a deskę rozdzielczą wyjmujemy po to, aby...
-
Jasna sprawa.
Miałem na myśli (Miechomiecho pewnie też) kwestię tej żaluzji, a ona pod prądem
przecież nie będzie.Jasna sprawa ! Teraz wszystko zależy czy zamiana termostatu 82* na Verneta 88*
wystarczy ,aby uzyskać w zimie wystarczające ciepełko.Do uruchomienia żaluzji potrzebuję zmodyfikować wałek zwijający żaluzję(uzyskanie większej przestrzeni dla zwijającego się wałka i nawiniętej na niego żaluzji, bo trochę się teraz blokuje). -
Przepraszam jeśli mogę się wtrącić.
Co daje zamontowanie termostatu 88*?? Co to jest 88*?? Czy to jest 88 stopni celsjusza?
Czy tu chodzi że w zimie termostat się otworzy jak będzie temp. silnika 88 stopni? -
Przepraszam jeśli
mogę się wtrącić.
Co daje
zamontowanie termostatu 88*?? Co to jest 88*?? Czy to jest 88 stopni celsjusza?
Czy tu chodzi że w
zimie termostat się otworzy jak będzie temp. silnika 88 stopni?Dokładnie tak. A co daje? Silnik się szybciej nagrzewa, co w zimie jest dość ważne
-
Oki Miecho dzięki.
-
Dokładnie tak. A co
daje? Silnik się szybciej nagrzewa, co w zimie jest dość ważneMoim zdaniem wymiana termostatu z 82* na 88* nie przyspiesza nagrzewania się silnika a jedynie pozwala na nagrzanie płynu chłodzącego do wyższej temperatury, co automatycznie podwyższa temperaturę dopływającego z zewnątrz(przez nagrzewnicę)powietrza zewnętrznego,czego tak szukamy w okresie zimowym.Jeszcze jedną zaletą założenia termostatu 88* jest rozpoczęcie procesu schładzania płynu w chwili otworzenia się termostatu przy temperaturze 88*, co w wypadku termostatu 82* następuje znacznie szybciej, powodując jednocześnie obniżenie temperatury w kabinie, co nie jest zjawiskiem pożądanym w zimie.
-
Moim zdaniem
wymiana termostatu z 82* na 88*Cytat:
nie przyspiesza nagrzewania się silnika
Bardziej miałem na myśli to, że płyn nagrzewa się w małym obiegu (tzn. odcięty zamkniętym termostatem), a dzięki temu, że termostat otwiera się później, mamy cieplejszy płyn chłodniczy, co wpływa na wyższą temperaturę silnika w porównaniu ze standardowym termostatem 82*C
-
Jeśli już jesteśmy przy termostatach i temperaturze to mam pytanie.
W jednym aucie po nagrzaniu wskazówka moim zdaniem jest za wysoko co by oznaczało, że coś jest nie tak. Wskazówka dochodzi do momentu pokazanym na zdjęciu 1.
Na drugim zdjęciu jest pokazane jest moim zdaniem prawidłowe położenie wskazówki.
Czy możecie pomóc mi to wyjaśnić??
Qurcze właśnie przeglądam Trzeciaka i zgłupiałem. Wychodziło by chyba odwrotnie hm.
Możecie pomóc?
-
Jak jeżdżę poza miastem to mam wskazówkę z drugiego zdjęcia.
A jak po mieście to z pierwszego i troszkę bardziej do pionu i mi się włącza wentylator. Więc tyle mogę Ci powiedzieć ale sam jestem ciekaw jak mają inni. -
W Matizie wskazówka powinna być zawsze - bez względu na pogodę, temperaturę, prędkość itp. "za pięć dwunasta" - czyli bliżej pozycji ze zdjęcia nr 1. Jeżeli jest tak, jak na drugiej fotce - oznacza to najczęściej termostat zacięty w pozycji otwartej.
-
Tzn jest tak:
Biorąc pod uwagę pierwsze zdjęcie to nawet jak jadę w trasie to wskazówka jest tak wysoko a patrząc na druga fotkę to wskazówka jest tak jak widać. Wiadomo że jadąc po mieście w dużym ruchu i gdy jest ciepło to wskazówka podnosi się wyżej.
-
W jednym aucie po
nagrzaniu wskazówka moim zdaniem jest za wysoko co by oznaczało, że coś jest nie
tak. Wskazówka dochodzi do momentu pokazanym na zdjęciu 1.A moim zdaniem wszystko jest "w granicach błędu". Wskaźniki są niedokładne i myślę, że taką samą temperaturę jeden może wskazywać tak, a drugi trochę inaczej (jak na zdjęciach).
Poza tym pierwsze zdjęcie nasuwa mi myśl, że silnik własnie rozgrzał się na postoju i temperatura rośnie, a za chwilę włączy się wentylator. Drugie zdjęcie... pozycja taka, jak w trasie przy dobrym chłodzeniu. -
Czy możecie pomóc
mi to wyjaśnić??Możesz nam pomóc Ty
Najpierw zamień zegary między autami i sprawdź wskazania. A potem czujniki temperatury.
I będziemy wiedzieli, czy rozrzut powstaje w wyniku pracy zegarów, dokładności czujników czy innych powodów (np. skład mieszanki, termostat, sprawność chłodnicy).
Oczywiście w ramach zaspokojenia ciekawości
-
Co do wypowiedzi leo to robi takie wrażenie ale do włączenia chłodnicy to mu jeszcze daleko.
Co do drugiej wypowiedzi to w zasadzie po czyszczeniu gaźnika nie ustawiałem go jeszcze na analizatorze. mam nadzieję że w tym tygodniu mi się to uda. Wiec zobaczymy, może faktycznie skład mieszanki jest zły. -
Moim zdaniem wymiana termostatu z 82* na 88* nie przyspiesza nagrzewania się silnika ....
A ja nie wymieniam termostatu, tylko na zimę zasłaniam chłodnicę kawałkiem grubej tektury
-
A ja nie wymieniam
termostatu, tylko na zimę zasłaniam chłodnicę kawałkiem grubej tekturyJa też nie wymieniam termostatu,ale mam w rezerwie Verneta 88*C !
Właśnie ta moja żaluzja sterowana z kabiny ma zastąpić ten kawałek grubej tektury
Wczoraj zacząłem pranie Tico.Czyli pośćiągałem wszystkie oryginalne obicia
tapicerskie siedzeń i przepuściłem je przez pralkę. Zysk: wnętrze samochodu
wyjaśniało i zmienił się zapach w kabinie.Zaś do ujemnych stron tej operacji
należy zaliczyć konieczność wykonania ponownego montażu obić -
Wyczyść też podsufitkę (bez zdejmowania) - ja wykorzystałem do tego jakiś płyn Sonaxa do tapicerki.
A z zakładaniem obić... współczuję... Uważaj na ręce, koniecznie załóż płócienne rękawice. Szkoda rąk, blachy w fotelach są bardzo ostre. -
Wyczyść też
podsufitkę (bez zdejmowania) - ja wykorzystałem do tego jakiś płyn Sonaxa do
tapicerki.
A z zakładaniem
obić... współczuję... Uważaj na ręce, koniecznie załóż płócienne rękawice. Szkoda
rąk, blachy w fotelach są bardzo ostre.Najgorsze to było zakładanie tych mocowań z drutu aluminiowego(szczególnie tylne siedzenie), ale co zrobić
Ciekawe ile będą chcieli w złomie za kmpl. obić na drzwi.A za przypomnienie o podsufitce dziękuję !Jak mnie dalej będzie trzymała chęć do roboty, to kto wie czy się za to nie wezmę Pamiętaj że jeszcze czeka żaluzja chłodnicy !Miałem też ofertę zakupu nowej deski rozdzielczej za 150 zł(nówka !).
Myślę że pomaleńku jakoś wszystko wróci do właściwego stanu ! -
Ciekawe ile będą chcieli w złomie za kmpl. obić na drzwi.
Na allegro kupiłem komplet obić bez tylnych lewych drzwi + wykładzina bagażnikowa za 35zł