Wymiana tulejki kolumny kierowniczej
-
Jaki jest efekt
uszkodzonej tulei?
Kiedy te stuki
występują?Wystarczy złapać za dolną części koła kierownicy na postoju i ruszać w przód i tył - da się wyczuć charakterystyczny luz (przynajmniej u mnie tak jest)
-
Witam, próbowałem
kiedyś dorwać ten model żeby sprawdzić czy na pewno kolumna jest nierozbieralna ale
ciężko znaleźć
Natomiast dalej się
upieram że kolumna jednego jak i drugiego typu jest rozbieralna i tulejkę w obu
przypadkach da się wymienić.
Kilka postów wyżej
kolega miechomiecho wrzucił fotki, na ostatniej ładnie widać seger który trzeba
zdjąć, później wybijasz w prawo patrząc na zdjęcie , może mocno siedzieć w łożysku,
które jest pod segerem i podkładką. Następnie wymieniasz starą tulejkę na nową i
składasz z powrotem.
Mógłbyś wrzucić
jakieś fotki jeśli byś jednak zabrał się za próbę naprawy.Teoretycznie powinno się udać, chociaż z drugiej strony nie ma czasem dwóch segerów w tej kolumnie? Na rysunku pozycja 6 występuje dwa razy (link) Stąd nie udało się innym rozebrać tej kolumny.
linkDruga sprawa to co to za oring na twoim zdjęciu @Baton87 (obok segera i podkładki)? Warto go też od razu wymienić? Ma jakiś nr katalogowy czy trzeba szukać?
-
Faktycznie na rysunku pozycja "6" jest 2 razy, w moich dwóch kolumnach kier. był tylko jeden seger - ten pierwszy od lewej. Ale nawet jeśli były by 2 szt, to po zdjęciu pierwszego sam środek powinien wyjść bez potrzeby ściągania drugiego segera. Jak nie zapomnę to podjadę jutro do garażu i cyknę kilka fotek albo jakiś filmik
Na schemacie oring podkładka jak i łożysko to nr. 12. podejrzewam że to miało być coś w rodzaju uszczelniacza do łożyska żeby śmieci się do niego nie dostawały raczej nie odgrywa on żadnej istotnej roli przy pracy kolumny.
-
U mnie w aucie od ładnych miesięcy (lat) coś stuka, na przeglądzie zawieszenie jest OK.
Stuki nie występują na dużych dziurach ale na delikatnych nierównościach drogi (np. pofałdowany asfalt). Mam wówczas wrażenie, że stuki przenoszą się na kierownicę i pedały.
Mam już inną kolumnę kierowniczą,
ale czy jej przełożenie może dużo czasu zająć? Dużo pracy jest? -
Najwięcej czasu to chyba zajmie przełożenie stacyjki ponieważ przykręcona jest na nietypowe śruby. Myślę że max to 2h i po wymianie kolumny.
Co trzeba zrobić:
1. Zdjąć pokrywkę klaksonu i odkręcić nakrętkę mocującą koło kierownicy i zdjąć koło.
2. Odkręcić plastikową obudowę stacyjki
3. Odłączyć wszystkie wtyczki przewodów idących do stacyjki
3. Poluzować śrubę przy podłodze mocującą koniec kolumny (krzyżak) z trzpieniem maglownicy
4. Odkręcić 4 nakrętki mocujące samą kolumnę do karoserii i mamy kolumnę do wyjęciaWarto przed demontażem ustawić sobie koła na wprost żeby tak samo później założyć koło kierownicy inaczej będzie jak u mnie
koła prosto = kierownica w prawo o 45 stopniPOZA TYM POLECAM :
KATALOG DAEWOO TICO - NIE PO RUSKU -
Tak jak obiecałem:
link -
Mam prośbę.. jak kto będzie miał tę tulejkę w rękach to by wymiary podał
-
zaraz ją wytargam i pomierzę
-
średnica zewnętrzna 4 cm, grubość ścianki 7mm wysokość całej tulejki 2 cm.
Tulejka z zewnątrz nie jest gładka tylko lekko pofałdowana (coś w stylu delikatnego koła zębatego), poza tym z dwóch stron jest mały wypust żeby tulejka trzymała się w obudowie kolumny w której są dwa naprzeciwległe otworki.
-
średnica zewnętrzna
4 cm, grubość ścianki 7mm wysokość całej tulejki 2 cm.Dziękuję