Pilne awaria na wyjeżdzie.


  • Użytkownik archiwalny

    Witam .Zwracam się z prośbą o pilną pomoc.Sprawa dotyczy problemu z światłami.Mianowicie przed wyjazdem zainstalowałem te światła do jazdy dziennej.W drodze do Dżwirzyna zaczęly się szopki po włączeniu normalnych świateł,czyli postojówki +mijania.Od tego monentu chodzą stalę wycieraczki.Odinstalowałem te światła i efekt ten sam.W tym rejonie u elektryków nic się nie wskóra.Podłączenie świateł:masa -czarny 2;przewód światła pozycyjne biały 3:przewód od zapłonu {spod silnika wycieraczek żółty.Proszę o możliwie szybką pomoc bo powrót 300 km w takiej sytuacji jest bardzo uciążliwy.



  • Sprawdzałeś może połączenia masowe z klemami na akumulatorze włącznie?
    Podejrzewam, że gdzieś się zrobił zły kontakt i stąd te szopki.
    Musiałbyś przejrzeć wszystkie połączenia, które modyfikowałeś w trakcie instalacji świateł dziennych.



  • Żeby dojechać do domu i jak nie będzie padało to proponuję zdjąć wycieraczki albo wyciągnąć bezpiecznik z wycieraczek.


  • Użytkownik archiwalny

    Dzięki za odzew.Takie szopki się dzieją przy standartowym oświetleniu.Po rozłączonych światłach do jazdy dziennej.Przy załączonych wszystko OK.Przypuszczam że padł przekażnik wycieraczek.Po włączeniu postojówek nie powinny samoczynie włączać się wycieraczki.Nie chodzą wtedy gdy wyjmę wtyczkę przy silniku od wycieraczek..jazda z włączonymi wycieraczkami gdy nie pada to gechenna . Po zmroku pojazd musi mieć normalne oświtlenie.


  • Użytkownik archiwalny

    Witam.Naprawy nie mogę wykonać bo nie dysponuję schematem przełącznika zespolonego.Kto z uczstników forum dysponuje zdjęciem płytki lub coś takiego robił .



  • Możliwe, że tak jak pisałeś padł przekaźnik od wycieraczek...

    Ja plus po zapłonie brałem z cewki zapłonowej i żadnych problemów nie mam


  • Użytkownik archiwalny

    Wyjmij cały ten przełącznik a płytka trzyma się na 4 wkrętach i wciskach. Tam nie ma co popsuć bo są takie główki miedziane a po nich chodzą miedziane blaszki. Będziesz widział czy coś jest nie tak i warto też poprawić styk na światłach mijania bo mogły się już zetrzeć te łebki.


  • Użytkownik archiwalny

    Przyczyną mógł być brak masy.Wszystko się działo za sprawą lewej strony z przodu.Przy pozycyjnym puściłem masę na nadwozie.Pozycyjne zaczęło świecić jasnym światłem i przestało migać.Lewy przedni kierunkowskaz dodatkowa masa.Stara masa odcięta.Dyskoteka zginęła.Światła działają normalnie.Po włożeniu wtyczki w gniazdo konektora silnika wycieraczek wycieraczki nie pracują razem z światłami pozycyjnymi.Przyczyną musi być zwarcie na przewodzie masowym wspólnym dla lewej przedniej strony.Prawa działała przedtem bez zarzutu.Przełącznik mogę rozebrać po powrocie bo teraz mam przed sobą powrót do domu.