Wymiana łozyska w kolumnie mcphersona..
-
Najbezpieczniej i najwygodniej uzyc wlasnie sciagacza. Ja kiedys o maly wlos nie zginalem, jak uzylem jakichs pseudo sciagaczy, ktore zrobil moj brat Nagle pekly i
wystrzelilo wszystko po calym garazu.. Sama operacja jest dosc prosta, jesli masz sciagacze. Pamietaj kolejnosc montazu elementow, skladasz w kolejnosci odwrotnej do demontazu.
Jak rozbierasz mcphersony, warto wymienic obie poduszki gumowe - dolna i gorna.
Odnosnie lozyska - ponoc wystepowaly 2 typy - lozysko jako pojedynczy element (z matiza) lub model prostszy - w tico - zbudowane z 2 niezlaeznych elementow, pomiedzy ktorymi jest
tylko smar. O tym, jakie masz lozysko przekonasz sie po rozebraniu kolumny. Jesli
ten drugi typ - wystarczy je przesmarowac i mozna skladac - nie ma wowczas
koniecznosci zakupu lozysk W przypadku pierwszego lozyska - nie sa one
tanie, zuzyte nalezy chyba wymienic. Jesli wystepuje jeden typ, niech ktos sprostuje Mi kiedys w sklepie moto powiedzieli o 2 typach, ja w 2 ticach mialem do czynienia tylko z tym lozyskiem, ktore mozna nasmarowac.Dla pewności pewnie będę robił obydwa jak się zdecyduje na zakup i na naprawe łożysk
zobacze ile mnie to wyniesie wszystko.. i popytam się jeszcze w kilku sklepach , -
Cześć znalazłeś to łożysko?
Ja w zasadzie znalazłem ale znowu gumy nie mogę znaleźć hm.
Jak ktoś może wie gdzie dostać te gumy to bardzo proszę o kontakt.
-
Cześć znalazłeś to
łożysko?
Ja w zasadzie
znalazłem ale znowu gumy nie mogę znaleźć hm.
Jak ktoś może wie
gdzie dostać te gumy to bardzo proszę o kontakt.Które gumy masz na myśli? Te cienkie (tak jakby uszczelki) nad łożyskiem? Czy poduszki mcphersonów górna/dolna?
-
Chodziło by właśnie o te poduszki. Muszę sobie wymienić bo dziwnie głośny jest jak się jedzie po kostce i ogólnie przez jakieś dziurki itd. W tym Tico z kiepskim silniczkiem, mam opony do bani , sprężyny do wymiany i sworznie stukają ale nie jest w nim głośno.
A w tym są prawie nowe opony, reszta jest ok i jest głośniej jak w tamtym i tak se pomyślałem o regeneracji kolumn.
-
W takim razie muszę Cię pocieszyć, bo te poduszki są dostępne bez problemu w większości sklepów z częściami do daewoo Może Jadar w Chorzowie?
-
Napiszę do nich i się zapytam.
Niby firma VIMEX z Wrocławia posiada takie cóś.No i "Vimex" raczej odpada bo owszem ma ale tylko dwie części a potrzeba ich aż tyle
pierścień oporowy łożyska 41731A82000-000;
pierścień oporowy górny 41713A82000-000;
poduszka gumowa 41712-82000-000;
łożysko oporowe 41741-82001-000;
pierścień uszczelniający łożyska 41732A82000-000;A "Jadar" nie odpowiada hm.
Ktoś jeszcze poleca jakieś sklepy?
-
No i Jadar odpowiedział,oni też nie mają kompletu nawet pojedynczych części.
-
W przypadku pierwszego lozyska - nie sa one tanie, zuzyte nalezy chyba wymienic.
Tragedii nie ma - kosztują koło 40 złotych za sztukę. To są łożyska talerzykowe.
Cała idea jest identyczna w obu autach - osobno są gumowe poduszki (groszowa sprawa), osobno łożyska - nie ma klasycznej poduszki zintegrowanej z łożyskiem.
-
No i Jadar
odpowiedział,oni też nie mają kompletu nawet pojedynczych części.Fox Rzeszów - nie wierzę, żeby tego nie mieli - mają dosłownie wszystko - jak nie na półce, to na jutro - pojutrze :oki:
Przykład - bagnet oleju do Santa Fe. ASO Hyundaia stwierdziło, że trzeba to z Korei ściągać bo nie ma w europejskim magazynie centralnym i potrwa to kilka tygodni. Po "kilku tygodniach" wróciłem i dowiedziałem się, że wcale nie zamawiałem, poza tym nie ma europejskim itd. Wyszedłem z ASO, wszedłem dosłownie w następne drzwi (FOX właśnie) - i pan sprzedawca powiedział, że niestety, ale będzie dopiero na pojutrze, bo dzisiaj na jutro już nie zdążą zamówić. I był! To samo z każdą częścią, o którą pytałem - czy była to śrubka, czy skrzynia biegów.
-
Dzięki wielkie. Zobaczymy co tam powiedzą.
No i udało się ale niestety nie w foxie.
Znalazłem wszystkie ceny w polparts w Poznaniu.
-
Witam.
Zauważyłem dziś taką jedną ciekawostkę i mam pytanie czy tak ma być.
Na fotce jest widoczna guma. Z jednej i z drugiej strony auta można ręcznie ta gumę poruszać tak na około. I właśnie czy tak ma być czy może świadczy to o uszkodzeniu pewnych elementów kolumny????
-
Witam.
Zauważyłem dziś
taką jedną ciekawostkę i mam pytanie czy tak ma być.
Na fotce jest
widoczna guma. Z jednej i z drugiej strony auta można ręcznie ta gumę poruszać tak
na około. I właśnie czy tak ma być czy może świadczy to o uszkodzeniu pewnych
elementów kolumny????Do wymiany górna poduszka amortyzatora. Najlepiej wymieniać parami, tj. na obie strony. Jeśli już rozbierać kolumny, to warto wymienić komplet poduszek: górną i dolną
-
Acha, ale na pewno tak się mniej więcej objawia??? Ja jak już będę wymieniał komplet.
Pozdro. -
Acha, ale na pewno
tak się mniej więcej objawia??? Ja jak już będę wymieniał komplet.
Pozdro.Po wymianie sprawność działania amortyzatorów również się poprawi