownia i jej oprogramowanie, ale zarowno cisnienie jak i temperatura
powinny byc programowo skompensowane. Swoja droga zanizanie cisnienia (reczne
wklepanie do softu hamowni) to staly patent zeby "poprawic" wykres.
Gratuluje swietnego
podejscia do tematu modyfikacji, wszystkie etapy "shamowane" Chociaz jak
zauwazyl Wesyl niektore zmiany na granicy bledu hamowniHamownia sobie kompensuje temperaturę i ciśnienie, jest na to wzór. Temperatury i ciśnienie widoczne na wykresach to przecież te wartości, które miały miejsce w momencie wykonywania pomiaru.
Które zmiany na granicy błędu ? Bo chyba nie te główne, tylko te dotyczące rodzaju zastosowanego filtra ? Chociaż też nie do końca, bo analizując przebieg momentu są dość znaczne różnice w jego wartości w zależności od zastosowanego filtra.
-
Zaznaczam, że pod hasłem filtr K&N kryje się wkładka filtra a nie zestaw "dedykowany".
Wkładka też jest dedykowana ale właśnie jest dedykowana wkładka, która według producenta daje właśnie tyle ile Ci wyszło i stożek dedykowany wraz z dolotem zimnego powietrza ze zderzaka który u mnie dał właśnie moje 4.6KM z tego co pamiętam - tak też twierdzi K&N w swoich pomiarach
Ja również robiłem wtedy te pomiary tego samego dnia na tej samej hamowni (w moim przypadku wtedy u Chojnackiego).Indii zrobił pomiary na wkładce więc teraz już mamy ogarnięty cały temat K&N do GTi
Co do etapów to ciekawie to wygląda i najciekawiej oczywiście wygląda stage 6 z przestawionymi kółkami (ze względu na przebieg momentu obrotowego mimo 2km mniej )
Chyba właśnie na tym etapie powinieneś teraz jeździćJa się teraz zastanawiam jak to u mnie wyjdzie po chipie no a potem z wałkami i kółkami
Generalnie widać dużo pracy włożonej w projekt
Chyba też uwzględnię w opisie mojego GTi poprzednie pomiary z hamowni i jak się rozwijał projekt pod tym kątem ale ja hamowałem mojego GTi chyba tylko 4 czy 5 razy więc przy Twoich pomiarach to pikuśOgólnie brawo
-
Indii mógłbyś podać ceny za hamowanie, jak za pojedyncze, jak za strojenie itd...
-
Wkładka też jest
dedykowana ale właśnie jest dedykowana wkładka, która według producenta daje właśnie
tyle ile Ci wyszło i stożek dedykowany wraz z dolotem zimnego powietrza ze zderzaka
który u mnie dał właśnie moje 4.6KM z tego co pamiętam - tak też twierdzi K&N w
swoich pomiarachPrzeciez u niego wkladka nic nie dala, u Ciebie bylo podobnie poniewaz to dolot zimnego powietrza zrobil swoje wdmuchujac powietrze na stozek dajac tym samym wiecej powietrza. Sam stozek nic nie daje.
-
O ile to nie tajemnica, to czy możesz opisać, co kryje się pod:
-"zmodyfikowany układ dolotowy" - kolektor?
-"zmodyfikowany układ wylotowy" - kolektor, cały wydech?"Chip", to ten z przesunięciem odcinki na 8600?
Powodzenia w obronie
-
Przeciez u niego
wkladka nic nie dala, u Ciebie bylo podobnie poniewaz to dolot zimnego powietrza
zrobil swoje wdmuchujac powietrze na stozek dajac tym samym wiecej powietrza. Sam
stozek nic nie daje.Box seryjny podczas pomiaru leżał na wysokości maski tak że miał swobodny dopływ powietrza z boku samochodu a nie spod maski (specjalnie tak mierzyłem).
Stożek natomiast był w pozycji jak przy codziennej jeździe z rurą z tego co pamiętam o średnicy 45mm którą leciało powietrze ze zderzaka.Dalej więc utrzymuję, ze ilość powietrza przepuszczona przez stożek vs. seryjna wkładkę w seryjnym airboxie daje ponad 4 konie na korzyść stożka
-
Wkładka też jest
dedykowana ale właśnie jest dedykowana wkładka, która według producenta daje właśnie
tyle ile Ci wyszło i stożek dedykowany wraz z dolotem zimnego powietrza ze zderzaka
który u mnie dał właśnie moje 4.6KM z tego co pamiętam - tak też twierdzi K&N w
swoich pomiarachMoja wkładka również jest tą dedykowaną
Co do etapów to
ciekawie to wygląda i najciekawiej oczywiście wygląda stage 6 z przestawionymi
kółkami (ze względu na przebieg momentu obrotowego mimo 2km mniej )
Chyba właśnie na
tym etapie powinieneś teraz jeździćMoim zdaniem najciekawiej wygląda Stage 5, dolot + wylot + chip
Nie jeżdżę już na tym etapie, bo jest jeszcze STAGE 7, o którym jeszcze nie napisałemO ile to nie
tajemnica, to czy możesz opisać, co kryje się pod:
-"zmodyfikowany
układ dolotowy" - kolektor?
-"zmodyfikowany
układ wylotowy" - kolektor, cały wydech?
"Chip", to ten z
przesunięciem odcinki na 8600?
Powodzenia w
obronieWrzucę na dniach opis poszczególnych modyfikacji wraz ze schematami
Ten chip to ten od Suzina co jest dostępny na allegro.Przeciez u niego
wkladka nic nie dala, u Ciebie bylo podobnie poniewaz to dolot zimnego powietrza
zrobil swoje wdmuchujac powietrze na stozek dajac tym samym wiecej powietrza. Sam
stozek nic nie daje.Maksymalnych wartości może dużo nie podniosła, ale w paru miejscach krzywej momentu dała dość sporo. Tak czy siak potwierdzone zostało to, że wkładka K&N ma mniejsze opory przepływu.
-
a co to jest stage 7 bo ja nawet nie wiem?
-
a co to jest stage
7 bo ja nawet nie wiem?a gdzie był 6 ?