Gaśnie na wolnych obrotach
-
Napisałem, że auto zachowuje się normalnie na biegu mając na myśli, że nie zgaśnie za cholerę do puki nie wcisnę sprzęgła. Jak to wytłumaczyć pompa paliwa ? Dlaczego jak jest na biegu nie zdechnie ? Nawet jak jadę 20 lub mniej i już zaczyna szarpać a jak tylko dam sprzęgło amen, bo jeżeli dobrze myślę podczas awarii układu paliwowego auto gasło by tez podczas jazdy a u mnie gaśnie tylko na luzie. Filtr mam nowy przezroczysty. Pompę tez mam nową polską AKOR.
-
Napisałem, że auto
zachowuje się normalnie na biegu mając na myśli, że nie zgaśnie za cholerę do puki
nie wcisnę sprzęgła. Jak to wytłumaczyć pompa paliwa ? Dlaczego jak jest na biegu
nie zdechnie ? Nawet jak jadę 20 lub mniej i już zaczyna szarpać a jak tylko dam
sprzęgło amen, bo jeżeli dobrze myślę podczas awarii układu paliwowego auto gasło by
tez podczas jazdy a u mnie gaśnie tylko na luzie. Filtr mam nowy przezroczysty.
Pompę tez mam nową polską AKOR.Czy przed wymianą pompy problem występował? Szkoda, że kupiłeś ten polski szajs-zamiennik, bo z nim są same problemy - poczytaj na forum.
-
Nie, ale wymieniłem pompę zaraz po zakupie auta bo lała i po wymianie nie było problemu, dopiero pojawił się kilka tygodni później. Jeżeli nie miałby paliwa w komorze to silnik przy wciśnięciu pedału by zgasł a jak mi gaśnie to ja pulsuje pedałem i w ten sposób trzymam go przy życiu. Spróbuje kupić filtr paliwa i założyć go za pompa i w tedy okaże się czy jak auto gaśnie jest w nim paliwo. Tak się zastanawiam jeszcze jak by gasł z powodu braku paliwa to dlaczego odpala od strzała bez dłuższego kręcenia ?
-
Nie, ale wymieniłem
pompę zaraz po zakupie auta bo lała i po wymianie nie było problemu, dopiero pojawił
się kilka tygodni później.Podmień pompę paliwa na nierozbieralną, najlepiej w oryginale. Być może ta polska już jest uszkodzona, były różne przypadki jej nieprawidłowego działania, poszukaj na forum
-
miałem tą pompę z 5 lat do tyłu,zakupiłem w sklepie który obok mnie w Lbl po 2 dniach oddałem i wziąłem całkiem inną cześć za nią,to jakaś porażka była.Jak ty pakujesz takie części.Ku Pamięci przestrzegam przed zakładaniem całego białego,jasnego filtra paliwa,często go dają razem do zbiorników paliwa.Aby przez niego zassać paliwo pompa musi się wysilić o min 1/3 mocniej,jak montować to tylko filtr który jest przeźroczysty,z resztą przeźroczysty był montowany od pierwszego montażu,miałem ich z 5 i każdy super pracuje,miałem dwa białe bo dostałem jako gratisy do rzeczy,każdy z nich blokował na filtrze paliwo i auto gaśnie właśnie jak to opisywałem powyżej.Pompa nierozbieralna szukać i kupić jak najbliżej jakości oryginału,nie warto oszczędzać.Tak samo kopułka i palec,szukać z miedzianymi stykami mando.Świece Iskra lub bosch a nie jakieś blisk bo to tez już w rekach miałem.
Jak się sie z tych fantów kupuje bo najtaniej na allegro to proszę się nie dziwić że non stop coś dolega bo jak ma nie dolegać jak te przedmioty nie trzymają parametrów które nie mogą być mniejsze aby ten samochód prawidłowo pracował.
A kolega od wontka niech sam zadecyduje bo masę wiedzy z swojej praktyki przelałem i się podzieliłem.
:)Nie ma jak na bezrobociu,przynajmniej czas jest co by można na forum posiedzieć. -
Napisałem, że auto
zachowuje się normalnie na biegu mając na myśli, że nie zgaśnie za cholerę do puki
nie wcisnę sprzęgła. Jak to wytłumaczyć pompa paliwa ?Nie wiem czy wiesz,ale jak jedziesz na jakimś biegu gdy dodajesz gazu pompa zwiększa swoje dawkowanie adekwatnie do wzrostu prędkości obrotowej silnika,gdy wciskasz sprzęgło dawka paliwa zmniejsza się do zapotrzebowania biegu jałowego.A jak jedziesz na piątce 90km/h i nie trzymasz nogi na gazie to podawana dawka jest bardzo niska.A gdybyś odciął mieszankę na piątce to odczuł byś wyraźne szybsze opadanie prędkości obrotowej silnika będąc na tym biegu.I myślę że w tedy byś zauważył że auto na takim idcietym paliwie zachowa sie bardzo podobnie jak w tedy kiedy dodajesz gazu a jest przyduszone.
Osobiście to kazdy jak widzisz chce ci pomoc ale tylko ty masz fizyczna styczność z tą awarią a nie jeden z nas wie że ciężko jest czasem przelać na papier to jak zachowuje się auto aby to ubrać w jak najbardziej pasujące słowa.
Dlatego wcześniej nie pisze wymień to i tyle tylko napisałem abyś sprawdził po kolei tak jak napisałem te elementy które wymieniłem,bo z doświadczenia wiem że taka diagnostyka całych układów jest najodpowiedniejsza i wyklucza od razu cały zespół elementów który tworzy jeden ścisły ze sobą system zasilania/podawania.
Nie możesz oczekiwać że będę opisywał ogólne zasady mechaniki,mechanikę przepływu cieczy,zespoły elektryczne występujące w mechanice czy zasady działania kompletnych systemów które połączone tworzą jednolitą bryłę jakim jest auto,bo taka wiedza jest w książkach i jak widzisz proste problemy gdy przychodzi do opisu trzeba obrazować od podstaw punkt po punkcie bo ty ciągniesz za język że dalej tego nie widzisz,ciężko to zobaczyć jak się nie wyklepało paru rozbitków:)To co tobie pisze jest stricte oparte na mojej wiedzy którą nabyłem przy wymianach usterek w tym aucie i to co pisze kiedyś zdarzyło się mi czy tik takom które naprawiałem.
pozdrawiam -
Niestety teoria o padniętej pompie paliwa klękła jak ta Kaczyńskiego o zamachu smoleńskim. Sprawdzałem ją dzisiaj i dawkuje paliwo prawidłowo, założyłem nawet filtr miedzy pompa a gaźnikiem i cały czas było w nim paliwo nawet jak gasł. Sprawdzałem jak zachowuje się silnik gdy brakuje mu paliwa, zaczyna szarpać i gaśnie po czym nie odpala. Kopułki mam 3 wszystkie co prawda ze srebrnymi mocowaniami ale nie wierze, że wszystkie są walnięte, świece mam nowe Denso.
-
hehehe to nie post w moją stronę bo ja nigdzie nie pisałem że pompa jest uszkodzona,napisałem że pompa tego typu którą ty masz to badziewnik nie trzyma swoich parametrów od nowości.Ja opisałem jakie elementy powinno sie montować dla tych co sobie sprawy nie zdają.
Po twojej wypowiedzi stwierdzam że wczoraj naprodukowałem się bez sensu...
pozdrawiam -
Pamięci przestrzegam przed zakładaniem całego białego,jasnego filtra paliwa,często
go dają razem do zbiorników paliwa.Aby przez niego zassać paliwo pompa musi się
wysilić o min 1/3 mocniej,jak montować to tylko filtr który jest przeźroczysty,z
resztą przeźroczysty był montowany od pierwszego montażu,miałem ich z 5 i każdy
super pracuje,miałem dwa białe bo dostałem jako gratisy do rzeczy,każdy z nich
blokował na filtrze paliwo i auto gaśnie właśnie jak to opisywałem powyżej.Oryginalny filtr GM jest nieprzezroczysty... Też miałem kiedyś tico, w którym nikt nie zmieniał filtra od nowości i przezroczysty on nie był... Dlatego myślę, że kolor nie ma tu żadnego znaczenia, lecz producent...
-
Napisałeś, że samochód gaśnie ponieważ nie dostaje paliwa "auto gaśnie z powodu nie dostarczenia Paliwa do gaźnika" a on je dostaje prawidłowo, przynajmniej do gaźnika dochodzi tak jak trzeba.
-
szczerze to nie wiem kto to produkuje, ale mogę ci się odwdzięczyć bo mam tiktaka jak od nowości i ja miałem przeźroczysty, a ty co już wiem miałeś biały :):)
hehehe może wina rocznika. -
kolego jak piszesz to napisz od razu że sprawdziłeś element ten,ten i ten a zrobiłem to sposobem tym i tym rozwiewając moje przypuszczenia że któryś z tych elementów może być odpowiedzialny za moją usterkę.
-
Tak jak pisałeś zdjąłem węża z gaźnika i kręciłem silnikiem pompa cyklicznie podawała paliwo, później założyłem filtr miedzy pompę a gaźnik, paliwo przepływało przez niego non stop. Później zdjąłem węza odpaliłem i sprawdzałem jak zachowuje się silnik podczas braku paliwa. Według moich ustaleń paliwo dochodzi do gaźnika prawidłowo. Zrobiłem coś źle ?
-
Ja gdzieś tam u samej góry napisałem abyś ustawił sobie bieg jałowy,zrobiłeś to?widziałeś ta śrubkę od regulacji
tą swoją diagnostykę zrobiłeś w tedy kiedy auto nie chciało odpalić czy po prost jak sobie stało:) rano to podszedłeś i obczaiłeś sobie coś tu coś tam pod maską:)
hehehe:)tylko bron borze przez weekend nic nie dokupuj do tiktaka :D:D bo jak tak dalej będzie to zrównasz się z problem kolegi który piętro wyżej walczy z kołami rozrząduJa napisał że jak by mi zgasł i nie chciał odpalić to bym sobie siorpnął z baku
-
Przeczytałem te twoje posty od nowa i nic żeś nie zrobił.
Ja już sam się w szok wjeb...... bo opisałem problem kiedy auto zgaśnie i nie daje się odpalić ponownie,a u ciebie po prostu gaśnie ale z wciśniętym gazem spokojnie ponownie odpala,a dla tego gaśnie ponieważ obroty nie zatrzymują się na poziomie biegu jałowego.A że z początku nie gaśnie bo jeździsz na obrotach podtrzymywanych przez załączone ssanie.Echch.....
Tak to wygląda? przeoczyłem szarpanie na wciśniętym pedale,bo to pewno pompa.
brak słów....DLA TYCH CO KIEDYŚ BĘDĄ TO CZYTAĆ,OPISANA PRZEZE MNIE DIAGNOSTYKA TYCZY SIĘ
"AUTO PO PRZEJECHANIU KILKU KILKUNASTU KM GAŚNIE I NIE DAJE SIE URUCHOMIĆ
NIE REAGUJE NA PEDAŁ GAZU,LUB PO WCIŚNIĘCIU SIE DŁAWI,
AUTO STOJĄC NAGRZANE NA BIEGU JAŁOWYM POTRAFI SIE SAMO W SEKUNDĘ UDUSIĆ,
AUTO PO ZGAŚNIĘCIU NIE DAJE SIE URUCHOMIĆ MIMO KRĘCENIA ROZRUSZNIKIEM I POMPOWANIU PEDAŁEM GAZU
LUB UDAJE SIĘ JE URUCHOMI NA 1SEKUND ALE MIMO WCIŚNIĘTEGO GAZU NIE REAGUJE I GAŚNIE" -
Auto u mnie jak zgaśnie to odpala bez wciśniętego pedału gazu. zakręcę i odpala chodzi kilka czasami 5 czasami 15 sekund i gaśnie. Ale jak wciskam gaz to dzięki temu nie gaśnie. Także auto wraca do obrotów jałowych po czym nagle gaśnie. Jak nic nie zrobiłem!?
Diagnostykę robiłem kiedy auto chodziło normalnie i tak kiedy gasło na biegu jałowym.
-
to ustaw sobie bieg jałowy,u samej góry miałeś napisane i tego nie zrobiłeś,nie wiem po co wymyślasz że może tu może tu jak nie sprawdzasz tego co było napisane na samym początku,zajmujesz czas niepotrzebnie.
-
Bieg jałowy mam ustawiony. Silnik przecież podczas pierwszego odpalenia chodzi elekancko na biegu jałowym, obroty są takie jak powinny.
-
Bieg jałowy mam
ustawiony. Silnik przecież podczas pierwszego odpalenia chodzi elekancko na biegu
jałowym, obroty są takie jak powinny.Ale pierwsze odpalenie jest na ssaniu, prawda? Wtedy są zupełnie inne warunki pracy, bogata mieszanka, wyższe obroty... Gdy ssanie przestaje działać, obroty się zmniejszają, zaczynają się problemy - a to może być związane z nieustawionymi wolnymi obrotami.
-
Proszę czytajcie posty.... Czy silnik po przejechaniu 50km dalej chodzi na ssaniu i ma bogata mieszankę ? Nie! Pisałem, że po pierwszym odpaleniu mogę nawet 100km przejechać i nie zgaśnie.