Luz wirnika w rozdzielaczy zapłonu ?! Problem z regulacją zaworów
-
Wczoraj o 18 na
przykład ( na 22 szłem do pracy )prawdopodobnie padł mi alternator, świeciła
kontrolka od ładowania a na aku miałem ładowanie 16,7v.Być może kończący się alternator dawał takie zakłócenia wskazań obrotomierza
-
Obrotomierz mam
podłączony dokładnie tam gdzie piszesz czyli pod +12 przed cewką, tylko zasilanie
nie jest wprost z akumulatora - może tu jest jakiś knifPodepnij zasilanie obrotka wprost pod akumulator, wtedy będziesz pewny, czy może wina jest po stronie instalacji.
-
Sharky pewno ma
racje.
Wygląda że może być
winny obrotek.
Ale masz chłopie
pecha,ja mam taki sam od 6 lat i śmiga aż miło.
Ale coś mnie
tknęło...,podepnij go pod aku bo możesz mieć przebicie od kabli które dochodzą do
zegarów.Niestety podpiąłem pod aku bezpośrednio i tak samo się zachowuje
Skoro napisałeś że masz taki sam obrotomierz to napisz mi proszę jak go podłączyłeś i którędy poprowadziłeś kable może to tu jest pies pogrzebany.Dziwne jeszcze jest to że na ssaniu obrotomierz działa O.K., obroty spadają do 1,2-1,3k, wtedy wyłącza się ssanie i obrotek zaczyna głupieć. Może rzeczywiście mój silnik jakoś nierówno chodzi na jałowym albo gen. impulsów wariuje jak się nagrzeje, lub jeszcze ma za bogato ust. skład mieszanki. Nie wiem za co by się zaczepić żeby rozgryźć problem
-
Niestety podpiąłem pod aku bezpośrednio i tak samo się zachowuje
Kiedyś spotkałem się z identycznym problemem, niestety okazało się, że w elektronice obrotomierza zamontowany jest specjalizowany układ scalony i to on był winny.
Oczywiście zakup tego scalaczka z powodu braku w ofercie sklepów elektronicznych był niemożliwy -
Siema
obrotek ustawiony na 3cylindry
Ja mam podłączony
zasilanie pod radio(daje napięcie w chwili przekręcenia stacyjki)
Radio też tam mam ale mam zrobione rozejście za bezpiecznikami.minus do śrubki pod zegarami(jest tam punk masy)
podświetlenie pod przełącznik zapalania świateł
minus podświetlenia nie pamiętam już.kabel który idzie do cewki mam puszczony przez otwór(znajduje się na ścianie na przeciwko przedniego prawego siedzenia)jest w miejscu gdzie pasażer dokładnie opierał by nogi.
Kabel przebija wtyk wejściowy do cewki.Myślę że ten obrotek może być dobry...
Bo to tak wygląda jakby na biegu jałowym nie mógł regularnie podawać impulsów na cewkę,dopiero się normuje przy wyższym napięciu,czyli po dodaniu gazu.to są tylko moje przypuszczenia,Sharky jak się spotkał z czymś takim to ja mu wierze, choć pasowało by go podpiąć do czegoś innego bo szkoda 100zł.
-
PROBLEM OBROTOMIERZA ROZWIĄZANY !
Poszłem dziś do garażu i z braku innych pomysłów zaczołem kminić dlaczego na ssaniu obrotek dziala a po wyłączeniu ssania nie.
Doszedłem do wniosku że to musi być wina generatora impusów lub czegoś elektronicznego po drodze do cewki.
Z racji tego że kupiłem kiedyś "moduł zapołonu" ale nie zdążyłem go wymienić bo usterką wtedy okazał się elektrozaworek odcinający paliwo po wył. zapłonu ZAINSTALOWAŁEM MODUŁ TERAZ.I KU MOJEMU ZDZIWIENIU OBROTEK PRACUJE IDEALNIE
-
PROBLEM
OBROTOMIERZA ROZWIĄZANY !
Poszłem dziś do
garażu iI odmień sobie "poszłem" przez osoby: ja poszłem, ty poszłeś, on? poszł
Ale to tak bez związku -
I odmień sobie
"poszłem" przez osoby: ja poszłem, ty poszłeś, on? poszł
Ale to tak bez
związkuMarku nie spamimy
-
Marku nie spamimy
No nie, ale raziło w oczy podczas czytania
EOT
-
Doszedłem do wniosku że to musi być wina generatora impusów lub czegoś elektronicznego po drodze do cewki.
Z racji tego że kupiłem kiedyś "moduł zapołonu" ale nie zdążyłem go wymienić bo usterką wtedy okazał się elektrozaworek odcinający paliwo po wył. zapłonu ZAINSTALOWAŁEM MODUŁ TERAZ.
I KU MOJEMU ZDZIWIENIU OBROTEK PRACUJE IDEALNIETrochę dziwne to wszystko, bo skoro moduł ten dawał losowe impulsy to i sam silnik powinien też nieprawidłowo pracować
-
nie koniecznie,wielokrotność podawania napięcia na świece nie skutkuje nieróną pracą silnika,ponieważ za to odpowiadaja elementy dawkujące paliwe i tlen+wyprzedzenie zapłonu,jak te elementy są synchronizowane i iska jest podawana w takim asynchronicznym przedziale jak pokazywał obrotmierz to każda komora z mniejszym bądz wiekszym opuźnieniem powinna dostawać iskre:)
-
No ciekawe... Pisałem wcześniej z telefonu dlatego tyle błędów
Wróciłem właśnie z pracy ... NA NOGACH
Bo mój "nowy moduł" chyba nie działa na zimnym silniku albo po 30km się jednym słowem Zje... Nie wiem jakieś fatum chyba nade mną krąży
Wsadzę jutro z powrotem stary moduł i może wrócę autem z pod firmy do domu...
Tak czy siak to czy jest ktoś na forum kto wie jak jest opisany oryginalny moduł do tico?
Na moim niby oryginalnym pisze MITSUBISHI ale czy na pewno jest on oryginalny
Zainwestuje w tą lampę stroboskopową i sprawdzę ten zapłon.Myślicie że coś takiego zdało by egzamin??
LAMPA -
ja mam taką lampke od 6 lat i nie jedno auto ustawiło:),jak pamiętam nie pisze mitsubishi:(
ale jedno jest pewne potrzebna ci fach ręka do tico
-
Tak czy siak to czy
jest ktoś na forum kto wie jak jest opisany oryginalny moduł do tico?
Na moim niby
oryginalnym pisze MITSUBISHI ale czy na pewno jest on oryginalnyTak były oznaczane fabryczne generatory impulsów... Na tych kupionych w ASO nie widziałem takich oznaczeń, co oczywiście nie musi przemawiać za brakiem oryginalności
-
To pytanko ma ktoś może przypadkowo schemat tego generatora impulsów? bo jest to jakaś elektronika i wydaje mi się że żadnej wysokiej technologii tam nie ma